În organizarea Fundației „ Mihai Viteazul”, la Sfântu Gheorghe a avut loc, recent, a VI-a ediție a Balului Costumului popular care a adunat laolaltă, în sala de evenimente Leonor Ballroom, peste 150 de persoane din municipiu, din localități ale județului Covasna și din afara acestuia, începând de la cea mai tânără paricipantă, Carina Darie-Gheorghe, în vârstă de 9 ani, până la cea mai în vârstă, prof. ing Stela Buda, prima președintă a fundației, care va împlini, în luna noiembrie, 90 de ani de viață rodnică.
Dornici de întâlnire, de a trăi din nou bucuria de-a asculta frumoasele cântece populare românești și de a dansa, împreună, horele și sârbele noastre străbune, partcicipanții au dar curs invitației lansată de președinta Fundației „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, prof. ing Maria Peligrad.
„Este a VI-a ediție a Balului Costumului Popular. Ne-a întrerupt doi ani starea legată de Covid, dar mă bucur că ne revedem acum, că ne întâlnim să profităm de dansul și muzica populară, așa cum v-am văzut îmbrăcați cu toții în frumoase costume populare.
Este una din dorințele Fundației Mihai Viteazul de a păstra și a promova tradițiile neamului nostru. Ce facem noi acum, așa cred eu, că împreună toarcem firul neamului românesc cu drag, cu bună-voie, cu dans, cu muzică. (…) Vom avea un program artistic, vom avea cântăreți, ați și văzut, deja, dansatorii (CETEI OPINCUȚA-n.red) care s-au înfipt bine în viața culturală a municipiului Sfântu Gheorghe, și nu pot decât să vă doresc numai bine!”, le-a spus prof. ing. Maria Peligrad, tuturor celor prezenți la Balul Costumului Popular.
Despre frumusețea costumelor populare purtate de către partcipanți, dar mai ales de doamne și domnișoare, a vorbit și doamna Ionela Brad, coordonatoarea Atelierului de creație din Brașov care a expus, în cadrul balului, costume populare tradiționale românești.
„Vreu să o felicit din suflet pe Doamna Maria (…) dar merită aprecierile noastre pentru că iată, ne-a strâns în această seară, aici! Sunteți atât de frumoși, sunteți atât de frumoase, doamnelor, care mai de care mai sclipitoare, mai zâmbărețe, mai primitoare! Mi-e drag să mă uit la dumneavoastră! Îmi dau seama cât timp ați stat în fața oglinzii, pentru că nu ne îmbrăcăm în fiecare zi în port popular, și normal că ne dorim să fim cele mai frumoase, una mai frumoasă ca cealaltă, de la cea mai mică, până la cea mai mare! Când spun cea mai mică, am văzut o prințesă frumoasă, cu flori în păr, care a și cântat. Asa că, în această seară, și eu vă aduc cântecul meu de la Brașov!”- a spus Ioana Brad, doctor în etnologie.
Cu cântece interpretate de domnia sa dar și de tânăra Loredana – Elena Codreanu, studentă la Brașov, de binecunoscuții artiști Ioan Brie Tohănean, din Întorsura Buzăului, și Cora Munteanca, din Miercurea-Ciuc, precum și de către membrii formației Rythmic din Sfântu Gheorghe, condusă de Viorel Darie, dar și cu suitele de dansuri prezentate cu atât de multă trăire românească de membrii Ansamblului de dansuri populare CEATA OPINCUȚA a AFACOV, toți cei prezenți la Balul Costumului Popular s-au distrat până târziu în noapte.
Deși nu am putut partcipa la acest bal, sufetul meu a tresăltat urmărind, prin intermediul filmulețelor postate pe paginile de socializare, frumusețea și bucuria ce se puteau citi pe fețele celor prezenți.
„Cele rele să se spele, cele bune să se-adune”
Despre ce-a însemnat participarea la Balul Costumului Popular organizat la Sfântu Gheorghe, pentru a doua oară, a CETEI OPINCUȚA, coordonatorul acesteia, Constantin Gheorghincă, ne-a transmis:
„ «Cele rele să se spele, cele bune să se-adune » – este atmosfera în care a fost pregătit balul costumului popular din 2022; și a fost pregătit bine! Felicitări organizatorilor! Am participat la bal ca «petrecăreț » și ca membru al Ansamblului folcloric «Ceata Opincuta»; în ambele posturi m-am simțit bine datorită bunei dispoziții a celorlalți «petrecăreți ». S-a cântat și s-a jucat româneste, am simțit că trăiesc în România – aveam nevoie de asta și cred că toți avem nevoie de asta! Ca membru al Cetei Opincuța, vă marturisesc că, deși cele 24 de minute de dans «pe ring» ale cetei au fost precedate de mii de minute de repetiții și de pumni de sudoare sărată, admirația celor mai mulți dintre spectatori au făcut ca minutele consumate la repetiții să fie timp cîștigat, iar sudoarea să aibă gustul plăcut al muncii creatoare de frumos!
În acest an cântecele au îmbogățit programul artistic oferit de ansamblul Opincuța, au contribuit la buna dispoziție a participanților. Mulțumesc dansatorilor și cântărețelor pentru prestațiile lor, mulțumesc organizatorilor! ”
Muzica ne-a unit pe toți, în hore, sârbe și multe alte tipuri de dansuri. A fost …foc la ghete…
Fericită de reușita unui nou eveniment cultural românesc care s-a adăugat sutelor organizate din postura de membru fondator și mai apoi de președintă a Fundației „ Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, prof. ind Maria Peligrad a scris pe pagina de socializate a fundației:
„Vineri (7 octombrie 2022-n.red) , târziu în noapte, mai bine spus spre dimineața zilei de sâmbătă, s-a încheiat a VI-a ediție a Balului costumului popular. A fost o întâlnire de suflet, la care au participat familii întregi îmbrăcate în frumoase costume populare, din județul Covasna (Sfântu Gheorghe, Ariușd, Ojdula, Covasna, Tg. Secuiesc), Miercurea-Ciuc, Brașov și Tg. Mureș.
Ne-am bucurat de prezența fiecărui participant, de frumoasele costume populare din diferite zone folclorice ale țării și din Chișinău. Atmosfera de voie bună și bună înțelegere a domnit întreaga seară și dacă folosesc o exprimare de pe Facebook, cu referire la balul nostru, a fost …foc la ghete… Muzica ne-a unit pe toți, în hore, sârbe și multe alte tipuri de dansuri.
Atmosfera a fost întreținută de Formația Rythmic, artiștii Ioan Brie Tohănean, Cora Munteanca, Ansamblul „Ceata Opincuța”, cu două suite de dansuri țărănești din vechime, care reflectă munca și traiul de zi cu zi din satul românesc. Au adus, în ceată, interpreta de muzică populară Loredana-Elena Codreanu și tinerele speranțe Popa Ana-Maria și Darie-Gheorghe Carina. O surpriză pregătită pentru participanți a fost prezența doamnei Ionela Bran, din Bran, proaspăt doctor în etnologie, interpretă de muzică populară și realizatoarea expoziției de manechine îmbrăcate în costume populare autentice din diferite zone folclorice ale țării. Frumusețea serii a fost întregită de interpretările tinerei Maria Dudău din zona Olteniei, și a domnului Ciprian Darie din Sfântu Gheorghe. Cei prezenți au declarat că s-au simțit foarte bine, că o astfel de întâlnire este necesară, ba chiar la trei luni.
La realizarea acestei ediții am beneficiat de sponsorizări din partea SC Afacov Consulting Group și a Restaurantului „Leonor Ballroom”, amabilele noastre gazde, cărora le mulțumim. Mulțumim de asemenea partenerilor media: Mesagerul de Covasna, Condeiul ardelean, Observatorul de Covasna, Agerpress, Coson Media și nu în ultimul rând participanților. Numai împreună am putut realiza un eveniment care să corespundă unei vorbe românești: «dacă – i bal, bal să fie ». Și a fost!
Și-așa cum ne spune de fiecare dată prin cântecul ei interpreta Cora Munteanca, participanții la cea de a VI-a ediție a Balului Costumului Popular de la Sfântu Gheorghe, organizat de Fundația Mihai Viteazul”, au arătat, încă o dată, că „Neamul românesc nu piere, dacii încă mai trăiesc!”
Felicitări, tuturor!
Maria Crețu-Graur