Relatam în episodul anterior câte ceva despre  fructele  tropicale pe care este bine să le consumăm şi acasă, deoarece au  multe vitamine. Cum ar fi bananele,  kiwi, avocado, ananasul, smochinele,  curmalele, nucile de cocos, mango, rodiile ş.a.m.d.

    În cele ce urmează   am să vă prezint şi câteva sortimente de care nu cred să fii auzit. Dacă mă înşel, înseamnă că sunteţi fie umblaţi prin Asia ori culţi peste măsură.

   Oricum, vă felicit!

 

Fructe  mai ciudate

   O să încep cu un  produs vegetal  exotic numit „salak”, cunoscut în popor sub numele de „fructul şarpe“, datorită învelişului solzos. L-am admirat printre palmieri, având  rodul  de mărimea unei smochine. Este materia primă pentru prepararea cidrului, o  agreabilă  băutură  alcoolică obținută prin fermentarea mustului.

   Cel mai răspândit fruct exotic din zonă, o  celebritate în felul său, poartă  numele   „durian”. Este uşor de ţinut minte, adică ceva dur. Într-adevăr, n-ai cum să-l uiţi deoarece are  o particularitate aparte – miroase groaznic, a cadavru intrat în putrefacţie!? De aceea consumul lui este interzis  în  spaţii închise, gen restaurante, cofetării, hoteluri. Se  mănâncă pe stradă, în parcuri, deci în aer liber. Aţi mai auzit o asemenea trăsnaie?

     În partea sa exterioară  are un fel de  solzi, iar în miez se găsesc nişte păstăi gigantice. Poate ajunge la o greutate incredibilă, de  până la trei  kilograme, fiind originar din  Indonezia. Se zice că posedă proprietăţi antifebrile, cicatrizante. Lumea îl ingurgitează pe rupte, deoarece  este foarte săţios, ca o pâine-dulce, datorită continutului mare de carbohidraţi.

   Am testat şi eu o felie de „durian”, ţinându-mă de nas.

   – N-aveţi o.. mască de gaze?, l-am întrebat în glumă pe ospătar.

   – Vă pot face rost, însă cum o să mai mâncaţi?, mi-a răspuns cu umor tânărul ce ne servea, echipat în alb de sus până jos.

   – Şi atunci, ce-i de făcut?, am insistat ca un catârgiu.

   – Trebuie să faceţi abstracţie de duhoare şi să-l înfulecaţi cât mai repede…

Bună idee. Aşa am şi procedat. Într-adevăr, a meritat să încerc; miezul era parfumat şi aveai senzaţia că mănânci ceva săţios, nu doar un simplu  fruct gălbui, ca un pepene, dar urât mirositor.  Să mai adaug că „durianul”  conţine   multă  vitamina C, potasiu,  apă. Iar  într-un   climat fierbinte,  suprasaturat de umezeală (cum este cel din Insula Zeilor)  un asemenea  rod constituie  un excelemt energizant, reprezentând  o importantă sursă de glucide. Ca atare, populaţia ignoră inconvenientele olfactive şi îl  consumă ca pe un rău necesar.

                                                            Dilemă

     Regula de bază adoptată de subsemnatul încă de la primele  ieşiri peste graniţă ( în secolul…trecut!)  se referă la imboldul de a gusta din preparatele şi produsele naturale indigene. Uneori  surprizele nu m-au încântat, am strâns din dinţi şi am strâmbat discret din nas, să nu jignesc gazdele. „Dacă băştinaşii pot consuma fără probleme…« porcăriile » ăstea – îmi ziceam în gând – ba le şi plac,  eu de ce să nu  încerc?”

    La fel s-a întâmplat şi în Bali, unde nu m-am abţinut de la nici o extravaganţă culinară. În această ordine de idei, am să vă relatez şi despre „nashi” (nu cei care  au…fini), ci mă refer la  un arbore fructifer originar din China ce se numeşte astfel, al cărui sortimente aflate pe tarabă sunt greu de identificat.

    Dar staţi să vedeţi păţanie.

    …Prin faţa complexului unde stăteam  trecea mereu un harabagiu cu tot felul de roade arboricole puse în caserole cu gheaţă, ca să le ţină proaspete. Deşi aveam „All inclusive”, nu m-am abţinut şi am târguit diverse fructe  ce lipseau la restaurant, ca să-mi fac o idee.

    – Dă-mi, te rog, şi mie  nişte mere din acestea, l-am abordat cu mult  aplomb într-o dimineaţă  pe precupeţ.

    – Da, Domnule, numai că sunt…pere!

 Aratau incert, astfel că vorba românească potrivit căreia nu  trebuie să amesteci merele cu perele,  se potrivea şi în acest caz de minune.

   – Scuze, nu mi-am dat seama. Uite, iau   numai două-trei, să văd ce gust au.

   – Nici o problemă, Mister.

Le-am  dus sus în cameră, le-am spălat şi le-am mâncat cu plăcere. Nu au fost rele deloc.  Mi-a părut rău că m-am zgârciobit şi n-am luat mai multe.  Astfel că după câteva  zile m-am dus să mai cumpăr.

  –  Hello.

  – Ce mai faceţi, Sir?, m-a recunoscut tipul, cu ochiul versat al vânzătorului ambulant.

    –  Excelent. Aş dori un  kg. de pere. Mi-au plăcut mult.

    –  Păi sunt…mere!!!

    –  Ascultă, “my friend”, alaltăieri ziseşi că-s mere. Hotărăşte-te!, l-am somat aspru.

Cu  un zâmbet tipic asiatic, omul  s-a înclinat şi mi-a explicat:

    – Noi le numim „nashi”, dar turiştilor le spunem că sunt „appels-pears”. Ca să priceapă mai uşor…

    – Aha, deci  un fel mere/pere. Bine,  cât să-ţi dau pe ele?

                                          Cea mai scumpă cafea din lume!


  
După  câte un  meniu „gustos”, cu mult orez, gândaci prăjiţi, legume fierte, fructe de ocean, sosuri picante,   ce credeţi că  ar  urma? Desigur, o cafea. Dar nu una oarecare.  În Bali aveţi şansa de a savura cea mai…scumpă  cafea din lume -„Kopi luwak”.

    Poate că unii dintre cititori n-au auzit până acum de această curiozitate specifică locului. Aşa că ţineţi-vă bine, legaţi-vă centurile de siguranţă şi luaţi pe o farfurioară câteva feliuţe de… lămâie.

     Elementul inedit constă în faptul că boabele de cafea înainte de a fi adunate, prăjite şi măcinate,  sunt mâncate şi după aceea…expulzate  prin dos de către „civete”.

    – De cine???, mă veţi întreba oripilaţi.

 Ei da, este vorba de nişte  mici  mamifere omnivore, ce mişună numai noaptea prin pădurea tropicală. Am privit de aproape câteva exemplare închise în cuşti, spre a fi admirate de vizitatori, şi pot spune că seamănă  cu ratonii. Exemplarele măsoară  între 50-70 cm lungime,  au o coadă impozantă, dinţi puternici.  Am mai reţinut de la ghidul imensului  parc botanico-zoologic pe care l-am vizitat, că micile jivine  atârnă la maturitate  cam  3-4 kg (fără…bobiţele înghiţite!)  Au ochii  mici şi rotunzi, cu irisul de culoare neagră, botul  ascuţit şi  maxilare prevăzute cu  canini mari. Blana  de culoare cenuşie-maronie este aspră.

    „Civetele”  consumă de-a valma muguri de bambus, smochine, ananas, mango, banane, pepeni, dar şi insecte, larve, moluşte, rozătoare, ouă de păsări. Şi, aţi ghicit, „pour la bonne bouche” niscaiva … boabe de cafea!!!

 

Un neobişnuit proces de fabricaţie”

      După ce fructele au fermentat bine  în stomacul acestor mici manifere, sâmburii  sunt eliminaţi  împreună cu celelalte excremente.  Totul, normal până aici. Mai departe e anormal. Ca atare, cei care suferiţi de greaţă şi insomnii, să nu mai citiţi.  Ceilalţi sugeţi preventiv  feliile de lămâie puse alături. Buun.

   Boabele expulzate  sunt căutate „cu lupa” şi colectate frenetic de către săteni. După aceea le trec prin jetul de apă, le usucă şi în final vor fi pisate-pudră.

    Aşa rezultă cea mai extravagantă cafea, apeciată  de cunoscători  drept o delicatesă rară. De aceea  un kilogram costă în jur de o… mie de dolari pe piaţa internaţională, fiind considerat   cel mai scump sortiment din lume.

    Acum stau şi vă întreb, dragi prieteni: aţi bea o asemenea licoare? Aţi da atâta bănet pe ea?  În ceea ce mă priveşte, la prima chestiune am răspuns- da; la a doua – nu!

                                                    „De gustibus”…

    …Cum vă povesteam, am văzut în nişte cuşti câteva exemplare de „civete” ce stăteau somnolente  pe timpul zilei. Pe podea se afla o grămăjoară  de bobiţe deja procesate.  Un îngrijitor le-a strâns şi ni le-a prezentat  de aproape. „No comment”… mai mult.

      Apoi am ajuns în zona unde se prăjeau boabele în nişte tigăi impozante. Vrând să fac o poză, “supervaizerul” m-a invitat să mă aşez alături de bucătar şi să mestec în vasul pus pe foc, rezultând instantaneul pe care  vi-l supun atenţiei.

    La finalul vizitei  am ajuns la o cofetărie originală aflată în aer liber. Câteva măsuţe şi fotolii de răchită  se aflau plasate printre palmieri,  îmbiindu-te să iei o pauză după atâta hoinăreală. Înainte de a trece la shoppingul cafelei-ultra, ni s-au oferit câteva mostre, deoarece existau mai multe feluri.  Deşi nu-s cafegiu, nu puteam rata un asemenea prilej.

     Din nişte „degetare” am degustat  două-trei sortimente din  originala băutură. Ce să vă zic? Era foarte tare şi…„interesantă”, cum se exprimă (în lipsă de alte argumente) comentatorii de fotbal de la TVR. N-am avut în final vomismente şi  nici nu m-am temut să fac hepatită ori „pestă civetină”.

     Fire (ne)simţitoare, ce mai…

Explicaţie simplă

       De unde şi până unde provine întreaga aiureală? Ehei, este o poveste de pe vremea  când olandezii  au colonizat zona Indoneziei.  Ca nişte fermieri scrupuloşi ce erau (şi au rănas)  nu le-au permis băştinașilor să intre în perimetrele unde se cultivau arbuştii de cafeaua. Animalele însă nu prea  puteau fi alungate, astfel că  micile „civete” le-au prins gusutul,  şi noaptea  intrau pe terenurile îngrădite şi se săturau cu delicioasele fructe.  După  digestie îşi făceau nevoile prin pădure fără pic  de jenă, nefiind pe vremea aceea WC-uri ecologice.

       A fost suficient ca un localnic isteţ să spele câţiva sâmburi, să-i prăjească şi să-i macine, făcând apoi prima  cafea  fără gustul amărui al celei originale. Deci mult  mai bună decât băutura cu multă cofeină obţinută de la plantatori.

        Sâc!

    …Şi uite aşa, dintr-o întâmplare, s-a ajuns la un sortiment atât de rafinat de cafea. Măcar o dată în viaţă trebuie să o gustaţi, chit că luaţi în prealabil un credit cu buletinul…(Va urma)

                                                                                                     Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail