Săptămâna trecută au demarat lucrările de amenajare a unei poteci educaționale, în scopul promovării protecției naturii, în jurul taberei „Csipkés” de la Zăbala.
Amenajarea potecii este cuprinsă într-un proiect derulat de Liceul Tehnologic „Kós Károly” din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și implementat împreună cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, Asociația „Pro Zăbala”, dar și cu susținerea parohiei reformate din comună și cu ajutorul unor sponsori.
Lucrările au început marți 20 iunie, când elevii clasei a X-a, profilul „Protecția Mediului”, de la Liceul Tehnologic <<Kós Károly >> din municipu, aflați în perioada stagiului de practică și coordonați de profesori, dar și de reprezentanți ai Școlii Populare de Artă și ai Asociației „Pro Zăbala” au ajuns în tabăra „Csipkés” și au participat la acțiuni de documentare cu privire la protecția naturii. Până sâmbătă, 24 iunie, aceștia au fost implicați în activități practice privind realizarea potecii educaționale.
„În proiect au fost implicați 21 de elevi – 12 fete și 9 băieți, din clasa a X-a A, specializarea <<Protecția Mediului Înconjurător>> (…). După ce am parcurs traseul, s-a început cu decojirea lemnului de brad din care au fost confecționate panouri de informare; acestea au fost vopsite, apoi, cu ulei de in. Tot traseul, măsurat cu GPS este de 6,5 kilometri. Pe acest traseu, am montat deja șase suporturi pentru panouri de informare, inclusiv pe Vârful <<Odor>>, cu altitudinea de 912 metri. Panourile acestea au fost cărate în spate, inclusiv până la Vârful de 912 metri (…). Poteca nu este, deocamdată, finalizată, deoarece activitățile pentru realizarea acesteia au fost concepute pentru zece zile (…) – am înaintat în acest sens un proiect către Consiliul Județean, dar am primit doar o treime din suma necesară activităților programate pentru zece zile. Din acest motiv, activitățile s-au derulat pe perioada a cinci zile. Am încercat să planific doar atât cât am considerat eu că este posibil de realizat pe perioada acestor zile, dar sincer, am realizat mai mult decât atât cât planificasem. (…). Elevii au fost peste așteptări în ceea ce privește această activitate. Sunt foarte uimit de dedicarea și seriozitatea lor.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Liceului Tehnologic „Kós Károly ”, prof. Komán László.
Potrivit acestuia, în prima parte a lunii iulie, panourile recent montate vor fi umplute cu informații, iar în toamnă, poteca va fi finalizată, în cadrul următorului stagiu de practică al elevilor de la clasa de „Protecția Mediului”.
„Noi, adulții, reprezentanți ai Liceului, ai Școlii Populare de Arte și Meserii și ai Asociației Pro Zăbala, vom veni la Zăbala peste circa 10 zile, să finalizăm panourile – să atașăm informațiile necesare – o descriere geografică a zonei și o hartă a potecii. Activitățile proiectului vor continua în toamnă, când va trebui să montăm indicatoare de trasee (…)” – a spus directorul Komán László.
Acesta a menționat că elevii de la „Protecția mediului”, din cadrul liceului, vor fi implicați și după finalizarea proiectului, în întreținerea și administrarea potecii educaționale.
„De la an la an, această potecă va trebui îmbunătățită, întreținută; poate vor trebui făcute reparații mici. Ne dorim ca această potecă să fie un fel de punct de lucru pentru elevii noștri de la Protecția Mediului, ca să lucrăm, efectiv, câte ceva, în folosul comunității, să derulăm o activitate utilă, dar și plăcută! Mai avem în vedere și realizarea a încă două trasee.” – a spus directorul Liceului Tehnologic „Kós Károly”.
Ana Ciorici Costache