Deputatul UDMR Korodi Attila, a susţinut, luni, într-o conferinţă de presă, că regionalizarea activităţilor de trezorerie şi ANAF pentru companiile mijlocii a creat nervozitate mare în rândul managementului acestor firme, unii patroni exprimându-şi intenţia de a-şi muta afacerea în afara ţării.
Korodi a spus că, spre exemplu, întreprinzătorii din zona Ciuc trebuie să se deplaseze la Braşov pentru orice proceduri legate de impozitare, taxare sau pentru relaţia cu Trezoreria, unii fiind nevoiţi să facă mai multe drumuri şi să piardă mai multe zile pentru a-şi rezolva problemele.
„Aceşti întreprinzători, care reprezintă coloana vertebrală în localităţile reşedinţe de judeţ, municipalităţi şi care angajează cei mai mulţi oameni în zona noastră, sunt nevoiţi ca, pentru o simplă hârtie birocratică necesară să apeleze la ANAF Braşov, să se deplaseze cu maşina la Braşov şi tot ce înseamnă activităţi de trezorerie să se facă, din păcate fizic, tot la Braşov, care este la 100 de kilometri. Ori, aceeaşi problemă este şi a celor din Topliţa, Reghin, din Alba Iulia, din Sebeş, localităţi care nu sunt la 100 de kilometri, sunt la 200 şi ceva de kilometri de Braşov. Într-o abordare normală, nu ar trebui să existe această obligativitate. Pentru că, în loc să aducem serviciile publice aproape de cetăţeni, nu facem altceva decât să le ducem cât mai departe şi să birocratizăm excesiv de mult”, a declarat Korodi Attila.
Acesta a dat exemplul unui întreprinzător din zona Ciuc care a avut nevoie de 45 de zile pentru a înmatricula o maşină folosită la activităţi economice şi a adus în discuţie faptul că unele firme nu mai participă la licitaţii cu termen restrâns, de cinci zile, din cauză că durează prea mult timp pentru a aduna toate actele necesare. În plus, susţine parlamentarul UDMR, un întreprinzător important din zona Ciuc, cu 200 de angajaţi, pe care nu a dorit să-l nominalizeze, ar intenţiona ca, la sfârşitul anului să-şi mute afacerea în afara ţării, dacă situaţia nu se va schimba.
„În afara multinaţionalelor care au reţele de administraţie mult mai complexe şi concetrate în centrele mari economice, în afara companiilor mijlocii care activează în reşedinţe sau în judeţele care sunt centre regionale financiare, ceilalţi întreprinzători sunt puşi într-o situaţie foarte critică. Nu este doar problema noastră, toată ţara se confruntă cu această problemă, dar noi trebuie să dăm un răspuns la nivel politic pentru că este şi responsabilitatea noastră. Ceea ce se face cu o mână, şi vorbesc de Codul Fiscal, înlesniri fiscale, o cristalizare mai bună a procedurilor fiscale, se ia cu cealaltă mână, printr-o birocraţie fără rost”, a punctat Korodi Attila.
Pentru rezolvarea acestei probleme, deputatul Korodi Attila a spus că UDMR va organiza miercuri, la Bucureşti, o întâlnire informală cu toţi parlamentarii din Regiunea Centru, respectiv judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, pentru începerea demersurilor de elaborare a unei poziţii comune, împreună cu asociaţiile patronale, cu care să se prezinte în faţa premierului şi a ministrului de Finanţe.
. . AGERPRES
www.agerpres.ro