Evenimentul cultural-literar intitulat „La umbra nucului bătrân”  organizat  în cadrul Zilelor „Andrei Șaguna s-a  desfășurat , în acest an, la umbra a doi nuci  din curtea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși,  având în vecinătate bustul marelui  sculptor din Hobița,  și nu în curtea casei memoriale „Romulus Cioflec din  Araci,  tradiționalul loc de întâlnire estivală a unor scriitori din zona de centru a României.

Cei prezenți au luat parte la un eveniment editorial de  suflet în care au avut loc lansări de cărți aparținând unor autori din zona Carpaților Răsăriteni precum: „Exodul”-Daniel Drăgan, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2014;  Mihaela Aionesei- „Insomniile bufniței”, Editura Eurostampa, Timișoara, 2014; „Odihna Zborului”- Adrian Munteanu, Editura Arania, Brașov, 2014; Topth Arpad- „Întâlnirile omului cu ursul”, Editura Petru Maior, Reghin, 2014; Ionel Simota- „Cântare Pământului”, Editura Eliteraura, București, 2014. Totodată a fost prezentat și noul număr al revistei „Claviaturi”, de  către  avocatul George Echim, din Brașov .

EXODUL- durerea  unui  neam căutându-și casa

În  prezentarea  poemului  lui Daniel Drăgan, Exodul- lucrare inspirată  din drama familiei Cioflec, mai exact  a părinților scriitorului și a trei  frați dintre ei, dramă petrecută în perioada primului război mondial- prof. Ligia Ghinea a  ținut să citeze din  prezentarea făcută de scriitorul Adrian Lesenciuc,  președintele Uniunii Scriitorilor Brașov, care  menționa că  „Arhitectura lirică a lui Daniel Drăgan dezvăluie durerea unui neam, în căutarea sinelui mai larg, a unui neam căutându-și casa… ”

Insomniile bufniței- un conglomerat de trăiri, de sințăminte

Despre noul volum de poezie  al deja cunoscutei poete Mihaela Aionesei, din Tg Secuiesc, a vorbit, plin de patos, Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita, scriitor, actor și cântăreț, care a spus: Poezia Mihaelei m-a surpins în mod plăcut și mi-a dat voie să mă comport dezinvolt printre rândurile ei, deși pare aglomerată la un moment dat, ca și conglomerat de trăiri, de sințăminte. Poezia Mihaelei mi-a creat diferite și multiple stări, pe măsură ce am citit-o și recitit-o. E o poezie atât de profundă, mai întâi am simțit melancolie, regret, tristețe, o tristețe dulce care te purta către un fel de resemnare, dar nu renunțare. Apoi am simțit o zbatere chinuită pentru împlinirea unui vis imposibil. Am simțit-o pe Mihaela foarte tristă la un moment dat, am simțit-o chinuindu-se să atingă un vis pe care, din versuri, am realizat că-și dă seama că nu-l poate atinge. Și chiar și așa se încăpățâna să ajungă undeva unde știa că nu o să ajungă niciodată. Am avut revelația acestui imens paradox- acela al unei înfrângeri în urma căreia învinsul câștigă, pierde și devine mai bogat, piere  și renaște, totuși. Cartea trebuie citită- poți să iei cartea de la prima poezie și să închei cu ultima, așteptând următoarea poezie și următoarea carte”.

Întâlnirile omului cu ursul- proză despre realitatea  pe care autorul o cunoaște perfect

Această a 10-a creație literară a lui Toth Arpad,  are ca motto: „ Din tumultoasa mea viață învolburată de vicisitudinile vremii, îmbrățișată de beatitudinea divină a clipei, scriu această carte  în memoria bunicilor mei, care m-au crescut” . Vorbind despre autorul acestei cărți,  prof. Vasile Stancu a spus că Toth Arpad „ este o rara avis la noi în județ: Arpad este maghiar, de origine, însă scrie poezie și proză  în limba română. Este omul pădurii, este făcut pentru pădure”. „Întâlnirile omului cu ursul” este o carte  cu scurte fragmente, scurte eseuri scrise de autor, prin cuvintele sale sau prin cuvintele celor care au avut „norocul” să se întâlnească cu ursul. „Dl. Toth Arpad  este un apostol al pădurii. Codrul nu este un element de decor  nici în viață, nici în poezia lui, ci e habitatul cotidian unde orice om poate trăi, medita, învăța legile divine. Viețuitoarele și copacii îi sunt buni vecini, și foarte adesea, prieteni și dascăli spirituali. De la rădăcinile lor poetul își trage seva, mai mult etică decât lirică. Versurile narează viața  cinstită și curată a unui pădurar dăruit cu sentimente nobile, unui îndrăgostit de frumos și de bine  care transmite mesajul limpede al credinței. Îi face cinste cuvântul scris în limba țării în care s-a născut și a studiat, limba în care se exprimă fluent, adesea cu umor profund, axat în realitatea pe care o cunoaște perfect. Nu e un epigon, ci un militant ecologist, convingător, trăind fără emfază perceptele Bibliei și ale credinței”, a arătat  poeta  Antonia Amati la recenta lansare a cărți, la Brașov.

Cântarea Pământului-elogiu gliei strămoșești… și nu numai

Volumul „Cântare Pământului” a poetului Ionel Simota, născut în comuna Șcheia, județul Iași,  trăitor pe meleaguri harghitene, a beneficiat de o frumoasă prezentare făcută de prof. Luminița Cornea.  „Cântare Pământului definește perfect personalitatea lui Ionel Simota ca pe un poet în  tradiția poeziei clasice românești, atât  în tehnica versului, cât și în tematică. Lirica sa este reflexul unei puternice trăiri spirituale interioare, caracterizată prin gravitate și profunzime. Imaginarul poetic este centrat pe motive tradiționale, impresionează insistența asupra unor cuvinte simbol: lumină, pământ, poveste, mamă,  credință. În demersul nostru dorim să insistăm  asupra unor cuvinte, în special a cuvântului lumină- prezent  ca un fir roșu în  poemele volumului ce cristalizează un destin poetic asumat și evidențiază convingerea că temele  potetice rămân întrebări fundamentale”,  a menționat doamna Luminița Cornea.

„Cântare Pământului” se deschide cu Poem autobiografic din care redăm câteva versuri:

A fost odată, într-o țară,

Ce era încă frumoasă,

Un sat, de Dumnezeu neuitat,

O mamă, ce mi-a așezat

În lumina ochilor, ploile,

Și mi-a presărat  stele, în cale,

Să nu mă rătăcesc niciodată.

Eu, mai întâi, am plâns,

Apoi, mama mi-a făcut o cruce mare,

Pe care, și astăzi, o port,

Încrustată  la mine-n spinare.

Sufletul cuvintelor”

Surpriza evenimentului cultural-literar „La umbra nucului bătrân” din acest an l-a constituit recitalul de poezie susținut de actrița Camelia Paraschiv Katai , sub genericul „Sufletul cuvintelor”. Iar cuvintele  din poeziile lui Ionel Simota, în interpretarea binecunoscutei  actrițe a Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sf. Gheorghe,  au mers direct la sufletul fiecărui  ascultător prezent la acest  minunat eveniment.

Pentru toate aceste momente memorabile  vă mulțumim Doamna Luminița Cornea, în calitatea dumneavoastră  de  organizatoare a acestui eveniment.

 

Maria Graur

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail