În 304 unități de învățământ din județul Covasna va suna astăzi, 11 septembrie 2023, clopoțelul care anunță începutul unui nou an școlar.
Cu acest prilej, inspectorul școlar general, Kiss Imre, transmite un mesaj tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice din județ:
„Clopoțelul școlii va suna în dimineața zilei de 11 septembrie 2023, anunțând sfârșitul vacanței. Îi cheamă pe toți cei care sunt într-un fel sau altul legați de școală.
În fiecare dimineață, începând de luni, străzile vor fi pline de elevi care se vor grăbi spre școală, însoțiți de părinți și profesori. Unii dintre ei își iau pentru prima dată ghiozdanele în spate.
Știm cu toții că rolul școlii în societate s-a schimbat în aceste vremuri aflate în continuă schimbare și, de asemenea, știm cu toții că cei care îi educă pe cei mai tineri au o mare responsabilitate în a-i îndruma pe calea potrivită acestor vremuri.
O școală bună îi pregătește pe elevi pentru viață, îi ajută să își găsească drumul într-o lume din ce în ce mai complexă, iar profesorii și părinții sunt piloni importanți în acest proces educațional. Urăm tuturor un an școlar rodnic!”
Potrivit informațiilor postate pe site-ul Prefecturii Covasna, care au fost prezentate în cadrul ședinței ordinare a Colegiului Prefectural din data de 30 august a.c., rețeaua școlară de învățământ preuniversitar a județului Covasna este formată în anul școlar 2023—2024 din 304 unități de toate tipurile și nivelurile de învățământ, cu două mai puțin comparativ cu anul școlar precedent, prin desființarea Școlii primare Pădureni și a Grădiniței Sâncrai.
Din „Informarea privind stadiul pregătirii unităților de învățământ din județul Covasna în vederea începerii în bune condiții a anului școlar 2023 – 2024” aflăm că „în acest an școlar, 20,97% din unitățile școlare se află în mediul urban, iar restul în mediul rural (79,03%).
Din totalul unităților școlare, în 65,81% se studiază în limba maternă maghiară, în 17,74% din unitățile școlare se studiază în limba română, iar în 16,45% se studiază atât în limba maghiară cât și în limba română.
În anul școlar 2023-2024, în județul Covasna vor funcționa 79 de unități școlare cu personalitate juridică. Cele mai multe unități cu personalitate juridică sunt școli gimnaziale – 53 (inclusiv Școala Gimnazială Specială Sf. Gheorghe), urmate de licee – 17 (în totalitate în mediul urban), grădinițe – 7 (în totalitate în mediul urban) și 1 școală postliceală (învățământ particular).
Totodată vor funcționa, ca unități conexe, Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe (cu 4 structuri arondate), Clubul Sportiv Școlar din Sfântu Gheorghe, Clubul Sportiv Școlar de la Colegiul Național, „Nagy Mózes” din Târgu Secuiesc și Centrul de Excelență.
Succes, tuturor, în noul an școlar!
Maria Crețu-Graur