Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că interesele micilor întreprinzători locali din judeţul Covasna sunt mai importante şi trebuie să primeze în faţa intereselor companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, care vrea să construiască o fabrică de cherestea în localitatea Reci.
Întrebat de ziarişti care este poziţia sa în legătură cu această investiţie, Kelemen Hunor a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, că pentru el este mult mai importantă soarta celor 3.000-4.000 de oameni din zonă care trăiesc în momentul de faţă din exploatarea şi prelucrarea lemnului.
“O să fiu de partea oamenilor care trăiesc în acestă zonă, în aceste două judeţe (Covasna şi Harghita – n.r.) şi care au investit şi muncesc în acest domeniu. Deci, pentru mine, este mult mai importantă soarta celor 3.000-4.000 de oameni care trăiesc din această industrie, decât soarta domnului Schweighofer. (…) Nu sunt împotriva investitorilor mari, nu sunt împotriva industriei în general, dar, după ce am discutat cu colegii noştri, credem totuşi că în această zonă baza este iniţiativa privată, întreprinderile mici şi mijlocii”, a declarat Kelemen Hunor.
Conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer, care mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, a anunţat că intenţionează să investească 150 de milioane de euro la Reci şi să creeze 650 de noi locuri de muncă.
Împotriva acestei investiţii s-au pronunţat mai multe firme din industria lemnului, partide politice şi organizaţii nonguvernamentale care au lansat o petiţie on-line semnată până acum de peste 800 de persoane. Acestea consideră că investitorul austriac va afecta afacerile micilor lemnari din zonă, dar şi mediul înconjurător. Printre cei mai vehemenţi opozanţi s-a numărat Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania care săptămâna trecută a organizat mitinguri de protest în mai multe localităţi din judeţele Covasna, Harghita, Mureş şi Satu Mare, sub genericul “Salvaţi pădurile din Ţinutul secuiesc”.
Şi în interiorul UDMR părerile sunt împărţite: senatorul UDMR Covasna Klarik Laszlo a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că investiţia trebuie analizată cu prudenţă, din perspectiva intereselor pe termen lung ale comunităţii locale, în timp ce senatorul Olosz Gergely, cel care l-a determinat pe Schweighofer să vină în judeţul Covasna, a anunţat luni că renunţă la mandatul de parlamentar, motivând că a devenit ţinta unei campanii de compromitere, care loveşte implicit în imaginea UDMR.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES