Sunt aşteptaţi peste 500 de copii şi tineri din Braşov, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului şi împrejurimi, iar accesul este liber.

Zona Camping din Întorsura Buzăului se pregăteşte să devină gazda evenimentului „Ceva de vară”. Organizatorii promit că sâmbătă, 19 iulie a.c., cei aproximativ 500 de copii şi tinerii prezenţi la eveniment vor avea parte de „…muzică, aventură, ateliere şi multă distracţie”. „Ceva de vară” este un proiect organizat de Centrul de Jocuri Mirakolix şi este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene prin programul Tineret în Acţiune, acţiunea Serviciului European de Voluntariat. Deschiderea oficială a festivalului este la ora 13.

„Ceva de vară” este un festival de o zi, organizat de Centrul de jocuri Mirakolix. „Evenimentul se axează pe muzică, artă, sport şi diverse activităţi antrenante accesibile copiilor şi tinerilor din comunităţi rurale şi urbane mici şi medii. Sunt aşteptaţi peste 500 de copii şi tineri din Braşov, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului şi împrejurimi, iar accesul este liber.”, se menţionează în comunicatul de presă oficial.

Maria Găvăneci, coordonatorul festivalului organizat în Întorsura Buzăului, menţionează că „evenimentul din 19 iulie finalizează un an de activităţi derulate în diferite instituţii din Întorsura Buzăului de Centrul de jocuri Mirakolix, împreună cu 7 voluntari internaţionali. Acest eveniment reprezintă împărtăşirea viziunii noastre de viaţă armonioasă prin joc şi educaţie cu un public cât mai larg din Întorsura, care va putea timp de o zi să experimenteze activităţi variate şi să se bucure de o zi petrecută în aer liber.”

„Ceva de vară” organizat de voluntari – „Pentru noi Întorsura este locul perfect pentru activităţi de voluntariat” – Kristine Krieger, Danemarca

Festivalul de o zi, „Ceva de vară” este organizat cu ajutorul a 7 voluntari internaţionali, 20 de voluntari întorsureni şi 20 de voluntari braşoveni, potrivit documentelor oficiale de prezentare ale evenimentului.

Întrebaţi de ce au ales România pentru a face voluntariat, Kathrin Schmitz din Germania, unul din cei şapte voluntari internaţionali, a răspuns: „Întotdeauna răspund la această întrebare spunând că nu eu am ales România, ci România m-a ales pe mine. Asta pentru că nu am ştiut foarte multe lucruri despre această ţară când am ales să plec, ştiam doar că vreau să plec pentru o vreme din Germania, aşa că nu a contat prea mult unde merg. Acum m-am îndrăgostit de multe lucruri diferite din România – şi da – România m-a ales pe mine!”

Experienţa voluntariatului a început pentru Michal Kunert din Cehia, dar şi pentru alţi voluntari, din dorinţa de a face ceva util pentru ei înşişi: „După ce am terminat universitatea nu am vrut să încep să lucrez pentru că am vrut să fac ceva drăguţ, util pentru mine personal, dar şi pentru societate. Aceste activităţi mi-au adus bucurie în inimă pentru că am văzut copii fericiţi şi zâmbitori după activităţile pe care le-am făcut cu ei, cel puţin câteodată.”

Pentru voluntarii internaţionali Întorsura Buzăului este locul perfect pentru voluntariat. De ce? Kristine Krieger din Danemarca ne-a explicat: „Pentru noi Întorsura este locul perfect pentru activităţi de voluntariat, deoarece am găsit o combinaţie a diferitelor grupuri ţintă: copii români şi de etnie rromă, tineri, adulţi – am avut posibilitatea de a lucra cu toate aceste grupuri. După ce am lucrat împreună cu aceştia timp de un an Întorsura ni s-a părut locul perfect pentru a organiza acest festival şi a le da posibilitatea tinerilor cu care am lucrat să devină voluntari în acest proiect.”

Activităţi

Activităţile din cadrul evenimentului de sâmbătă sunt organizate cu scopul de a „contribui la creșterea interesului copiilor şi tinerilor pentru activităţi în aer liber, precum şi pentru valorile culturale şi naturale ale zonei.”

Locaţia evenimentului va fi împărţită pe zone de activităţi: zona „scena”, zona de joacă, zona de ateliere, zona de sport, zona de concursuri şi zona de aventură şi relaxare.

Printre activităţi se numără: Ultimate Frisbee, concurs de mountainbike, concurs de orientare, slackline, jocuri de apă – bătaie cu baloane cu apă, atelier de tir cu arcul, concerte Open Stage şi jam session.

Despre concerte, organizatorii precizează: „Pe tinerii curajoși și dornici de afirmare îi aşteptăm la Open Stage, fie că e vorba de muzică, dans, teatru sau alt talent. La lăsarea serii vom da drumul la concerte. Line – up – ul cuprinde trupe locale (Fresh, Youvenis), dar şi artişti internaţionali (Alizarina), jonglerii muzicale şi jam session. Ingrediente perfecte pentru o noapte prelungită.”

Locaţia –  „am simţit că ar fi mare nevoie de astfel de activităţi în zonă” – Maria Găvăneci

Despre alegerea oraşului Întorsura Buzăului ca locaţie a evenimentului, Maria Găvăneci, coordonatorul festivalului a spus: „alegerea locaţiei a venit oarecum natural. Proiectele „Playride” şi „Science Playgrounds” au ca principal obiectiv dezvoltarea oportunităţilor de educaţie non-formală pentru copiii şi tinerii din mediul rural din împrejurimile Braşovului. Chiar dacă Întorsura nu face parte din mediul rural, am simţit că ar fi mare nevoie de astfel de activităţi în zonă şi, împreună cu cei 7 voluntari internaţionali, am identificat câteva puncte pentru desfăşurarea activităţilor noastre. Astfel, am organizat activităţi de educaţie non-formală săptămânale în Şcoala primară din Floroaia Mică, la Casa Familială nr.1,  cu elevii de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” şi cei de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. O parte dintre tinerii cu care am lucrat în aceasta perioadă sunt implicaţi acum ca voluntari în organizarea festivalului „Ceva de vară”. Aşadar, am gândit acest festival ca un eveniment final în cadrul celor două proiecte, care să-i implice activ pe tinerii cu care am lucrat şi care să le dea posibilitatea de a  vedea rezultatele concrete ale muncii lor. Ne dorim să avem o zi frumoasă împreună, relaxantă şi plină de activităţi educative, prin care să oferim comunităţii o oportunitate alternativă de petrecere a timpului liber.”

Parteneri

Organizatorii menţionează că evenimentul este realizat cu sprijinul: Primăriei Întorsura Buzăului, Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, Casa Familială nr.1 Întorsura Buzăului, Casa de Cultură Întorsura Buzăului, Asociaţia Reactor de creaţie şi experiment din Cluj – Napoca, Asociaţia Eroii Veacurilor Apuse Brașov, Asociaţia Colors Brașov, Organizaţia Studenţilor Mediciniști Brașov, Asociaţia Carpathian MTB Trails Brașov, Restaurant Pasul Buzăului, Mesagerul de Covasna, Zile şi Nopţi Braşov, România Pozitivă, I love Braşov, Koss Photography, Unikat, Mobila Kalela, ProFarm Întorsura Buzăului, I.I. Vlad Floroian, A.S. Ciucaș, Magazinul Mario.

Centrul de Jocuri Mirakolix

Organizaţia non – guvernamentală clujeană care aduce festivalul „Ceva de vară” la Întorsura Buzăului a fost creată în anul 2006. Aceasta a luat fiinţă „ca urmare a nevoii identificate mai ales în cadrul comunităţii clujene, dar şi la nivel naţional, de a promova educaţia non – formală prin joacă şi jocuri de la orice vârstă. Astfel activităţile noastre se adresează unor grupuri ţintă extrem de variate: de la copii, la tineri, adulţi şi chiar şi seniori. Activităţile propuse iniţial s-au adresat în principal comunităţii clujene, urmând ca acestea să se lărgească şi să capete un caracter regional şi mai apoi naţional. În prezent organizaţia îşi desfășoară activităţile în orașele Cluj-Napoca şi Brașov şi localităţile învecinate.”

Despre activităţile organizate, Centrul de Jocuri Mirakolix menţionează că acestea „au drept scop promovarea activităţilor de joacă ca pe o oportunitate valoroasă de dezvoltare personală şi profesională. Jocurile propuse de organizaţie sunt jocuri in – şi outdoor care stimulează în rândul beneficiarilor pasiune, creativitate, ambiţie, solidaritate, libertate.”

Viziunea CJM are în vedere „o lume armonioasă dobândită printr-o educaţie de calitate centrată pe solidaritate, respect şi toleranţă.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail