Liceul „Kőrösi Csoma Sándor”, din Covasna a aniversat vineri 11 octombrie 2013, 435 de ani de la atestarea documentară a învățământului covăsnean și 55 de ani de la înființarea liceului. Cu această ocazie generații de ieri și de azi s-au delectat cu aduceri-aminte, cu interpretări artistice adecvate momentului.
Programul artistic pregătit de elevii actuali ai liceului a fost completat de alocuțiuni încărcate de semnificații, rostite de conducerea liceului, invitații de onoare –profesor universitar doctor Nicolae Ciangă, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografie, profesor universitar doctor Pozsony Ferenc, de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Filologie, membru extern al Academiei Maghiare, inspector general-adjunct Rădița Palela, inspector de limba și literatura maghiară Kőmives Noémi, primarul orașului Covasna Thiesz János și nu în ultimul rând, consilierul local Nicolae Enea.
Evenimentul constituie un moment special pentru cadrele didactice pensionare, colectivul didactic actual, elevi de ieri și de azi, fiind marcat prin ridicarea în curtea liceului a două monumente în memoria profesorilor și elevilor trecuți în neființă. Este vorba despre un stâlp din lemn sculptat, ridicat de către a doua promoție de elevi a Liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, cea din anul 1963 – monument sfințit de preotul reformat Balogh Zoltán – și o troiță ortodoxă, ridicată cu sprijinul Asociației Creștin Ortodoxe „Justinian Teculescu” și sfințită de către un sobor de preoți, format din protopop Bercu Ioan, preot Măciucă Ioan Ovidiu și preot Irimia Vlad.
Încrustarea pe răbojul vremii a celui de al 55-lea an de existenţă a liceului „Kőrösi Csoma Sándor”, oferă fericitul prilej pentru profesorii din trecut şi de azi, dar şi pentru elevi deopotrivă să-şi îndrepte gândurile spre şcoala care le-a luminat calea vieţii, le-a oferit posibilitatea de a deveni oameni de caracter, preţuiţi şi respectaţi în societate. În contextul actual, când apostolatul este o virtute întâlnită din ce în ce mai rar, s-au adus omagii tuturor acelora care şi-au zidit vieţile pe edificiul educaţiei covăsnene. Istoricul învăţământului covăsnean ne familiarizează cu drumul înaintaşilor, oferind repere valorice care conferă stabilitate şi potenţează identitatea; imaginea colectivă devine implicit fundamentul ideal al instituţiei de învățământ. Statutul dascălilor din acest liceu a fost, este şi va fi cel al unor căutători, al unor deschizători de drumuri. Este o lege nescrisă a firi omeneşti: faptele noastre să fie mulţumirea vieţii noastre.
Nu ne e mereu la îndemână puterea şi zăbava de a cerne valorile şi de a le pune deoparte, spre rodirea lor şi spre îmbogăţirea noastră spirituală. Vine o zi, când la lucruri vechi, dăm nume noi, dar adevăratele valori transcend vremurile şi nu pier odată cu ele. Învăţăm unii de la alţii că împărtăşind aceste valori devenim mai bogaţi şi puternici în faţa noianului de ispite facile menite să dezechilibreze.