A 30-a ediție a Zilelor Sfântu Gheorghe îi va avea ca invitați de seamă, în cadrul „Săptămânii Culturale”, pe binecunoscuții și îndrăgiții interpreți și instrumentiști ai Ansamblului Etnofolcloric „PLĂIEȘII” din Republica Moldova care, împreună cu dansatorii Ansamblului „CEATA OPINCUȚA” din municipiul  reședință de județ, vor prezenta spectacolul „La casa cu oameni buni!”

Evenimentul  va avea loc joi, 27 aprilie, începând cu ora 19.00, la sala  Teatrului „Tamasi Aron” din Sf. Gheorghe.

Spectatorii pot achiziționa biletele online  pe www.eventim.ro (doar cele cu preț întreg, de 40 lei)  sau personal de la Biroul de organizare evenimente culturale din Piața Libertății nr. 1, unde s-au pus în vânzare și biletele  cu preț redus, de 20 lei, care sunt destinate  elevilor, studenților, pensionarilor  și celor care au card de familie numeroasă. În vederea cumpărării biletelor cu preț redus, persoanele interesate trebuie să prezinte actul doveditor al categoriei din care fac parte (talon de pensie, carnet de elev sau student, card de familie numeroasă).

Casa de bilete este deschisă în zilele de luni și miercuri, între orele 8:00 și 16:00, marți și joi, până la ora 18:00, și vineri până la ora 15:00 (exceptând ziua de vineri, 7 aprilie, și luni, 10 aprilie, când casierie va fi închisă).

***
Ansamblul etnofolcloric „Plăieşii” din Republica Moldova, laureat al mai multor festivaluri, creat şi îndrumat de coregraful și folcloristul Nicolae Gribincea, va susține un spectacol remarcabil în cadrul ediţiei 30 a Zilelor Sfântu Gheorghe. Începând cu anul 1989, „Plăieşii” – un ansamblu de tineri și pentru tineri – au cucerit pas cu pas publicul prin simbioza perfectă între cuvântul rostit, limbajul muzical și maniera de interpretare. Aceștia păstrează autenticitatea în tot ceea ce fac pentru a promova și conserva tradițiile folclorice moldovenești prin intermediul muzicii, dansului și cântecului popular.

Nicolae Gribincea, fondatorul ansamblului, distins de către statul Republicii Moldova cu Ordinul „Gloria Muncii”, pentru contribuția sa la valorificarea și promovarea tezaurului folcloric național, i-a îndemnat mereu pe membrii ansamblului să stăpânească folclorul coregrafic în cele mai mici detalii, de la cântec, dans, până la urături specifice pentru a fi artiști desăvârșiți, iar acest lucru se vede în fiecare dintre spectacolele lor.

Spectacolele „Plăieșilor” sunt o reflecție a cântecelor neamului nostru, sunt expunerea, oglindirea sufletului poporului român. Unii vin la spectacole pentru a se delecta cu muzică de calitate, alții pentru a-și satisface poftele culturale, dar mai presus de toate, lumea ar trebui să vină la spectacole pentru a asculta cântecul pământului pe care ne-am născut, dragostea, plânsul, durerea neamului, pentru a cunoaște mai bine lumea în care trăim”,  spunea tânărul membru al acestui ansamblu, Dumitru Moroi.

Despre repertoriul „Plăieșilor” se zice că este unul de milioane, cuprinzând sute de cântece și dansuri populare din diferite zone ale Moldovei, precum și din alte regiuni ale României. Toate înregistrările și spectacolele acestora sunt acompaniate de grupul de instrumentiști compus din: braci, cobză, nai, tobă, fluier, vioară, contrabas.

CEATA OPINCUȚA din Sfântu Gheorghe, din nou pe scenă

În deschiderea spectacolului susținut de Ansamblul „PLĂIEȘII”, pe scena Teatrului „Tamasi Aron” vor urca, din nou, o parte a membrilor Ansambului de dansuri populare românești „CEATA OPINCUȚA” din municipiu, care, doar în cursul anului trecut au participat la nenumărate evenimente culturale organizate în județul Covasna, aducând bucurie și voie bună în sufletele celor prezenți.

Aș enumera, aici, „Zilele Sfântu Gheorghe”, „Nedeia Mocănească” de la Covasna, Festivalul „Ciobănașul” de la Întorsura Buzăului, „Târgul de toamnă” de la Sf. Gheorghe, Șezătoarea organizată la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu, „Balul Costumului Popular” de la Sf. Gheorghe, Festivalul „Datina Junilor” de la Covasna, Festivalul de Colinde și Obiceiuri de Iarnă organizat la Târgu Secuiesc.

La a 30-a ediție a „Zilelor Sfântu Gheorghe”, ediție aniversară, „Opincuța ne va încânta nu doar privirile ci și sufletele, deoarece frumoasele ei dansuri trebuie privite dincolo de pași, OPINCUȚA fiind mai mult decât dans și port popular românesc: este, mai ales, spirit românesc: opincile sale vorbesc celor care ascultă și înțeleg vocea și limba noastră; vocea milioanelor de opinci colbuite de colbul țarinelor va buciuma bucuriile, durerile, dorurile noastre. Dansurile Opincuței scriu și vorbesc despre trecut și prezent, despre bucuriile sau necazurile trecutului și prezentului românilor din România, din Ceremuș, din România de peste Prut, din Bugeac, Cadrilater, Transnistria sau Valea Timocului, ale fraților, surorilor, copiilor noștri plecați de acasă în căutarea unui trai mai bun. Păstrând cu demnitate tradițiile românești, opincarii promovează valorile înțelegerii interetnice în realitatea multiculturalității din lumea de azi”.

Vorbele spuse de Nicolae Gribincea precum că „cei care trec prin folclor, niciodată n-o să-și uite rădăcinile, neamul, pentru că folclorul este ca un generalizator care te ridică la o anumită treaptă de a înțelege lucrurile, de a le vedea altfel, de a te posta într-un anumit spațiu, loc, timp și de a încerca să te definești față de ceea ce te înconjoară”, dar și dorința de a ne bucura, ÎMPREUNĂ, de frumusețea cântecului și dansului popular românesc, să ne adune laolaltă, și în acest an, de Zilele Sfântu Gheorghe 2023.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură „ Konya Adam” în parteneriat cu Mesagerul de Covasna, și cu sprijinul Asociației Despărțământul Covasna-Harghita al ASTRA.

Vă așteptăm cu drag!

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail