Peste 200 de fermieri din Zona Buzaielor precum și din comunele Valea Mare și Dobârlău  au participat la întâlnirea  anuală organizată de Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine Covasna,  împreună cu Primăria Barcani,  în cursul zilei de vineri 25 martie, la sala de evenimente Noblesse din Lădăuți, comuna Barcani.

După doi ani de pauză cauzată de pandemie, această adunare s-a realizat cu succes. Pentru a treia oară bărcănenii au fost  gazdele acestei întâlniri la care, pe lângă fermierii din zonă, au fost prezenți și: Konczei Csaba – deputat UDMR, Kosma Bela – director DAJ Covasna, Marius Popica-director APIA, Cătălina Savin – director AFIR, Gheorghe Neagu – director APM Covasna, Anca Popa – Agenția Națională pentru Zootehnie, Tudorița Vrânceanu – Oficiul Județean de Zootehnie, Zoltan Haler- Asociaţia Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental, Marius Dănilă –  Agenția Națională a Zonei Montane- oficiul Întorsura Buzăului, Gabriel Neagoe -DAJ Covasna, Nicolae Pastor – primar Barcani, Nicolae Stoica – primar Sita Buzăului, Raul Urdă- primar Întorsura Buzăului și Bogdan Barbu – primar Dobârlău.

Pe parcursul celor aproape patru ore de discuții s-au abordat o mulțime de subiecte care sunt de interes pentru fermierii mai mici sau mai mari din zonă. Unii au venit cu probleme, alții au venit cu soluții pentru ca această zonă să nu își mai piardă din efectivul de animale. Edilii au asigurat fermierii de tot sprijinul lor.

Deputatul  Konczei Csaba a spus celor prezenți că s-a opus Ordonanței de Urgență care limita creșterea porcinelor. Acesta a adus în discuție și Legea Laptelui și produselor lactate care se află în comisie. Legea laptelui și produselor lactate stipulează ca produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale și produsele vegetale să se comercializeze în spaţii de prezentare și vânzare separate. Acesta a menționat, totodată, că se lucrează și la legea exploatațiilor agricole.

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a explicat fermierilor necesitatea de a sesiza către primărie atacurile urșilor, pentru a convoca comisa și a putea soluționa această problemă.

Marius Popica, directorul Agenţei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat că s-a făcut plata subvenției pentru bovine și ovine. De asemenea, acesta i-a înștiințat pe fermierii din Întorsura Buzăului, Valea Mare și Dobârlău că vor avea controale prin teledetecție, ce au drept scop inspectarea stadiului de vegetație, tipul de cultură, limitele de culturi și parcele.Cu această ocazie, directorul APIA  a atras atenția asupra faptului că arderea miriștilor este STRICT INTERZISĂ.

Directorul Direcției pentru Agricultură (DAJ) Covasna, Kozma Bela,   a prezentat culturile pentru care se primesc ajutoare de minimis. Culturile de usturoi primesc acest ajutor și fermele de Bazna și Mangalița printre altele. Lista cu toate celelalte se poate consulta pe site-ul APIA https://apia.org.ro/ajutoare-specifice/masuri-de-sprijin-finantate-de-la-bugetul-national/ajutor-de-minimis/

Zoltan Haler, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental i-a avertizat pe fermieri cu privire la criza care deja își face simțită prezența, și i-a  sfătuit să încerce să producă mai mult. De asemenea acesta a precizat faptul că se pierd mulți bani din cauza faptului că fermierii nu sunt uniți și organizați să lucreze împreună. Această asociație preia lapte de la fermieri și oferă 1.70 lei pe litru.

Ing. Anca Popa, din partea Agenției Naționale pentru Zootehnie a atras atenția asupra Registrului individual al exploatației, documentul de bază care  trebuie completat și actualizat  întotdeauna. Aceasta a precizat că toate animalele trebuiesc crotaliate corepunzător dar și că medicul veterinar trebuie anunțat mereu despre animalele nou născute, pentru a le întocmi pașapoarte. Dacă acestea se fac la termen, pot fi gratuite.

Reprezentanta Oficiului Județean de Zootehnie, Tudorița Vrânceanu, le-a amintit fermierilor să verifice pașapoartele, să corespundă numerele și rasa bovinelor, pentru că vor veni controale.

Din partea Agenției pentru Dezvoltarea Zonei Montane, fermierii au fost informați, de către Marius Dănilă, că se organizează cursuri de inițiere care le sunt recunoscute de Registrul Comerțului pentru a deschide Puncte Gastronomice Locale. Proiectul Gastro Local le poate aduce un venit suplimentar fermierilor și le oferă piață de desfacere pentru produse chiar în propria gospodărie.

Primar orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, a anunțat faptul că revine târgul de animale în localitate, lângă stația electrică. Acesta a ridicat și problema câinilor vagabonzi atrăgând atenția asupra faptului că oamenii au obligația de a cipa câinii și de a nu permite ca aceștia să iasă nesupravegheați pe domeniul public.

În cadrul întâlnirii anuale a ferrmierilor din Zona Buzaielor, aceștia au primit asigurări din partea vorbitorilor că interesele lor sunt apărate în forurile decizionale dar și la nivel local.

Este important să precizăm faptul că înainte de a aștepta ca cei de sus să rezolve toate problemele, am putea să fim și mai uniți, să consumăm produse locale, să cumpărăm de la vecini, brânză, carne, ouă, sau alte produse pe care acești fermieri le produc, deaorece este vital pentru comunitate să ne susținem unii pe ceilalți, în loc să ne sabotăm.

Această zonă încă mai are un număr mare de fermieri și de animale, trebuie să susținem acest lucru, nu doar pentru că este o tradiție, pentru că nu este ușor să te ocupi de animale, dar aduce multă împlinire și bucurie în suflete. Este important să creștem animale, să îngrijim terenurile pe care le avem, să facem agricultură și la un nivel mic, pentru că încă avem posibilitatea aceasta. Încă avem libertatea de a știi ce mâncăm, de unde mâncăm, încă putem alege.

Alexandra Chirilaș

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail