• Aproximativ 5.000 de persoane au reuşit anul trecut să îşi găsească un loc de muncă prin intermediul AJOFM •
Plasarea pe piaţa muncii a tinerilor reprezintă o prioritate a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna pentru acest an. În acelaşi timp, o importanţă deosebită o reprezintă mărirea şanselor pentru persoanele adulte peste 50 de ani, de a-şi găsi un loc de muncă, prin orice măsură activă pe care instituţia o poate derula.
Din totalul de 6.981 şomeri înregistraţi în evidenţa Agenţiei la 31 decembrie 2012, din care 2.759 femei, aproape 21% sunt tineri cu vârsta sub 25 de ani, respectiv 1.454 persoane, cărora li se alătură încă 633 (9,07%) cu vârsta cuprinsă între 25-29 ani, în timp ce numărul persoanelor fără un loc de muncă, cu vârsta cuprinsă între 50-55 ani este de 717 (10,27 %), iar a celor trecuţi de 55 de ani este 919 (13,16% din totalul şomerilor covăsneni).
„Situaţia economico-financiară a judeţului Covasna nu este una care să ne dea aripi”
În cadrul conferinţei de presă ce a avut loc ieri, directorul executiv al AJOFM, Kelemen Tibor, a declarat că este conştient de faptul că realizarea acestui deziderat va fi dificilă, ţinând cont de actuala situaţie economico-finaciară a judeţului Covasna, însă, personalul Agenţiei va căuta toate soluţiile prin intermediul cărora aceste categorii de şomeri să îşi găsească un loc de muncă.
„Credem că nu va fi un an uşor. În momentul de faţă situaţia economico-financiară a judeţului Covasna nu este una care să ne dea aripi, mai ales în ceea ce înseamnă dezvoltarea. Ştim că dezvoltarea dacă este, şi e realizabilă, se va face în mediul urban, ceea ce va defavoriza mediul rural, în continuare. Însă, suntem încrezători că sistemul salarial care este într-o minimă creştere, în judeţul Covasna, trebuie să fie urmărit de acei investitori puternici care să ajute ca aceste cifre să crească în buzunarele salariaţilor care, la rândul lor, pot să determine creşterea sistemului pe care ei îl deservesc, şi-aici mă refer la acele servicii sau domenii de producţie”, a spus Kelemen Tibor.
În judeţ există forţă de muncă care doreşte să lucreze
Potrivit acestuia, anul 2012 „a fost un an de excepţie” în ceea ce priveşte plasarea forţei de muncă în judeţul Covasna, în condiţiile în care aproximativ 5.000 de persoane au reuşit să îşi găsească un loc de muncă prin intermediul agenţiei, neluând în calcul şi pe acelea care s-au angajat prin alte fome, sau cei care s-au angajat în alte judeţe sau în afara graniţelor ţării.
Directorul AJOFM a precizat că acest lucru s-a datorat în mod special angajărilor făcute de societăţile comerciale Autoliv şi Valkes care au creat noi locuri de muncă pentru o bună parte dintre şomerii covăsneni. Acesta a menţionat faptul că astfel de iniţiative trebuie întărite prin toate măsurile, deoarece angajarea a sute de persoane a demonstrat că în judeţul Covasna există o forţă de muncă care doreşte să lucreze, care are capacitatea de a prelua noi tehnologii şi de a se implica. În anul 2012 şi fabricile de confecţii din judeţul Covasna au oferit noi locuri de muncă, deşi, în acest domeniu de activitate există o fluctuaţie de personal destul de mare.
Şomajul, în descreştere
Din situaţia prezentată de directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la finele anului trecut rata şomajului în judeţul nostru a fost de 7,79 %, cu 3,81 % mai mare decât cea la nivel naţional, tendinţa descrescătoare începând din luna martie. Trendul de descreştere a făcut ca rata şomajului în judeţul Covasna să fie mai mică cu 0,71 % decât în anul 2011, iar faţă de anul 2010 cu 3,18 %.
Pe parcursul anului trecut în evidenţă au intrat peste 12.700 de persoane, din care 5.478 femei, în timp ce 13.446 de persoane, din care 5.900 femei, au ieşit din evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
În prezent, doar 2.143 şomeri aflaţi în evidenţă primesc indemnizaţie de şomaj, în timp ce 4.838 au ieşit din plată. Kelemen Tibor a declarat că şomerii care nu mai beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt cel mai greu de palasat, aceştia, în marea lor majoritate fiind beneficiari ai venitului minim garantat. Directorul AJOFM a spus că un număr foarte mare nu deţin vreo calificare şi, din păcate, nu au un nivel de educaţie care să le permită să fie cuprinşi în programe de formare profesională.
Maria Graur