193 de persoane au participat vineri, 17 mai a.c., la Bursa generală a locurilor de muncă organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, la Complexul Golgota din Sf. Gheorghe.

Potrivit directorului AJOFM, Kelemen Tibor, din totalul celor 700 de agenți economici contactați, la bursă au fost prezenți 29, la care s-au adăugat și Centrul Militar Județean Covasna,  precum și Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din municipiu.

La finalul evenimentului, un număr de 41 de persoane au fost selectate pentru al doilea interviu şi proba de muncă, cifră ce reprezintă cca 25% din totalul celor 167 de locuri de muncă oferite prin AJOFM Covasna, care ar putea să fie ocupate.

Am stat de vorbă cu o parte dintre angajatorii prezenți la acest eveniment, printre aceștia numărându-se Păunița Hodea, responsabil resurse umane la societatea WALOR RO, Balint Jozsef,  din partea firmei MODERN HOUSE SRL Sf. Gheorghe, precum și cu lt col. Horațiu Codrea, împuternicit șef de stat major la Centrul Militar Județean Covasna.

În această zi am venit la Bursa locurilor de muncă pentru a căuta inginer mecanic. În ultima perioadă inginerii sunt destul de greu de găsit. La evenimentele  anterioare pe care le-am avut cu cei de la AJOFM Covasna, activitatea societății WALOR  a fost prezentă, dar nu am găsit candidat cu studii superioare. Bineînțeles că ei  există, că nu au dispărut, doar că nu se alătură acestor  evenimente, probabil că au deja un loc de muncă sau  poate  lucreză în străinătate, și atunci nu este  locul potrivit pentru a ne întâlni.

Posturile cu care societatea mai vine pe piață sunt cele de operator în zona de producție, unde anul acesta s-a întâmplat un fenomen pe care nu l-am mai întâlnit  în utimii  doi-trei ani, și-anume că am reușit să găsim personal. E posibil ca ei să fi revenit în țară, din Germania, Olanda, și atunci  prin cunoștințe, prin recomandări, au reușit ca să se angajeze  în cadrul socetății WALOR. Avem o colaborare cu Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar”, elevii de la această unitate de învățământ făcând  practică la noi, și de acolo avem șanse de  reușită destul de semnificativă”, a declarat Păunița Hodea, pentru Mesagerul de Covasna.

Foarte mulți angajatori și-au  pierdut încrederea în cei care ne conduc!

Balint Jozsef, patronul societății  MODERN HOUSE SRL Sfântu Gheorghe, ne-a spus că, la fel ca în toată țara, lipsa de personal în domeniul construcțiilor este o realitate, ca urmare a plecării multor persoane la muncă în străinătate, dar și din cauza schimbărilor legislative din acest domeniu.

„Mai mult  pentru lucrări necalificate s-au interesat. Noi avem posibilitatea să-i calificăm la locul de muncă, sau  îi calificăm prin ucenicie, dar condiția minimă este să aibă minim 8 clase, iar cei care au venit  nu îndeplinesc nici măcar această condiție. Calificații ori deja și-au găsit loc de muncă, ori  așteaptă.(…)Este o lipsă a forței de muncă aproape în toate domeniile, foarte  mulți dintre tineri au plecat în străinătate, și-au căutat un loc mai bine organizat.

Venitul salarial în construcții s-a apropiat de un nivel ce se poate accepta. Dacă în străinătate se câștigă aproape dublu față de ceea ce se poate câștiga la noi, nu este mare lucru pentru că (angajatul-n.red) este departe de familie, nu are aceleași posibilități să stea gratis cu tata, cu mama, și chestii de acestea.

Mai mult de atât, nesiguranță încă există și în legislație; știm foarte bine că ne-a afectat foarte mult retragerea acelor facilități de a scăpa de o parte din impozit și de a da bani celor care lucrează, că așa am reușit să dăm salarii mai mari. Acum această facilitate a fost ștearsă.

Am avut un guvern care a făcut o promisiune, și tot Guvernul României a șters-o. Deci unde să fie încrederea în guvernanți? Persoanele care suntem aici (reprezentanți ai angajatorilor prezenți la Bursă- n.red), foarte mulți și-au  pierdut încrederea în cei care ne conduc” a afirmat angajatorul covăsnean.

În domeniul de Apărare este nevoie de angajați

La  standul Centrului Militar Județean Covasna și al Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” din municipiu era aglomerație, la momentul în care am ajuns la Bursă.

De la lt. col. Horațiu Codrea, împuternicit șef de stat major la Centrul Militar Județean Covasna, am aflat următoarele informații:

Am venit pentru a face cunoscută cât mai bine oferta  locurilor de muncă din Ministerul  Apărării Naționale. Pentru astăzi am pregătit câteva informații legate de promovarea în carieră a ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor, și inclusiv a rezviștilor voluntari. Sperăm ca la această bursă cât mai mulți oameni să fie interesați de oferta noastră educațională.

Până la această oră putem să vă spunem că am reușit să obținem 8 sau 9 fișe de contact de la persoane de diferite vârste și forme de  pregătire. Colegii noștri de la Batalionul 22 Vânători de Munte CIREȘOAIA angajează și ei soldați voluntari, prin metoda angajării directe, iar doritorii se pot adresa la sediul unității lor (din Sf. Gheorghe, str. Armata Română nr. 33-35- n.red).

În domeniul de Apărare este nevoie de angajați, și tocmai de aceea încercăm să fim cât mai vizibili pe plan local, mergând în licee, în școli și în societăți comerciale pentru a promova cariera militară, pentru că, mai nou, a devenit, din punctul meu de vedere, destul de  atractivă. O să fie și niște majorări salariale, plus că statutul  de militar îți oferă o oarecare prestanță, siguranță”, a declarat lt.col Horațiu Codrea.

Toate bursele sunt de succes!

În discuția purtată cu  directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, am afirmat că mi se pare că Bursa generală a locurilor de muncă, ce era aproape de finalul ei, este una de succes.

Din  punctul nostru de vedere toate bursele sunt de succes pentru că noi, în fond, suntem cei care  facem legătura între angajatori și potențialii angajați.

Dacă vorbiți de succes, câte o dată vorbim de o persoană care și-a găsit un rost în viață sau poate să își continue cariera. Astăzi am avut chiar surpriza să anunțăm un post de macaragiu, vă dați seama că nu prea stau macaragii fără muncă, în  general, dacă nu au probleme de altă natură, și s-au găsit angajatorul și angajatul. Acesta chiar lucrează în Brașov, și se pricepe și la utilajul respectiv pentru că și la macarale sunt mai multe tipuri, și pentru fiecare trebuie să ai o  autozirație ISCIR. Noroc de ambele părți, și  treaba aceasta este foarte importantă deoarece, în fond, asta vrem, să  punem oferta alături de cerere și să putem să  depășim faza aceea – ne căutăm reciproc și nu ești  acasă, și eu ți-am bătut la ușă, și tu nu ai venit. (…) Sunt  29 de angajatori, dar și Armata și Centrul Militar Județean au fost alături de noi.  Am oferit  aproape 160 de  locuri de muncă dar ele au variat în  funcție de  oferta pe care am lansat-o; a fost un medic, de exemplu, ofertă de medic nu a fost, am avut epidemiolog, am avut sociolog care  a reușit  să se uite pe domeniul logisticii și alte elemente unde este partea aceasta, am avut și un profesor de matematică care își căuta un loc de muncă, și au fost destul de mulți tineri, inclusiv Școlile Puskas Tivadar  și Berde Aron  au fost prezenți aici, prin câte o clasă terminală, dar cei interesați au fost și au văzut. (…) Începând de la Florăria Dalia, continuând cu laptele care se prelucrează la  fabrica de la Hălchiu, sau societatea Turism Covasna, sau comerț, au fost foarte  multe entități dar s-a oferit, de exemplu, loc de muncă pentru  întreținere clădiri la noua clădire care se  construiește pe strada spitalulu , cu 2 etaje, lângă cea de Pneumologie. Posturi interesante care s-au pus la bătaie – angajatorii au căutat ingineri, dar și  economiști, vânzători, lucrători  comerciali, asistenți medicali, și după cum vă spuneam, inclusiv macaragiu”.  

Kelemen Tibor a menționat, totodată, că „bursa a  fost reprezentată și de economia socială, de firme care au  depus proiecte și care au arată realizările lor în domeniul economiei sociale, un domeniu  pe care noi îl dorim din ce în ce mai puternic, cu atât  mai mult cu cât vor apărea noi proiecte și pentru domeniul verde și tot ce înseamnă legăturile cu piața muncii”.

Pe acest subiect vom revenii cu informații mai ample.

***

Potrivit Agerpres, un număr de 33.784 de persoane au participat vineri la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) la nivel naţional, iar 629 au fost angajate pe loc.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS)  a informat, prin intermediul  paginii de Facebook, că  aproape 39.000 de locuri de muncă au fost oferite de cei 2.270 de angajatori prezenţi la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, iar din numărul total de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, 11.098 au fost selectate în vederea încadrării, dintre care 28 de tineri cu risc de marginalizare socială, iar 629 au fost deja angajate.

MMSS precizează că, din numărul total de 33.784 de participanţi la această ediţie a Bursei, 412 au fost tineri cu risc de marginalizare socială şi 65 de persoane refugiate din Ucraina.

„Astfel de evenimente, care facilitează întâlnirea directă a angajatorilor cu forţa de muncă, sunt extrem de utile şi mă bucură interesul manifestat de ambele părţi, precum şi rezultatele obţinute. Sunt convinsă că numărul celor care vor obţine un loc de muncă, pe lângă cei 629 de oameni angajaţi astăzi în cadrul bursei, va creşte considerabil”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Principalele ramuri de activitate cărora le corespund meseriile în care au fost încadrate pe loc cele 629 de persoane sunt următoarele: construcţii de clădiri (139), tăbăcirea şi finisarea pieilor (74), comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor (61), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (55), restaurante şi alte servicii de alimentaţie (51), industria alimentară (33), activităţi şi de investigaţii şi protecţie (25) etc.

În ceea ce priveşte persoanele cu studii superioare, principalele meserii în care au fost angajate pe loc au fost: inginer, director societate comercială, economist, administrator societate comercială etc.

„Bursa Locurilor de Muncă este un eveniment esenţial pentru susţinerea angajatorilor în demersurile lor de identificare a forţei de muncă necesare dezvoltării economice. Este necesar să continuăm să sprijinim mediul economic pentru ca acesta să rămână performant şi competitiv”, a afirmat, la rândul său, preşedintele ANOFM, Florin Cotoşman, prezent la Bursa organizată de AJOFM Argeş.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail