Salariile mici din ţară şi oferta redusă a pieţei muncii îi determină pe tot mai mulţi dintre covăsneni să-şi încerce norocul peste hotare. Anul acesta au fost depuse 71 de cereri la serviciul EURES din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna.
Potrivit directorului AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, reţeaua Eures pune la dispoziţia covăsnenilor, în cursul acestei veri, o serie de locuri de muncă în străinătate în domeniul construcţiilor, gastronomic, medical şi agricol.
Astfel, nemţii caută asistenţi medicali, proiectant mecanic, ingineri şi electricieni, cehii – manipulant mărfuri, danezii – medici, lucrător comercial în vânzarea fructelor şi legumelor. În Austria se caută drujbişti iar în Cipru se caută frizer, cosmetician, fizioterapeut, bucătar.
Kelemen Tibor a precizat că începând din luna iunie a.c., muncitorii din România vor avea acces la piaţa norvegiană a muncii în aceeaşi măsură cu cetăţenii din alte state membre ale Spaţiului Economic European, ca urmare a unei decizii adoptate de guvernul norvegian. Aşadar, Norvegia a anunţat deja, prin reţeaua Eures, primele locuri de muncă ca reparator acoperişuri plate şi tinichigiu cu minim 5 ani experienţă. Conform ofertei, salariul va fi de 1.600 euro.
În prezent, 15 state au ridicat restricţiile pe piaţa muncii pentru angajaţii români, care au astfel posibilitatea să lucreze în Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Portugalia, Polonia, Solvacia şi Slovenia. Însă, România are restricţii privind accesul lucrătorilor din ţara noastră, în continuare, în 11 state printre care se numără Austria, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.
Kelemen Tibor a menţionat că cei care aleg să plece la muncă în străinătate, prin serviciul EURES, beneficiază de o serie de facilităţi atât în găsirea unui loc de muncă cât şi pe perioada desfăşurării activităţii într-o ţară străină.
Anna-Maria Chiţu