Labirintul anticorupţie, componenta din cadrul proiectului „Şcoala de Vară pentru Democraţie”  care se desfăşoară în această săptămână la Pădureni, sub egida Direcţiei Județene  de Sport şi Tineret Covasna,  Asociaţiei Pro Democraţia şi Direcţia Genenală Anticorupţie, a strâns ieri în municipul Sfântu Gheorghe sute de locuitori interesaţi de moduri de combatere a corupţiei din România.

Proiectul itinerant, care a avut succes până acum în Baia Mare, Oradea, Brăila, Tulcea, Ploieşti, şi care va porni la sfârşitul acestei luni către Deva, Timişoara, Chişinău şi Cahul, a ajuns în centrul ţării pentru prima dată, ca un model de educaţie pe ceea ce înseamnă a conştientiza corupţia din România şi diferitele moduri de a o combate, începând de la omul de rând. Chiar dacă soarele era sus pe cer iar mercurul din termometre atingea o temperatură mare, oamenii au fost interesați să obțină informații.

„Dorim să avem trei evenimente de bază: această „Şcoală Naţională de Democraţie” ca şi eveniment de tradiţie şi care să fie găzduit de Centrul de Agrement de la Pădureni, după care dorim să avem „Parlamentul Tinerilor”  ca urmare a acestei şcoli, prin care, la un sfârşit de săptămână, 100 de tineri din toată ţara să poată simula actul legislativ la Palatul Parlamentului, după care dorim să închidem cercul şi să avem o tabără de integritate, împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie, care să includă tot ceea ce înseamnă atitudinea responsabilă”, a spus Cătălin Lazăr, consilier pe problematice de tineret în cadrul Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Covasna.

Telverde pentru faptele de corupţie – 0800 806 806

În cadrul acestui labirint anticorupţie, Asociaţia Pro Democraţia şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) au promovat un telverde la care cetăţenii pot semnala faptele de corupţie, ori de câte ori este nevoie.

 „Alături de DGA, partenerul nostru permanent al acestor acţiuni, promovăm un telverde gratuit, unde cetăţenii pot sesiza faptele de corupţie. Totodată, încercăm să aducem cetăţenii în labirintul anticorupţie – o construcţie inedită – de a-i atrage să completeze un chestionar şi să găsească răspunsul corect pe pereţii labirintului. Cetăţenii sunt încântaţi pentru că avem şi o expoziţie de afişe cu mesaje de încurajare a cetăţenilor să fie activi, să fie corecţi şi să raporteze faptele de corupţie, afișe  făcute de tinerii de liceu din mai multe oraşe şi alese în urma unui concurs”, a declarat Iuliana Iliescu, manager proiecte Asociaţia Pro Democraţia

La finalul turului prin labirint, cetăţenii au fost invitaţi să răspundă la un chestionar inedit ce prezenta trei cilindri – justiţie, educaţie şi sănătate – a celor mai importante instituţii cu care oamenii intră în contact cel mai des, fiind îndemnaţi să verse un pahar în cilindrul acelei instituţii pe care o consideră cea mai coruptă. Până la ora 13:00, cel mai plin cilindru era cel al justiţiei, semn că populaţia din Sfântu Gheorghe consideră că justiţia este cea mai coruptă  instituţie,  la momentul actual. Potrivit informațiilor oferite, și în celelalte orașe prin care a trcut labirintul anticorupție, tot instituția justiției a fost fruntașă.

 „Nu există ţări în care să nu existe corupţie. Chiar şi cele mai dezvoltate state au corupţie”

Declaraţia aparţine comisarului şef de poliţie Moldoveanu Daniel, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Bucureşti, care a spus  că ceea ce erodează cel mai mult sistemul este corupţia măruntă.

Potrivit acestuia, corupţia măruntă se traduce prin micile „atenţii”, începând de la buchetul de flori sau ciocolata oferite doctorului pentru a-i acorda mai multă atenţie pacientului şi până la cadourile cu valoare de până la 10.000 de euro. „Atenţiile” care depăşesc 10.000 de euro intră la categoria „marea corupţie”. Ambele forme de corupţie se pedepsesc conform legii, prima categorie fiind  de competenţa  parchetelor de pe lângă tribunalele judeţene, iar cea de-a doua în competenţa DGA.

„Atunci când oamenii constată că autorităţile  îşi fac treaba, interesul pentru a sesiza faptele de corupţie creşte. Întotdeauna o lege este mai respectată cu cât mai des ea este sancţionată. Observaţi că în ultimul timp au fost scoase în evidenţă infracţiunile de corupţie, şi cetăţenii constată că funcţionează. (…) Ambele forme deranjează. Nu există ţări în care să nu existe corupţie. Chiar şi cele mai dezvoltate state au corupţie, doar că, corupţia de rutină, zilnică, deranjează cel mai mult. Corupţia măruntă erodează cel mai mult sistemul, dar toate se pedepsesc”, a explicat comisarul Moldoveanu Daniel.

. .

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail