Seceta ar putea afecta culturile de cartof și sfeclă

Seceta din ultima perioadă amenință să afecteze serios culturile, iar lunile care urmează se anunță la fel de fierbinți. Agricultorii sunt îngrijorați că dacă nu va ploua în perioada următoare, investiţiile lor se vor pierde. . .

Directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba a declarat că dacă nici în perioada următoare nu vom avea parte de precipitații, culturile ar putea avea de suferit. Acesta spune că, deși încă situația nu este alarmantă, într-o anumită măsură culturile de cartofi și sfeclă au fost afectate de lipsa precipitațiilor.

„Ar fi bine să plouă deoarece cultura cartofului, cultura sfeclei, a porumbului și culturile furajere, adică porumbul siloz, acum ar cam necesita ceva apă, ceva precipitații. (…)  Ar fi bine dacă ar veni o ploaie bună, de câteva zile, undeva la 25-30 de litri / mp, dar nu dintr-o dată, cu moderație, ca să intre totul în pământ.” – a declarat Konczei Csaba.

Cu toate acestea, conducerea Direcției Agricole Covasna spune că agricultorii nu trebuie să se alarmeze încă, pentru că situația nu este ieșită din comun: „În agricultură mereu este așa, cine nu a reușit încă să termine secerișul speră să nu vină ploile pentru a putea treiera culturile de păioase în condiții cât mai bune și la umiditate cât mai scăzută, iar cel care a terminat secerișul și mai are alte culturi, speră să vină ploaia. Deci știți cum e, ce e bun pentru unul, nu e bun pentru celălalt, dar una peste alta eu zic că este un an bun, normal, nu este nimic ieșit din comun.”

Între timp, Direcția Agricolă continuă controalele suprafețelor de cultură a sfeclei de zahăr

Potrivit unui ordin al Ministrului Agriculturii, suprafețele raportate de agricultori și suprafețele controlate de Direcțiile Agricole, trebuie să respecte anumite condiții agrotehnice, pentru a putea  beneficia de sprijinul cuplat pentru culturile de sfeclă de zahăr, a cărui valoare este de 610 euro / hectar anul acesta. Konczei Csaba spune că acțiunile de control ale Comisiei de verificare, formată din reprezentanți ai Direcției Agricole, ai Asociațiilor Cultivatorilor de Sfeclă, și ai fabricilor de procesare a sfeclei de zahăr, începute în prima parte a lunii iulie, sunt în plină desfășurare, însă se vor încheia destul de repede datorită faptului că suprafețele cultivate sunt cu circa 1000 de hectare mai mici față de anii anteriori.

„Sunt în curs de desfășurare la ora actuală. Trebuie știut că pentru a primi sprijinul cuplat la cultura sfeclei de zahăr, fiecare producător de sfeclă de zahăr și fiecare suprafață însămânțată cu sfeclă de zahăr trebuie verificată de către Direcția Agricolă, trebuie întocmit un proces verbal pe baza căruia producătorul depune actele la APIA și primește acea subvenție cuplată de producție. Acest lucru este în curs de desfășurare. Reprezentantul Asociației Producătorilor de Sfeclă, reprezentantul fabricii și Direcția Agricolă merg împreună, pe cheltuiala asociației și pe cheltuiala fabricii, deci (…) cheltuielile sunt împărțite între Asociație și procesator, și verifică cu GPS-ul toate suprafețele de sfeclă. Acest lucru este necesar pentru ca sprijinul cuplat să fie calculat corect în funcție de hectarele de cultură.” – a explicat directorul Direcției Agricole.

Acesta a mai declarat că în cei trei ani de când au loc aceste acțiuni nu au fost găsite nereguli majore, lucru ce dovedește că agricultorii știu ce au de făcut și respectă normele impuse de lege în vederea acordării sprijinului: „Acesta este al treilea an decând facem asemenea controale și în niciun an nu s-au găsit diferențe de suprafețe care să nu intre în marja de eroare a aparatelor de măsurat. Până acum nu am găsit nicio problemă ieșită din toleranța normală.”

Ioana Ardeleanu  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail