În cadrul Zilelor culturale Sf. Gheorghe şi al proiectului „Reîntoarcerea la lectură” iniţiat de I.S.J. Covasna, la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” s-a organizat miercuri, 24 aprilie, o dublă  lansare de carte: volumul „Vise şi stele”, antologie de poezie şi proză a elevilor de la CNMV şi  „Cronici în vitralii”, volum  semnat de profesor Maria Stoica.

Publicul prezent în sala Multimedia a colegiului a participat la un program complex, menit să pună în valoare importanţa cărţii şi impactul lecturii asupra tinerei generaţii, demonstrând cum elevii pot deveni, din receptori, creatori ai textului literar cu valenţe artistice.

Volumul „Vise şi stele”, apărut la Editura Eurocarpatica în cursul anului şcolar 2012-2013, se înscrie în seria lucrărilor antologice care adună texte ale elevilor de la CNMV, alături de  „Cristale”, Ed. Arcuş 1995,  „Frunze, gânduri, stihuri” şi „Ipostaze lirice”, Ed. Eurocarpatica 2009, şi  „Poeme de suflet”, Ed.Eurocarpatica 2010. Dacă antologiile precedente au pus accentul pe creaţia liceenilor, autori de poezie, noua apariţie editorială propune texte scrise de elevii de gimnaziu, elementul de noutate constituindu-l promovarea scrierilor în proză. De aceea, volumul este structurat în patru capitole: poezie, proză, eseu şi  jurnal, care ilustrează un mod de abordare a literaturii menit să  stimuleze creativitatea, să încurajeze talentul,  întărind convingerea că secolul XXI este favorabil în continuare literaturii, când la baza efortului creator se află priceperea, pasiunea şi dăruirea elevilor şi a  dascălilor deopotrivă.

Semnează în carte elevi care de-a lungul timpului şi-au demonstrat pasiunea pentru literatură, participând cu succes la olimpiada de limba română: Iorga Diana, Musteaţă Karina şi Mihalca Patricia, membre ale cenaclului literar „După-amiezele poeziei” care şi-au promovat creaţiile poetice în cadrul instituţionalizat asigurat de  acest proiect. Lor li se adaugă  Neguţescu Bianca, Patraşcu Andreea, Schuller Diana, Baciu Anita, Tomoiagă Bogdan care au dovedit de-a lungul timpului certe aptitudini literare, concretizate în compunerile realizate iniţial ca teme pentru acasă. Unii dintre aceştia au perseverat, dezvoltând înclinaţia spre literatură, iar premiile obţinute la concursurile naţionale de creaţie au demonstrat că timpul dedicat literaturii a fost un câştig preţios. Eleva Iorga Diana, laureată a concursurilor „Ana Blandiana” şi „Mihai Eminescu” figurează deja în două importante antologii  de versuri publicate de organizatori: „La umbra poemelor în floare”, Editura Nico 2012 şi „Ocrotiţi de Eminescu”, Editura Astra 2013. Înainte de a fi pasionată de poezie, ea a scris proză scurtă, publicată în revista „Grai românesc”.

În faţa publicului numeros tinerii autori au citit cu emoţie din scrierile lor şi  au încântat auditoriul, cucerindu-l definitiv..

Despre cartea „Cronici în vitralii” au vorbit profesorii Luminiţa Cornea şi Ioan Lăcătuşu, Directorul Editurii Eurocarpatica. Lucrarea beneficiază de o prefaţă generoasă, aparţinând scriitorului Doru Munteanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor, filiala Braşov.

Lansată în toamna anului 2012, la Miercurea-Ciuc, cartea s-a bucurat de atenţia doamnei prof. Dorina Moraru Drăghici, Inspector de specialitate la I.S.J. Harghita, care aprecia: „În cartea Cronici în vitralii am descoperit imaginea dăruirii, a iubirii pentru frumos în sensul dat de definiţia  platoniciană: ordine, simetrie, armonie, măsură întregită în misiunea de a fi model, răsfrânt acest model asupra cititorului. Se deosebeşte sfera însumărilor, se desparte de aceasta şi dobândeşte meritul autentificării unui eveniment cultural şi, evident, al unui creator. O realitate culturală transmisă convingător în paginile cărţii, interpretarea textului, descifrarea mesajelor poetice cu vădite valenţe de critic literar se întâlneşte cu o cronică a evenimentelor.

Dedicaţia cărţii ne atrage atenţia că autoarea nu-şi dezminte misiunea… e o misiune asumată, ca rod al cunoaşterii aprofundate.

Remarcabile mi se par frumuseţea şi realismul argumentării. Prin reflexii de vitralii, ale culturii din acest spaţiu al Carpaţilor de Curbură, în tonuri poetice şi cu bucuria faptei mărturisite, doamna profesoară îşi mântuie cuvântul într-o rostire minunată, aducând în faţa cititorului volume de poezie scrise de autori din judeţele Braşov, Covasna şi Harghita, cărţi lansate la Araci, sub egida MNCR, ori în cadrul întâlnirilor de cenaclu, la Sf. Gheorghe.

Detaliul tematic este analizat cu elocvenţă aleasă, intelectualizată, stilizată prin metaforă, apropiată exemplar textului poetic pe care îl citează permanent. Forma cuvântului şi fondul literar se topesc în analiza expresiei poetice, în conturul traseului poetic, o distanţă ontologică.

Cartea este o profesiune mărturisită de credinţă… şi o felicit pe doamna profesoară fiindcă i-a transformat pe copii în adevăraţi scriitori, sădindu-le încrederea în literatură!

Titlul, sugestiv ales, ne vorbeşte despre o aspiraţie spre perfecţiune – nu pentru că epuizăm prin cuvânt rostirea, ori pentru că perfecţiunea o înţelegem prin a defini tot, a realiza definitiv legătura dintre noi şi lume. Aspiraţia către perfecţiune, în accepţia propusă de carte, înseamnă a parcurge un drum curat, distins, de la debut şi până în acest moment.

Doamna profesoară, asemenea creatorilor adevăraţi, este intermediar între a şti şi a nu uita. A şti că un creator  înseamnă ctitor de cultură – un autor de carte,  liant între trecut şi prezent. Cartea este o mărturie pentru un prezent trecut, dacă se poate spune aşa, şi totodată călăuzeşte cititorul care trebuie a nu uita cele întâmplate într-un timp. Un timp sacru, căci aparţine creaţiei.

Această carte, dăruită cu iubire cititorului, înseamnă suflet, înseamnă valoare, înseamnă iubire de carte.(…)  Bucuria creşte prin cunoaştere. Dacă ignorăm cunoaşterea, jocul existenţial pe care Blaga în atribuia poeziei sau creaţei, rămâne mult timp singur. Autoarea “Cronicilor în vitralii” ne-a arătat o cale prin care să sporim bucuria, comunicând şi împărtăşind cititorului un mod de a salva de la uitare timpul, devenit timp sacru.” (din recenzia volumului).

Uitând de grijile prezentului, de nimicnicia pe care o regăsim uneori în noi înşine şi la cei din jurul nostru, într-o seară de aprile încărcată  de frumuseţe am petrecut împreună un timp sacru, dăruit cu generozitate cărţii. Publicul numeros prezent în sală ne-a întărit convingerea că asemenea acţiuni, puse în slujba literaturii şi a culturii, pot asigura meseriei de dascăl raţiune şi nobleţe, conferindu-i prestigiul şi respectul de care are nevoie. Tuturor celor prezenţi le mulţumim călduros pentru participare!

Prof. Maria Stoica

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail