Romulus Turbatu va lansa volumul- album omagial „ Prea repede…/prea devreme…/ Actorul Dan Turbatu” , mâine, 5 martie, ora 11.00, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „ Bod Peter”.

 

Evenimentul cultural prin care se aduce un omagiu celui care a fost Dan Turbatu, actor al Teatrului „Andrei Mureșanu”  din Sfântu Gheorghe,  este organizat de Teatrul „ Andrei Mureșanu”, Biblioteca Județeană „ Bod Peter”, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și Revista europeană „ Lamura” din Craiova.

Cartea va fi prezentată  de Anna Maria Popa, managerul  Teatrului „Andrei Mureșanu”, Camelia Paraschiv Katai- actriță  a TAM, prof. Ioan Drăgan, publicist și prozator, dr. Ioan Lăcătușu, director al Centrului European de Studii  Covasna- Harghita, Romulus Turbatu, editor coordonator al revistei „ Lamura” Craiova, fratele Marelui Actor evocat și Dan Lupescu, director fondator al revistei „ Lamura” .

„DAN TURBATU…Acest suflet bântuit de frământări adânci, care explodau, cel mai adesea, într-o grumă cu tâlc.(..) A fost un vulcan, talentul însemnând pentru el „ceva care țâșnește, pui bolovani deasupra și el tot iese”- așa cum a trăit, așa cum a iubit oamenii și familia, așa cum a creat!”- Matei Varodi.

 

Maria Graur

 

*

 

Momente de arhivă:

 

Teatrul școlar, cu actorul Dan Turbatu, la Sf. Gheorghe

 

Momentele aducerii-aminte ne trimit cu nostalgie la anii ce-au trecut. Vreme de vreo cinci ani (1995-2000), la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” (cum se numea atunci) exista un nucleu de teatru format, în principal, din eleve de la clasele cu profil pedagogic.

 

„Vocația” lor am descoperit-o, într-o primăvară, când pregăteam un moment artistic din cadrul unui eveniment literar cu participare națională, Centenarul nașterii poetului Ion Barbu. În acea perioadă, am apelat prima dată la actorul Dan Turbatu, când s-a evidențiat eleva de atunci, dornică de a face teatru, Augustina Busuioc, astăzi actriță, ce a uimit publicul printr-o interpretare de excepție a unei poezii dificile, „Oul dogmatic”. Succesul s-a datorat și actorului Dan Turbatu, care o pregătise.

Am descoperit comediile în manuscris ale scriitorului Romulus Cioflec. Mi-am propus să încerc să transpun scenic, cu elevele mele, anumite părți din teatrul scriitorului născut la Araci. Mi-a atras atenția comedia cu puternic caracter autobiografic „Moarte cu bocluc”. Tema: viața școlară din internatul Școlii Normale de Băieți „Carol I” din Câmpulung Muscel, unde scriitorul fusese elev-internist. Nu fusese încă tipărită, dar dețineam o copie după manuscris. Elevele mele erau încântate, dornice să joace teatru. M-am prins ușor în jocul lor, dar se iscau dificultăți. Toate personajele, elevi și profesori erau băieți-bărbați. Jocul în travesti impunea mai multă muncă chiar din partea unui profesionist. Am simțit nevoia unui ajutor calificat. Am apelat din nou la actorul Dan Turbatu. A acceptat cu mare bucurie să ne fie mentor.

Anul școlar 1995-1996 a fost un an al repetițiilor și al succesului. Dan Turbatu venea la școală cam de două ori pe săptămână și, în sala de clasă, grupul format repeta tabloul I și V(doar acestea s-au jucat) din comedia „Moarte cu bocluc”. În timpul repetițiilor, accentul cădea întotdeauna pe explicarea rolului. Adică Dan Turbatu povestea fetelor în ce fel și cum trebuie să știe să intre în pielea personajului respectiv. Adevărate lecții de actorie! Considera că e necesar să se știe totul despre personaj, despre atmosfera piesei, să cunoască exact tema, relațiile cu alte personaje etc. La explicații, actorul nostru adăuga exemple concrete din viața lui de actor trecut prin câteva teatre din țară.

Cu sufletul lui generos, Dan Turbatu oferea cunoștiințele și experiența lui de viață, cu toată dragostea. A știut cum să transmită elevelor mele iubirea de teatru, în general, dar mai ales dăruirea pentru rolul jucat. Doar așa se explică succesul pe care l-a avut atunci piesa „Moarte cu bocluc” de Romulus Cioflec, jucată în peste 12 spectacole. Premiera a fost la Sala Studio a Teatrului din Sf. Gheorghe (Dan Turbatu obținuse acordul de a se juca acolo) în 29 martie 1995, în cadrul evenimentului „Primăvara culturală”, Sf. Gheorghe. Afiș n-am avut, programe am făcut la școală pe computere de … începători. Costumele, uniforme școlare de epocă, am reușit să le procurăm printr-un proiect Soros, confecționate fiind la Școala de Cooperație (actuala „Constantin Brâncuși”).

Cel mai mare succes, după acela de la premieră, a fost în Câmpulung Muscel, unde am mers, în acelaşi timp, și în excursie cu mai mulți elevi, dar și în turneu cu echipa de teatru a școlii. Au jucat fetele noastre în Aula impunătoare a Liceului Pedagogic „CarolI”, în școala (clădirea) unde fusese elev Romulus Cioflec și unde se petrece acțiunea piesei „într-o școală normață (adică pedagogică n. n.) de băieți la începutul secolului nostru.

Spectacolul cu „Moarte cu bocluc” s-a jucat de mai multe ori în sala de festivități a școlii, dar și în … turnee, de fapt în cadrul excursiilor tematice organizate, în acea vreme, în țară și la licee cu același profil. Repetițiile n-au încetat după premieră. Dan Turbatu era mereu alături de fetele-actrițe, chiar dacă nu putea participa alături de noi, în deplasări. Întâlnirile erau periodice la „Mihai Viteazul” și spectacolele continuau. Așa fetele noastre au ajuns să joace în Aula Colegiului „George Coșbuc” din Năsăud, la un festival al Teatrului școlar la Liceul „Unirea” din Tg. Mureș, la altul din Bistrița. Peste tot aveau succes. Succes împărțit cu Dan Turbatu. Merita din plin.

Îmi amintesc cu bucurie și nostalgie cum Dan Turbatu mai rămânea, după repetiții, cu fetele ce interpretau rolurile principale: Elena Moaleș (azi, actriță), Némethi Erika, Roxana Florescu, la care adaug acum pe celelalte interprete: Roxana Munteanu, Cseh Zenovia, Alina Vlad-Cășuneanu, Irina Buzatu, Daniela Dumitrescu, apoi Florentina Coman, Teona Demeter, Octavia Cornea, Gabriela Cocan, Otilia Van.

Pentru Dan Turbatu era o mare bucurie să vină la şcoală, ca să lucreze cu elevele noastre. De reţinut un fapt important şi anume că toată munca lui era de voluntariat. Nimeni nu-l plătea. De unde? Şcoala nu avea fonduri pentru aşa ceva, cum nu erau plătiţi nici profesorii care se implicau în activităţi culturale realizate în afara orelor de curs. Dăruirea lor era răsplătită doar de succesul elevilor, de plăcerea lor de a juca teatru.

Cum să nu-mi amintesc de Cafenelele literare organizate de Dan Turbatu? În principal, erau invitaţi elevii noştri. Se desfăşurau în foaierul Teatrului, într-o atmosferă degajată, într-o atmosferă culturală specială pe care Dan Turbatu o concepea în amănunt, pe o anumită temă.

Să revin la teatrul din … şcoală. În noul an școlar, altă muncă. Seria cu personajele principale terminase liceu și am hotărât să continuăm, chiar să mai punem în scenă un tablou din altă comedie de Romulus Cioflec, „Cupa Domeniilor”. Altă serie de la Pedagogic. Astfel s-a pus în scenă ultimul act din „Cupa Domeniilor”, cu Andra Bordoiu şi Teodora Chirică. Dan Turbatu era şi regizor şi scenograf, era omul cu inima deschisă la tot ceea ce era în interesul teatrului.

S-a schimbat distribuţia la „Moarte cu bocluc”, altă echip: Mihaela Lungu, Andra Bordoiu, Adriana Boroş, Mărioara Savin, Alina Cozma, Mihaela Bohăţel, Ramona Lazarov, Aida Pastor.

A urmat un mare eveniment. Cele două fragmente din piesele lui Romulus Cioflec au fost jucate de elevele de la „Mihai Viteazul”, la Şcoala Generală din Araci, în 20 decembrie 1998, cu ocazia înaugurării Casei Memoriale „Romulus Cioflec”, în prezenţa actorului Ion Caramitru, pe atunci Ministru Culturii, care tăiase panglica inaugurală a muzeului scriitorului din Araci. Emoţia fetelor atinsese cota maximă, dar Dan Turbatu le învăţase să-şi stăpânească sentimentele. Totul a decurs normal, chiar dacă în primul rând de bănci, la şcoala din Araci, se afla cunoscutul actor Ion Caramitru însoţit de personalităţi ale judeţului, din vremea aceea, prezente la evenimentul organizat de Muzeul Carpaţilor Răsăriteni.

Atunci şi în alte împrejurări s-au făcut fotografii. Ştiu că am păstrat şi eu, dar regret, momentan n-am dat de ele. Am găsit programe. O parte din ele. Consider că acele fotografii (poate vor fi păstrat elevele-interprete de atunci) au devenit fotografii-document. Sunt fotografii care marchează un moment al unui important eveniment cultural. Dar … poate mai important este că amintirile legate de teatrul şcolar din Sf. Gheorghe, coordonat de Dan Turbatu, au rămas în sufletele noastre.

A rămas în sufletul nostru dragostea de teatru şi dăruirea exemplară a actorului Dan Turbatu . . .  Acum, actorul cu suflet mare Dan Turbatu ne veghează de undeva dintre stele, privind, cu dragoste nestinsă, scenele româneşti actuale, unde poate îi zăreşte pe foştii învăţăcei.

                                                                        Luminiţa CORNEA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail