Pentru comunitatea românească din județul Covasna, și nu numai, luna octombrie  este similară  cu  acea  emoție de  toamnă rodnică,  cu acel fir nevăzut  ce ne adună laolaltă, pentru al treilea an consecutiv, la deja tradiționalul  Bal al  Portului popular organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Seara zilei  de vineri, 6 octombrie a.c.,  a fost așteptată cu emoție și bucurie de cei aproape 200 de participanți din Sf. Gheorghe, Vâlcele, Covasna, Ozun, Dobârlău, Brașov și Tușnad-Băi, mare parte dintre ei  aflați pentru a  treia oară la acest minunat eveniment, alții,  destui de mulți la număr,   fiind  la  prima lor participare.  Luând parte la  fiecare dintre cele trei ediții ale Balului Portului popular organizat la Sfântu Gheorghe, m-am bucurat să constat că de la an, la an, numărul participanților a crescut și, cel mai important lucru,  că marea majoritate a participanților au ales să  vină îmbrăcați în  frumoase costume populare, care  de fiecare dată ne fac  mai frumoși și mai luminoși (foarte puțini au fost aceia care nu au avut măcar o piesă a costumului tradițional).

Momentul de început al Balului Portului popular a fost marcat prin intonarea Imnului național, de către membrii corului „ Voievozii munților” din comuna Vâlcele.  Odată dat startul distracției, jocul, cântecul și voia bună au  fost „la ele acasă” în sala de evenimente Santana din Sf. Gheorghe.

Așa cum ne-au obișnuit încă  de la ediția de început din urmă cu trei ani, organizatorii au pregătit pentru participanți  și  mici spectacole de cântece și dansuri populare  susținute de Ansamblul „Oltul” din Hăghig, coordonator Laura Incze, interpretele de muzică populară Elena și Maria Istrate din Brașov, Cora Munteanca din Tușnad- Băi precum și corul „ Voievozii Munților” din comuna Vâlcele.  Momentele  acestor artiști s-au intercalat cu reprizele de hore, sârbe și alte dansuri tradiționale din zonă, dar și cu valsuri, tangouri și muzică ușoară- toate  interpretate de  membrii formației Ritmic din Sf. Gheorghe.

Toată lumea dansează….

Să nu vă închipuiți că cei mai tineri s-au încurcat în pașii de horă sau sârbă, sau că cei  „cu mai mulți ani în spate”  au stat pe scaune când  s-a cântat „meneaito” sau alte melodii ce le-au amintit  de tinerețe. Cred, sau de fapt sunt sigură că aceasta a

fost reușita balului de vineri, adică participarea  laolaltă a tinerilor și a adulților la această sărbătoare a portului, cântecului și dansului popular românesc.  Închideți ochii și închipuiți-vă o familie frumoasă, familia Bândea – mama, tata, alături de doi copii minunați (fetița de doar 8 anișori iar băiețelul puțin mai mare de un anișor) cu toții îmbrăcați în costume populare, dansând în horă (fetița) și Brașoveanca (mama cu micuțul). „Suntem împliniți, ne bucurăm că am fost prezenți  la  balul costumului popular împreună cu  copii noștri cărora dorim să le insuflăm dragostea pentru portul și dansul popular românesc. Nu am știut de edițiile precedente și promitem că și în anii viitori vom fi prezenți.”- ne-a declarat doamna Claudia Bândea.

O sărbătoare a „ nunții de aur”

Așezați cuminți la o masă, alături de alți participanți,  bucurându-se de prezența pentru întâia dată la Balul Portului popular, familia Maria și Ion Ardeleanu nici nu se gândeau  că organizatorii le-au pregătit o surpriză… la aniversarea „nunții de aur”. Vă spun sincer, nu am avut timp să o întreb pe doamna Maria Peligrad, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, de unde a avut informația referitoare la aniversarea a 50 de ani de căsătorie a soților Ardeleanu, dar am avut ocazia să  trăiesc alături de toți cei prezenți la bal   emoția  frumoasei  surprize pregătită de aceasta pentru sărbătoriții serii.  Cu emoție în glas, jumătatea acestui întreg, doamna Maria Ardeleanu ne-a spus, cu emoție în glas: „Am fost foarte plăcut impresionați de surpriza pregătită pentru noi.  Norocul  nostru este că am ajuns la acest eveniment.  Spun asta pentru că a fost, într-adevăr,  un noroc că m-am întâlnit, la biserică, cu doamna Maria (Peligrad- n. red); m-a întrebat dacă sunt din oraș și mi-a dat un fluturaș cu organizarea acestui bal. Atunci m-am gândit că ce bine se potrivește cu aniversarea a 50 de ani ai căsniciei noastre, așa că am hotărât să luăm parte. Suntem foarte bucuroși,  organizatorii ne-au  făcut o surpriză atât de mare prin faptul că ne-au sărbătorit. În urmă cu 50 de ani, pe 7 noiembrie am făcut cununia civilă,  dar noi în 15 august am făcut logodna la biserică, și de atunci considerăm că suntem căsătoriți. Dacă dă Dumnezeu, vom veni și la anul la Bal.”

Gânduri de la participanți 

Mi-aș fi dorit să stau de vorbă cu fiecare dintre cei prezenți, pentru a-mi spune câteva impresii  despre  acest eveniment de suflet românesc, însă m-am limitat la doar  câteva gânduri pe care vi le împărtășesc și dumneavoastră.

„M-am simțit foarte bine, mi-a plăcut foarte mult, pentru faptul că am fost ca o familie. Cred că meritul a fost al organizatorului, care s-a purtat cu fiecare cu multă atenție, ca și o mamă. M-am simțit foarte bine, că au fost toate generaţiile – și copiii și tinerii, și adulții. (…) Costumul a fost folosit de mama mea. În perioada 1966, când s-au căsătorit părinții mei, în județul Brașov, era obiceiul ca tinerii să se logodească și să iasă trei duminici la rând îmbrăcați, la hora satului. Acesta era unul dintre costumele pe care le-a purtat mama. La mine este acesta și celelalte 2 sunt la mama. Se purta și ia albă, fote negre și vestă, dar acelea erau tradiționale, iar cele 3 colorate, erau specifice logodnei.”- Daniela Pavel

„Este prima oară când particip la acest bal și mi-a plăcut mult. S-a simţit implicarea şi sufletul depus de organizatori şi de artiștii care au cântat, au dansat, au făcut ca atmosfera să fie una tradițională şi primitoare. Suntem o mână de români în județul Covasna și e important să fim uniți în cuget și-n simțiri, să participăm la acest gen de evenimente menite să mențină identitatea culturală, să promoveze și să mențină vii tradițiile românești.  Acest eveniment înseamnă pentru mine o dovadă că nu ne-am pierdut credința în oameni, în Dumnezeu, în tradiție şi tot ceea ce este mai frumos şi mai drag sufletului nostru. Am purtat cu mândrie și bucurie o ie tradițională pe care am primit-o în dar de la maestrul Ion Crețeanu.”- Larisa Axinia

 

„A fost, parcă, unul dintre cele mai frumoase baluri, cel mai reușit! E din ce în ce mai frumos, experiența își spune cuvântul. Mulțumim organizatorilor, sperăm să fim sănătoși, ca și la anul să fim prezenți aici, la Sfântu Gheorghe. ”- Mirela Istrare, Brașov

„Am aşteptat cu nerăbdare Balul Portului  popular, pentru  că  mergeam acolo cu prieteni de o viață, dar și cu unii noi, dar mai ales pentru că aveam costum popular de care sunt foarte mândră. Seara a început într-o atmosferă de sărbătoare, foarte multă lume a fost  îmbrăcată în frumoase costume populare, fiecare fiind mândru de portul lui. O prietenă  de-a mea a avut  o ie înflorată, cusută cu aproape un secol în urmă. Atmosfera a fost una de bucurie că suntem români care ne simțim bine alături de alți români, care cântă și joacă împreună”.- Daniela Penciu, Ozun

 

„Evenimentul din seara asta a fost o nouă manifestare în care comunitatea românească din județul Covasna s-a adunat să-și manifeste identitatea, într-un cadru care deja devine o tradiție în timp. Am fost și anul trecut și mă bucur că în fiecare an există o serie întreagă de oameni frumoși  care găsesc că e benefic să petreacă câteva momente alături de alți membri ai comunității, pentru că, la urma urmei, a ne manifesta identitatea implică un pic de efort din partea noastră, nu doar să clamăm faptul că suntem români, ci e nevoie ca, din când în când, în anumite momente cheie, să venim alături de compatrioții noștri și să spunem simplu că suntem români și că trăim aici și că avem tradiție, avem o obligație, la  un moment dat, de a ne manifesta într-un  fel sau altul și de a transmite comunității întregi faptul că nu am dispărut, că suntem în continuare aici.   Astfel de momente sunt, pe lângă o tradiție care trebuie de fiecare dată transmisă mai departe, momente în care, practic, ne adunăm, aflăm vești, ne cunoaștem mai bine și cred că organizatorii merită felicitați, pentru că e necesar, e nevoie în ziua de astăzi de mărturisitori ai românismului, e nevoie de mărturisitori ai creștinismului și e nevoie de mărturisitori  ai omeniei. Astfel de momente ne aduc mai aproape, să ne cunoaștem și, cine știe, să ne ajutăm unii pe alții, pentru că în asta constă, la un moment dat, manifestarea unei comunități.” – Dan Tănasă

O noapte magică la Balul costumului popular!

Rugând-o și pe doamna Maria Peligrad, președinta Fundației „ Mihai Viteazul” Sf. Gheorghe, în calitate de  organizator,  să ne împărtășească câteva gânduri la final de eveniment, acesta ne-a spus: „ Costumul popular, muzica și dansurile populare au împletit firul trăirilor românești. Formația Ritmic, artiștii invitați – Ansamblul Oltul din Hăghig, Cora Munteanca, surorile Maria și Elena Istrate, precum și Corul Voievozii munților, preotul Vasile Tămaș și Gheorghe Negrea au contribuit la crearea unei atmosfere de neuitat. De neuitat au  fost și gazdele noastre, amabile și binevoitoare ca întotdeauna.

Putem spune  și noi, așa cum a titrat Mesagerul de Covasna,  că am trăit bucuria de a fi împreună, de a ne cunoaște, comunica, de a ne împărtăși trăiri, experiențe care să ne apropie cum se spune „în cuget și simţiri”. Mulțumim astfel tuturor celor prezenți, celor care au contribuit la realizarea acestei seri magice pentru noi toți.”

 

Maria Crețu- Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail