În cadrul proiectului „Promovarea culturii și spiritualității românești prin albume monografice ale localităților”, inițiat de Liga Cultural-Creștină „Andrei Șaguna” și cofinanțat de Consiliul Județean Covasna, la Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe a apărut albumul fotografic  „Poiana Sărată – 200 de ani de istorie, cultură și tradiție românească – în imagini”, coordonator Ciprian Hugianu.

Albumul reprezintă o contribuție a coordonatorului volumului la manifestările ocazionate de împlinirea a 200 de ani de la înființarea satului, în anul 1823. Fotografiile au fost strânse de-a lungul a numeroși ani cu precizarea că sursa principală a imaginilor din acest album reprezintă donațiile oferite de către poienari. Poate se cunoaște mai puțin faptul că satul Poiana Sărată, aflat azi în județul Bacău, a aparținut, de la înființarea sa până în anul 1952, de comitatul Trei Scaune din Transilvania, motiv pentru care era numit „poarta de răsărit a Transilvaniei”.

Reflectând în paginile sale istoria, ocupațiile tradiționale, specificul gastronomic, portul și jocurile specifice, biserica și școala, albumul reprezintă o excursie în timp prin viața, de 200 de ani, a satului și a locuitorilor săi.

Biroul de presă al Ligii cultural-creștine „Andrei Șaguna”

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail