Zeci de tineri voluntari din nouă ţări au participat la tabăra „European Youth Camp”, desfăşurată în perioada 28 iulie – 3 august 2014, la Pădureni, în organizarea Federaţiei Cluburilor Kiwanis din România.

  „European Youth Camp”, a 12- a tabără europeană internaţională organizată de Kiwanis, Federaţia Europeană, şi prima tabără de acest gen organizată în România, a adus laolaltă 48 de tineri, din România, Ungaria, Germania, Elveţia, Norvegia, Polonia şi Franţa, tineri care s-au implicat în activităţi de voluntariat, de-a lungul timpului, dar şi îndrumători din Austria, Estonia, Germania, Polonia, Cehia, Elveţia şi România. Despre acest eveniment, ne-au spus mai multe guvernatorul Districtului Kiwanis România, domnul Tribel István şi doamna Silvia Puskas, Locotenent Guvernator Divizia Centrală, Federaţia Cluburilor Kiwanis România, Responsabil Comunicare Internaţională.

„Este vorba despre a 12 a tabără europeană internaţională organizată de Kiwanis, Federaţia Europeană, iar aceasta este prima tabără organizată în România. A fost o tabără de recompensă pentru orele de voluntariat pe care aceşti tineri le-au efectuat până acum (…) Ei meritau să fie recompensaţi”, ne-a spus guvernatorul Districtului Kiwanis România, domnul Tribel István.

Tinerii au avut ocazia să îşi facă prieteni noi din diverse colţuri ale lumii, să afle mai multe despre voluntariat, să se relaxeze, dar şi să se dezvolte.

„Tradiţia taberelor Kiwanis în Europa a fost iniţiată de Finlanda şi Ţările Baltice în anul 2003, cea din Romania fiind a 12-a de acest gen. Scopul acestor tabere este, in primul rând, acela de a oferi o recompensă tinerilor Kiwanieni cu vârste cuprinse între 13-19 ani pentru munca de voluntariat prestată în comunităţile lor. Pe lângă şansa de a le oferi ocazia de a crea prietenii durabile transfrontaliere într-un mediu care oferă premisele bunei-dispoziţii, tinerilor li se oferă şansa participării la workshop-uri de auto-cunoastere şi o mai bună introspecţie în sistemul pârghiilor prin care societatea civilă poate fi un factor determinant in modelarea unei societati mai inteligente, prin promovarea şi adoptarea unor standarde sociale, de afaceri si profesionale mai ridicate. Primul şi cel mai important obiectiv al comunităţii Kiwanis din lume – care număra 600.000 de membri – este acela de a da prioritate valorilor spirituale faţă de valorile materiale. Obiectivele Kiwanis sunt îndeplinite de membri organizatiei sub imperativul principiului Regulii de Aur “ Tratează pe alţii în modul în care ai vrea si tu să fii tratat”, un principiu universal valabil, prezent în majoritatea culturilor si religiilor din lume, care îndeamnă la empatie. Tinerii, în cadrul acestor tabere, au şansa de a învăţa empatie atât reciproc, de la colegii lor cu aceeaşi apartenenţa de grup, cât şi de la instructorii lor şi oamenii locului cu care sunt aduşi în contact”, ne-a explicat doamna Silvia Puskas, Locotenent Guvernator Divizia Centrală, Federaţia Cluburilor Kiwanis România, Responsabil Comunicare Internaţională, care ne-a spus că alegerea locaţiei taberei de anul acesta se datorează, „în primul rând, faptului că actualul Guvernator al Federatiei Cluburilor Kiwanis din România, dl. Tribel Istvan, membru al Clubului Kiwanis Sfantu Gheorghe,  şi-a asumat responsabilitatea organizării taberei şi a dus o campanie fructuoasă de îmbunătăţire a imaginii României in sfera internatională, cu ocazia Conferinţelor Europene Kiwanis şi a întâlnirilor de lucru”.

„Tabăra din Pădureni, aflată în administrarea Ministerului Tineretului şi Sporturilor, este o locaţie perfectă pentru scopul taberei, aşa cum reiese si din aprecierile responsabilului pentru programe de tineret Kiwanis din Europa, cehul Jan Radon : “ Prin această tabără România îşi face prezentarea în faţa lumii, iar condiţiile oferite de organizatori sunt perfecte”. Poloneza Edyta Podsiadly, Guvernatoarea districtului din Polonia, de asemenea prezentă în tabără, în calitate de lider de grup naţional declara de asemenea că voia bună din care inundă tabăra, locaţia şi mâncarea delicioasă sunt ingredientele perfecte pentru tabără”,  a arătat doamna Silvia Puskas, Locotenent Guvernator Divizia Centrală, Federaţia Cluburilor Kiwanis România, Responsabil Comunicare Internaţională.

Tabăra a fost organizată sub forma unor traininguri şi workshopuri pe teme ce ţin de voluntariat şi nu numai – susţinute de trei renumiţi traineri ai Federaţiei Kiwanis European, dar şi de reprezentanţi ai mai multor instituţii şi organizaţii covăsnene- şi a cuprins şi alte activităţi – excursii în judeţ şi în afara judeţului, concursuri, prezentări ale tradiţiilor fiecărei ţări etc.

Potrivit doamnei Silviei Puskas, activităţile desfăşurate în perioada 28 iulie-3 august au fost diverse şi unele au reprezentat o reală provocare, atât pentru tineri, cât şi pentru facilitatori. ”Fiecare dimineaţă a început cu gimnastică de înviorare cu instructoarea Molnar Eniko, urmată de workshop-uri, activităţi sportive drumeţii şi activităţi administrative. Marţi, Agenția Natională Antidrog şi IJP Covasna au fost prezente, la invitaţia noastră pentru a oferi tinerilor câte o prezentare deosebit de apreciată cu privire la consumul de droguri, respectiv despre utilizarea în condiţii de siguranţă a Internetului”, a mai spus doamna Silvia Puskas. Alte prezentări, ale facilitatorilor, au inclus teme ca “Valori personale” (Joe Nopp), “Obiective Kiwanis” (Sandra Kus), “Leadership” (Jan Radon) şi “Apartenenţă si identificare socială” (Silvia Puskas). Pictorul Ramon Grosos, alături de graficianul Robu Oszkar, membri ai Clubului Kiwanis Sfantu Gheorghe, au delectat participanţii cu un masterclass de pictură ţinut în rezervaţia naturală de la Reci, după ce tinerii temerari au ajuns la destinaţia Reci pe jos, parcurgând 11 km în voie bună şi buna-dispoziţie. Potrivit doamnei Locotenent Guvernator Divizia Centrală, Federaţia Cluburilor Kiwanis România, Responsabil Comunicare Internaţională, tot la Reci, tinerii au fost vizitaţi de viceprimarul Tischler Ferenc, care le-a adresat felicitări pentru munca de voluntariat pe care o prestează fiecare participant, în comunitatea lui locală. Excursia la Castelul Peleş şi Castelul Bran le-a dat şansa tinerilor să viziteze alte locuri pitoreşti din România şi să verifice locaţia romanului lui Bram Stoker.

Şi, fiind o tabără de voluntariat, dar şi pentru că şi-au dorit să realizeze ceva util pentru comunitatea care i-a găzduit, participanţii la tabăra Kiwanis au construit un loc pentru focul de tabără.

„În Kiwanis există un Service Project, prin care, dacă avem o organizare de anvergură, atunci întotdeauna facem ceva de folos pentru comunitatea respectivă. Cum nu exista un loc pentru foc de tabără, ne-am oferit să facem unul. Cu ajutorul unui sponsor am nivelat terenul, am adus pietriş, am pregătit terenul pentru locul de foc de tabără şi am primit şi butuci, ce au fost şlefuiţi de participanţi. Fiecare a avut buturuga lui şi la final toţi şi-au scris numele pe buturuga pe care au şlefuit-o pe care apoi au aşezat-o la locul său, în cerc, în jurul focului”, a spus guvernatorul  Districtului Kiwanis România.

 „În afara activităţilor distractive, sportive şi educative, tinerii Kiwanieni au pus toţi umărul la definitivarea unui aşa-numit Service Project, o cutumă a taberelor Kiwaniene, prin care tinerii voluntari fac un cadou durabil comunităţii care i-a găzduit. Proiectul a constat în construcţia unui loc pentru focurile de tabără, din cărămidă. Au amenajat locul cu pietriş, iar în jurul centrului din cărămida au amplasat buşteni folosiţi drept scaun. Buştenii au fost şlefuiti de tineri, iar fiecare a desenat un mesaj personal pe fiecare buştean. Mai în glumă, mai în serios, numele “megaconstrucţiei” , vehiculat printre participanţi, a fost KiwaniBrickWoodHenge, ca o trimitere spre trăinicia arhicunoscutei megaconstrucţii din Stonehenge, Anglia”, ne-a spus doamna Silvia Puskas, Locotenent Guvernator Divizia Centrală, Federaţia Cluburilor Kiwanis România, Responsabil Comunicare Internaţională.

Tabăra s-a încheiat sâmbătă, când tinerii şi-au prezentat filmuleţele pe care le-au realizat în echipe şi au participat la o căutare de comori (Treasure hunt), organizată de Asociaţia copiilor si tinerilor cu diabet din judeţul Covasna.

 La finalul evenimentului, fiecare participant a primit un cadou şi un certificat de participare, din partea organizatorilor.

Această experiență a fost una de neuitat pentru tinerii participanți, din care au învățat ce înseamnă  respectul reciproc și lucrul în echipă.

„Cred că asemenea evenimente sunt deosebit de benefice atât comunităţii locale, cât şi ţării noastre, în genere, erijându-ne cu toată responsabilitatea în emisari şi ambasadori ai imaginii comunităţii noastre. Valorile pe care le promovează Kiwanis îndeamnă spre o normalitate constructivă, bazată pe ideea că pentru a schimba o societate în bine, fiecare membru al ei trebuie să participe activ; fiecare acţiune, individuală sau de grup, este importantă, chiar dacă la prima vedere se pare ca este infimă. Pentru a-ţi impune principiile în care crezi, este necesar să “Fii schimbarea pe care o doreşti în lume” (Gandhi), atât individual, cât şi în grupul cu care te identifici social. Cred că participanţii la tabăra internaţională din Pădureni au avut şansa să verifice că acest principiu, cât şi Regula de Aur funcţionează la maxim acolo unde acţiunile sunt ghidate de bună-credinţă, încredere şi optimism”, a spus doamna Silvia Puskas, Locotenent Guvernator Divizia Centrală, Federaţia Cluburilor Kiwanis România, Responsabil Comunicare Internaţională.

 „ Mulţumim Consiliului Judeţean, Primăriei Sfântu Gheorghe, Primăriei Moacşa, Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport şi tuturor firmelor şi prietenilor care ne-au sprijinit în desfăşurarea în condiţii excelente a taberei!”, a transmis  guvernatorul Districtului Kiwanis România, domnul Tribel István.

„Kiwanis” este o organizaţie mondială organizată în cluburi (asociaţii non-profit) alcătuită din persoane de bună credinţă, care doresc să construiască împreună o comunitate umană mai bună. Kiwanis Internaţional aniversează în curând 100 de ani de existenţă. În Europa, „Kiwanis”  activează de 50 de ani.

În judeţul nostru există două cluburi: „Kiwanis” Sfântu Gheorghe va aniversa 12 ani de existenţă, iar Clubul „Kiwanis” Covasna a împlinit un an.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail