Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, a declarat joi, la Târgu Mureş, că noul Cod Silvic trebuie să fie cât mai restrictiv, iar varianta actuală, în care sunt prevederi importante referitoare la evitarea unor monopoluri şi la evitarea exporturilor hazardate, fără prelucrarea majoră a materiei prime în ţară, ar trebui adoptată până în decembrie.

Attila Korodi consideră că noul Cod Silvic trebuie să răspundă tuturor problemelor legate de administrarea pădurilor, prelucrarea lemnului, dar şi drepturile de utilizare a lemnului în activităţi economice, urmând să constituie instrumentul necesar care va completa foarte bine sistemul online de monitorizare a trasabilităţii lemnului.

„Este imperativ necesar ca dezbaterile pe Codul Silvic să se finalizeze în Parlament, în decembrie, pentru că va fi instrumentul necesar care va completa foarte bine sistemul online de monitorizare a trasabilităţii lemnului, pentru că acela este un instrument de transpunere, de execuţie. Dar, pe de altă parte, Codul Silvic trebuie să răspundă la nivel de lege pe tot ce înseamnă administrare de păduri, pe tot ce înseamnă prelucrare de lemn, drepturi de utilizare a lemnului în activităţi economice. Cum mă raportez? Foarte simplu, să fie cât mai restrictiv şi, la ora actuală cum arată, Codul Silvic are nişte decizii foarte importante pe evitarea unor monopoluri, pe evitarea exporturilor hazardate fără prelucrarea majoră a materiei prime în ţară, adică sunt lucruri importante fără de care nu se poate”, a susţinut Attila Korodi.

El a spus că, în ceea ce priveşte infracţionalitatea silvică, monitorizarea online a trasabilităţii lemnului este foarte importantă pentru că aceasta nu permite introducerea în circuitul economic a masei lemnoase exploatate ilegal.

În privinţa împăduririlor, Attila Korodi a precizat că Fondul de Mediu finanţează proiecte locale pentru suprafeţe între 10 şi 50-60 de hectare şi că, în prezent, la nivel naţional, se află în derulare 30 de astfel de proiecte, iar de anul viitor ar putea fi lansate altele noi.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail