Sala Sporturilor din Sfântu Gheorghe (str. Vânătorilor nr.1) a găzduit, la sfârșitul săptămânii, cea de-a paisprezecea ediție a Cupei „Gabriela Rotiș-Nagy”, competiție de handbal destinată junioarelor 4.

La ediția din acest an au participat 4 echipe: CS Transilvania Brașov, CS Handbal-Art Galați, CSS Sfântu Gheorghe 1 (Anett)  și CSS Sfântu Gheorghe 2 (Árpi bácsi).

Câștigătoarea cupei a fost CSS Sfântu Gheorghe 2 (Árpi bácsi) , pe locul secund s-a clasat CS Transilvania Brașov, pe locul 3 a terminat CS Handbal-Art Galați , iar pe 4, CSS Sfântu Gheorghe 1 (Anett).

 Componența echipei câștigătoare CSS Sfântu Gheorghe 2 (Árpi bácsi): Cucu Adelina, Incze Sophia – Andrea, Axinia Alessia Maria, Lazăr Anastasia, Coznean Andra Ștefania, Vele Daria – Ștefania, Vulpoi – Ștefan Maya, Roca Natalia, Ipătioaei Raluca -Ioana, Onofrei Sofia Maya, Onofrei Catinca Mara, Soós Camelia Andreea, Toth Riana, Rusu Maia Sofia, Molnar Medeea, Calinic Lara – Sofia, Vrabie Meda, Șolcoi Andrea, Boancă Maria, Banu Daria,  și Dogaru Lavinia. Antrenor: Szerző Árpád.

Organizatorii au acordat diplome, medalii și cupe tuturor jucătoarelor. La festivitatea de premiere a participat și Aurelia Brădeanu, câștigătoare a Ligii Campionilor cu echipa CSM București.

Pe lângă bucuria victoriei, junioarele Clubului sportiv școlar (CSS 2) din Sfântu Gheorghe au fost deosebit de emoționate și încântate datorită prezenței în sală a campioanei mondiale la handbal, Gabriela Rotiș- Nagy. Aceasta a venit din Austria (unde este profesoară de educație fizică),  special pentru a participa la competiția de handbal care-i poartă numele, în semn de recunoștință și prețuire.  A petrecut ore în șir cu micile handbaliste, a răspuns la întrebările și curiozitățile fetelor, le-a acordat autografe și le-a povestit parcursul pe care l-a avut în cariera handbalistică. În urmă cu zeci de ani, Gabriela Rotiș pășea timid în aceeași sală de sport, antrenată tot de domnul profesor Szerzö Arpad, fără să se gândească vreodată că va ajunge campioană europeană de tineret (anul 1998 în Slovacia), campioană mondială de tineret ( anul 1999 în China), vicecampioană mondială universitară (anul 2000 în Franța), campioană mondială universitară (anul 2001 în Spania), finalistă în Liga Campionilor (anul 2008) etc. Pentru aceste performanțe a muncit mult, a făcut multe sacrificii, dar toate eforturile au meritat din plin.

“În urmă cu 14 ani, în timpul unei vizite a domnului profesor Szerzö Arpad, acesta m-a întrebat cu același patos și cu o bucurie caracteristică, dacă îmi dau acordul să organizeze o cupă cu numele meu, care să aibă loc în luna noiembrie, de ziua mea. Tare mult m-am bucurat. Nu îmi vine să cred că are așa continuitate și dânsul nici nu ia în calcul întreruperea acestei competiții.

Îi mulțumesc foarte mult pentru respectul și admirația pe care mi le poartă! Acestea sunt reciproce, dânsul pe mine mă inspiră și mereu am ceva de învățat de la acest OM minunat!

Este a doua oară când particip personal la Cupa Rotiș. Simt un sentiment deosebit, bucurie, emoție si amintiri plăcute din copilărie. In mijlocul copiilor, noi, adulții, ne simțim mereu bine, pentru că ei, cu inocența și bunătatea lor, ne contaminează. Cel mai important este, ca acești copii să crească într-un mediu sănătos în care să poată să se dezvolte armonios fizic, psihic și emoțional. Domnul Szerzö Arpad este OMUL, pedagogul și antrenorul perfect pentru dezvoltarea bună a acestor fetițe. Pentru că el a fost și a rămas un om foarte dedicat și implicat total în acest fenomen Handbal-Copii-Părinți.

Pe vremea când eram eu junioară și începusem să frecventez handbalul, toate fetițele vroiam să fim antrenate de dânsul. Mereu se purta cu noi, cu respect, cu răbdare, povețe și ne dădea exemple din viața de zi cu zi, care ne erau mereu utile și aprindeau multe beculețe în căpușoarele noastre. Organizarea Cupei “Gabriela Rotis-Nagy”, de necrezut, la a 14 a ediție, este deja un brand în Sfântu Gheorghe, iar junioarele abia așteaptă acest eveniment anual. Este un lucru foarte mare, foarte greu de realizat, dar cred că este un eveniment important în dezvoltarea  jucătoarelor. Sunt foarte multe detalii la care mulți nu se gândesc. Implicarea părinților, programul, pauza între meciuri, condiția fizică de dimineață, condiția fizică de dupămiază. Aici copiii învață ce este disciplina, cum să își dozeze efortul, cum să se odihnescă între meciuri, ce trebuie să mănânce în zilele respective, cum reacționează emoțional, psihic și fizic sub influența stresului din timpul meciurilor, sub presiunea adversarilor etc.

Pentru multe jucătoare acesta a fost primul turneu de când ele practică handbalul. Deci, dacă ne gândim în detaliu, ne putem imagina ce impact au avut aceste meciuri, această cupă pentru motivația și dezvoltarea sportivelor.

Echipa CSS Sfântu Gheorghe 2 (Árpi bácsi) a jucat foarte bine, apărarea a fost foarte omogenă, iar când adversarii au aruncat mingea la poartă, s-au lovit de uimitoarea apărare a porții de către o portăriță deosebit de talentată. Mi-a plăcut foarte mult spiritul lor de luptă, de unitate și de dăruință. Din această cauză au jucat așa de frumos.

Am ținut neapărat să pot fi prezentă la această ediție, am venit vineri după o zi lungă, de la serviciu, am luat fetele mele de la școală la ora 16, iar sâmbătă la ora 2 dimineața am ajuns în orașul natal Sfântu Gheorghe. Am stat puțin deoarece luni, 14 noiembrie 2022, trebuie să ajung la ora 8 la școală. Ce vreau sa spun nu este că, vai ce oboseală, ce chin am îndurat. Chiar deloc, ne-am încărcat bateriile la aceasta Cupă pentru o bună perioadă. Explodez de energie și de bună dispoziție! Felicitări fetelor și părinților pentru rezultat! Ne-am simțit minunat alături de familia Handbalului! ACASĂ!

Să fim cu toții sănătoși și să ne vedem la următoarea ediție!”, ne-a declarat Gabriela Rotiș-Nagy.

Iată și părerile celor doi căpitani ai echipei câștigătoare CSS Sfântu Gheorghe 2 (Árpi bácsi):

„Fiind unul dintre căpitanii echipei, pot să afirm că nu doar eu am fost plăcut surprinsă de prezența Gabrielei Rotiș la competiția sportivă, ci toată echipa. Am avut emoții deoarece urma un meci greu , cu o echipă bine pregatită, CS Transilvania Brașov și gândul că o campioană mondială se uita la noi cum jucăm, a fost copleșitor, dar ne-am ambiționat și am reușit să o suprindem pe Gabriela cu victoria obținută. Nu a fost ușor! Am luptat trup și suflet pe teren și am pus suflet în tot ceea ce făceam până la ultimul fluier al arbitrilor. A fost o atmosferă incredibilă! Nici nu pot să explic prin cuvinte cât de frumos a fost la această competiție!” (Adelina Cucu)

„Cupa Gabriela Rotiș” a fost una dintre cele mai frumoase competiții la care am participat. A fost frumos, însă a fost și destul de greu. Am avut concurență și am dat tot din noi ca să învingem adversarii! Am întâlnit-o și pe Gabriela, este de treabă și chiar mi-a plăcut să o avem ca susținătoare. Mă bucur mult că am participat la acestă competiție și sper că o sa mai particip și anul viitor! (Sophia Incze)

Această competiție a fost organizată de Clubul Sportiv Școlar Sfântu Gheorghe, prin antrenorul Szerző Árpád, cu sprijinul Bertis SRL, Tribox SRL, Cleanexpert, Brutăria Babi, BonSweetBon, Brutăria Dioszegi, Ariadne SRL.

„Competiția s-a desfășurat în condiții foarte bune și s-a bucurat de o audiență largă. Atmosfera în sală a fost deosebit de bună. Ideea de bază a fost, este și va fi crearea unui mediu prielnic pentru progresul fetițelor, iubitoare de handbal, un loc în care se pot dezvolta normal și natural , de plăcere, evident pe baza cunoștințelor acumulate la antrenamente. Pe toată durata meciurilor, fetele mele au luptat trup și suflet, iar eforturile lor au fost încununate de succes. Gabriela Rotiș a fost plăcut impresionată de PODUL nostru SOLID : punctualitate, ordine și disciplină, valori care stau la baza oricărui progres. Acesta nu exclude buna dispoziție, veselia, bucuria de a se antrena, pregătirea conștiincioasă, asiduă, în vederea obținerii unor performanțe remarcabile. În discursul ei, Gabriela a subliniat faptul că sportivii trebuie să învețe bine și trebuie să depună eforturi permanente în vederea formării unui caracter puternic.

Cu ocazia bufeturilor suedeze oferite de sponsori și părinți, s-a creat o atmosferă destinsă, s-au dezbătut probleme profesionale, educative, culturale etc. S-au legat prietenii, junioarele de la diferite cluburi au avut prilejul de a se cunoaște. A fost un adevărat FESTIVAL al bucuriei, un REGAL al handbalului covăsnean, având în vedere faptul că fetițele au avut prilejul  de a se întâlni cu două jucătoare de handbal de înaltă performanță, modele de urmat, Aurelia Brădeanu și Gabriela Rotiș’, ne-a declarat domnul profesor Szerző Árpád.

Felicitări, copii!

Felicitări domnule profesor, Szerző Árpád!

Larisa Axinia

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail