Profesorul, publicistul și esperantistul Mihai Trifoi este un nume binecunoscut nu numai în județul Covasna și în județele vecine acestuia, cât și în rândul esperantiștilor din țară și din întreaga lume. A semnat ca autor 10 volume – manuale didactice, lucrări de eseuri și publicistică -, 14 volume de traduceri din opera filosofului danez Martinus și peste 460 de studii și articole, din care 400 în limba română și 60 în limba esperanto. În anul 2014, la Editura Eurocarpatica din Sf. Gheorghe a apărut volumul Profesioniştii noştri. 13. Mihai Trifoi, profesor, publicist, esperantist la 70 de ani, ediţie îngrijită de Ioan Lăcătuşu, lucrare editată „în semn de omagiu adus profesionistului și Omului Mihai Trifoi, la împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani”.
După ce a predat limba și literatura română, timp de peste 40 de ani, la școli din Maramureșul natal, și apoi din județul Covasna, din care aproape trei decenii la Școala gimnazială din comuna Bixad, unde câțiva ani a îndeplinit și funcția de director, în anul 2009 a ieșit la pensie. Valorificând experiența de dascăl și traducător, dar și pe aceea de specialist în interlingvistică și esperantologie, profesorul Mihai Trifoi a rămas la fel de activ în viaţa culturală, ştiinţifică şi publică, afirmându-se, în același timp, ca prolific și avizat publicist. Înzestrat cu o admirabilă tinerețe spirituală, în toți acești ani a participat și participă la numeroase reuniuni naționale și internaţionale, cu intervenţii erudite, deosebit de apreciate de participanţii la aceste manifestări. A desfășurat și desfăşoară o rodnică activitate de traducător din limba Esperanto în limba română şi invers. Este prezent la majoritatea acţiunilor culturale organizate de instituţiile şi asociaţiile culturale din judeţele Covasna și Harghita: simpozioane, dezbateri, colocvii, evocări, lansări de cărţi ş.a. A devenit un nume în publicistica covăsneană, în calitatea sa de principal colaborator al cotidianului „Mesagerul de Covasna” și al altor publicații de cultură.
Începând din anul 2014, la propunerea Editurii Eurocarpatica, profesorul Mihai Trifoi a început să-şi publice, în volume, articolele apărute de-a lungul vremii, în diverse ziare și reviste, din țară și străinătate. Un prim eșantion a fost inclus în volumul Profesioniştii noştri. 13. Mihai Trifoi, profesor, publicist, esperantist la 70 de ani. Pe lângă paginile autobiografice, interviuri şi referinţe, în volumul menționat au fost grupate tematic o bună parte din articolele şi studiile publicate între anii 1995-2013.
Am menţionat cu această ocazie că articolele profesorului Mihai Trifoi impun atenţiei cititorilor prin diversitatea tematică, prin actualitatea conţinutului şi mesajului, prin profunzimea analizelor, prin concizia şi claritatea materialelor, reprezentând o oază de aer proaspăt, atât de necesară însănătoşirii vieţii publice româneşti contemporane.
Încurajat de numeroasele aprecieri formulate la adresa conţinutului şi mesajelor publicisticii sale, pe lângă activitatea de esperantist, profesorul Mihai Trifoi și-a instituționalizat și permanentizat colaborarea cu ziarul „Mesagerul de Covasna”, în coloanele căruia a semnat articole deosebit de interesante, aşteptate cu interes de către cititori. Astfel a fost posibil ca, în anul 2015, articolele care i-au apărut în paginile acestui cotidian pe parcursul anului 2014 să fie grupate în volumul În jungla vieții, (352 p.), apărut la Editura Eurocarpatica.
Precizam atunci că acest volum oferă cititorului posibilitatea de a recepta opinia unui analist avizat al societăţii contemporane, publicistul Mihai Trifoi câştigându-şi un loc distinct în rândul jurnaliştilor profesionişti din această parte de ţară, şi că textele sale sunt redactate şi într-o frumoasă limbă română, cu reale valenţe literare.
Într-adevăr, volumul În jungla vieții s-a bucurat de o bună primire din partea a numeroși cititori, mulţi bucurându-se să regăsească adunate într-o carte articolele pe care le-au lecturat, prin intermediul Internetului, de pe site-ul cotidianului „Mesagerul de Covasna”.
Cunoscut pentru puterea sa de muncă, pentru preocuparea constantă de a fi conectat la evoluțiile din societatea românească și din întreaga lume, și pentru capacitatea sa de a analiză profundă și echilibrată a realităților contemporane, Mihai Trifoi a continuat, și în cursul anului 2015, să fie prezent sistematic, cu articole de actualitate și de o mare diversitate tematică, în mod deosebit în „Mesagerul de Covasna”. Toate articolele publicate în acest cotidian covăsnean, în perioada ianuarie – decembrie 2015, au fost grupate în volumul II al antologiei În jungla vieții (336 p), apărut tot la Editura Eurocarpatica, în anul 2016.
Am relevat atunci continuitatea tematică şi preocuparea constantă pentru racordarea problematicii abordate la contextul social, politic, cultural și economic al anului 2015, viziunea sistemică asupra realității, prin încadrarea evenimentelor locale în context regional, național și internațional. De asemenea, faptul că autorul a abordat realităţile social-politice din perspectivă sociologică, aceasta i-a permis să pună accentul pe identificarea cauzelor, pe sublinierea conexiunilor și, deopotrivă, pe relevarea consecințelor.
Prin această prestație jurnalistică de ţinută, Mihai Trifoi și-a format un public cititor fidel, iar articolele sale au fost așteptate, cu același interes, și în anul 2016. Astfel că publicistul Mihai Trifoi nu și-a dezamăgit cititorii, fiind prezent în paginile cotidianului „Mesagerul de Covasna”, cu regularitate, din ianuarie și până în decembrie 2016, performanță profesională care, trebuie să recunoaștem, nu stă la îndemâna tuturor. Se impunea, aşadar, de la sine, continuarea proiectului publicistic În jungla vieții, acum cu volumul III, în care sunt incluse articolele publicate în anul 2016, în cotidianul menționat.
Noul volum păstrează structura primelor două, având trei capitole principale: În jungla vieții, Cosmologice și Bibliografie. Articolele din capitolul În jungla vieții sunt prezentate în ordinea cronologică a apariției lor în „Mesagerul de Covasna”, începând cu luna ianuarie și terminând cu luna decembrie a anului 2016. Capitolul Cosmologice cuprinde, de regulă, traduceri ale unor texte apărute în esperanto și comentariile autorului referitoare la fragmente din opera filozofului și scriitorului danez Martinus Thomsen privind existența și condiția umană în raport cu natura, universul și Divinitatea. În capitolul Bibliografie sunt actualizate titlurile apărute sub semnătura autorului: volume, traduceri în limba română, articole şi studii redactate în limba română, precum și articolele, opiniile, comentariile în limba esperanto, publicate în reviste din ţară şi din străinătate.
În primul capitol, aşa cum sugerează şi titlul „În jungla vieţii”, autorul continuă problematica abordată în volumele anterioare, respectiv: marile provocări ale societăţii româneşti contemporane, cu evoluţiile contradictorii cunoscute, problemele cu care se confruntă instituţiile identitare fundamentale: familia, biserica şi şcoala, problema tineretului, starea satului românesc din perioada postdecembristă ajuns „zonă spirituală periferică”, implicaţiile nocive ale manipulării prin mass-media, preluarea necritică a unor obiceiuri şi practici din Occident etc.
Sunt analizate diferitele aspecte ale evoluției sinuoase a democrației românești în drumul său spre starea de normalitate mult dorită, aspecte ale relaţiei dintre clasa politică şi marea masă a cetăţenilor României, insistându-se asupra răspunderii politicienilor ajunși la putere, pentru îndeplinirea promisiunilor făcute în campania electorală. Este pusă în evidenţă lipsa programelor, proiectelor şi strategiilor care să asigure valorificarea superioară a imensului potenţial natural şi uman de care dispune ţara noastră, împreună cu căutarea răspunsului la întrebările dureroase despre unele anomalii din societatea românească postdecembristă, greu de explicat. „Dar cum e posibil – se întreabă, pe bună dreptate, autorul – că oricât ne-am zbate rămânem mereu în urma celorlalţi?! Să fie acesta un blestem sau o lipsă de viziune a conducătorilor noştri şi o lipsă de voinţă politică pentru realizarea unui adevărat Plan Naţional de Dezvoltare a Ţării, la care să lucreze tot poporul”. Analizele sunt aprofundate, prin reliefarea unor comparații cu alte perioade din istoria noastră, dar și cu situația actuală, din alte țări europene, și nu numai.
Mass-media românească actuală oferă autorului numeroase exemple care prezintă „fața urâtă” a societății românești postdecembriste și a lumii contemporane, cazuri de iresponsabilitate şi primitivism, comportamente deviante, prezența în mass-media a unor anti-modele de comportament social și familial, polarizarea societății, care permite bogaţilor să devină tot mai bogaţi, în timp ce săracii sărăcesc în continuare, iar trupul ţării este mereu ros pe dinăuntru de cele două boli sociale cronice: sărăcia şi corupţia. „Cititorii acestor rânduri – ține să precizeze Mihai Trifoi – nu trebuie să fie de acord cu autorul lor, dar aşa vede el realitatea, o realitate bolnavă în care trăieşte zi de zi, în care cei mai mulţi se zbat mereu să agonisească cu trudă o bucată de pâine pentru familiile lor sărăcite, iar alţii trăiesc în huzur, căci «au lumea la picioare»”. În același timp, trebuie să avem în vedere faptul că „lumea este duală, iar forţele binelui veghează mereu pentru a ţine în frâu forţele răului şi a păstra astfel echilibrul”. Astfel îi revine elitei intelectuale românești responsabilitatea de a schimba în bine, evoluția societății, în consens cu valorile românești tradiționale, dar și cu cerințele vremurilor actuale.
Vorbind despre rolul personalităților în istorie, autorul afirmă: „În viaţa fiecărui popor există personalităţi de seamă care, trecând pe firmamentul istoriei aidoma unor meteori, lasă în urma lor o dâră luminoasă ca semn al trecerii prin existenţă, iar ecoul celest al trecerii lor îl simţim cu toţii peste veacuri şi ne-nfioară. O astfel de «stea căzătoare» este şi marele nostru poet Mihai Eminescu”.
În preajma aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, profesorul Mihai Trifoi afirmă că „Un popor care nu-şi cinsteşte eroii, tradiţiile şi valorile şi nu-şi condamnă răufăcătorii şi nonvalorile devine demn de dispreţ… Cine ştie, poate că în cele din urmă, devenind mai conştienţi de propria noastră valoare, ne vom regăsi şi capacitatea de a preţui în mod just comorile pe care le deţinem şi le vom păstra cu sfinţenie pentru a le dărui urmaşilor, asigurându-ne astfel supravieţuirea în istorie”.
Nu lipsesc analizele privind evoluțiile lumii contemporane din perspectivă geopolitică: despre fenomenul Brexit şi efectul de domino, tendințele de enclavizare a Europei, problema migranțior, percepută ca o „cruciadă inversă”, dinspre Orient spre Occident, adâncirea diferențelor dintre țările bogate și cele sărace, faptul că „în lume încă mai domină «Legea pumnului», adică legea celui mai puternic, a celui fără de milă, pe toate planurile: geografic, social, economic, politic, militar”.
Autorul continuă prezentarea, şi în acest volum, pentru un public ţintă eterogen, a unor crâmpeie din opera marilor înțelepți ai lumii, din antichitate și până în contemporaneitate, şi mai ales din opera filosofilor preocupaţi de problemele existenţiale ale omenirii. Prin aceasta, și volumul de față îți păstrează statutul de Mic tratat de înțelepciune, dar și de Mic dicționar explicativ de termeni, prin explicarea unor concepte, cuvinte, expresii latine, proverbe ș.a. Sub genericul Titluri şi caractere publicitare, într-un ciclu de articole, autorul prezintă o galerie de reușite portrete caracteriale, sub forma unui Dicționar explicativ de termeni uzuali, precum: afaceristul, amăgitorul, agricultorul, ambițiosul, cerșetorul, colecționarul, disperatul, lacomul, nemulţumitul, hoțul, invidiosul sau pizmuitorul ș.a
Cum era și firesc, și din volumul de față, cititorii pot afla informații referitoare la mișcarea esperantistă internațională, la interlingvistica şi educaţia interculturală în contextul evoluţiei noilor tehnologii de comunicare, puncte de vedere despre viitoarea limbă mondială comună – engleza sau esperanto ș.a., în articole precum: De la Nitra la Nyíregyháza, De la Nyíregyháza la Bixad, De la Bixad la Roma, Al 101-lea Congres Universal de Esperanto, Nitra, Slovacia etc.
În volum sunt comentate şi unele noi apariţii editoriale, precum revista şcolară Accente și volumul Dincolo de cuvinte al pr. Ioan Tămaș Delavâlcele, și este redat, pe larg, evenimentul care a marcat împlinirea a șapte ani de la apariția cotidianului Mesagerul de Covasna
În multe articole, mai ales din capitolul Cosmologice, sunt abordate teme precum: raportul dintre modernitate și tradiție, relația dintre lumea reală și lumea virtuală, omul și schimbările rapide din lumea contemporană, folosirea cuceririlor științei, tehnicii și informaticii pentru om sau împotriva omului, care este supus amenințărilor cu tot felul de fenomene catastrofale, devenite subiecte de scenarii apocaliptice pentru regizorii de filme SF, reamintindu-ne faptul că, „cea de-a «patra revoluţie industrială» bate la uşă şi trebuie să fim pregătiţi s-o primim”. În multe articole din acest capitol, autorul prezintă dese reveniri, de la „cele cosmice” la „cele terestre”, cu scopul de a explica și ilustra o idee şi „de a privi mai atent la viaţa obişnuită care ne înconjoară şi la fenomenele care se petrec în clipa prezentă, care direct sau indirect ne afectează şi pe noi!”.
O temă aflată sub observațiile autorului este şi cea a mutațiilor care au intervenit în discursul și comportamentul public local, național și internațional. Observă fenomenul prăbuşirii jurnalismului tradiţional, dar și faptul că cititorul de azi a devenit foarte informat, din numeroase și diverse surse documentare. „Cantitatea de informaţii per zi – subliniază autorul – devine tot mai multă şi mai variată pe măsură ce societatea pământeană se dezvoltă. În această situaţie, este firesc să nu putem ţine pasul cu toate şi să nu putem ingera tot ce ni se pune în faţă”. Autorul alege, fireşte, „câteva fire de nisip din marele ocean informativ”, ocupându-se „puţin de acestea, punându-le sub lupa unei viziuni proprii”
Unul dintre „oceanele informative” este televizorul, „această minunată şi iubită invenţie”, căreia îi atribuie autorul şi calificativul de „diabolică”, şi despre care spune că „fură timpul oamenilor, fiind instrument de informare, de dezinformare, de manipulare, de culturalizare, de recreere, de îndobitocire, de educare şi de tot ce vreţi, la care zi de zi se spun vrute şi nevrute, reprezentând totuşi o bună sursă de informare şi de comunicare a noutăţilor, şi cum posturile de televiziune se întrec între ele, în unele situaţii nici nu ştii care spune adevărul şi care-l mistifică”.
La baza documentării pentru redactarea articolelor din prezentul volum au stat sursele din presa scrisă, posturile de radio-televiziune și nelipsitul internet. Cele mai citate surse de informare sunt: Enciclopedia Înţelepciunii, Noul dicţionar universal al limbii române și alte dicționare, site-urile Wikipedia și Descoperă.ro, agențiile de presă românești și străine, ziarele Libertatea, Click, Transilvania Expres, Formula AS, ziarele locale ș.a.
Prin biografia sa, autorul însuși este exemplu edificator despre schimbarea statutului și a condiției cercetătorului, analistului, scriitorului și publicistului, în societatea postmodernă. Mihai Trifoi, nu locuiește într-o metropolă și nici într-un mare centru universitar, el locuiește – de aproape 30 de ani – în Bixad, un sat din jud. Covasna, cu 1800 de locuitori, situat în preajma stațiunii balneare Băile Tușnad. Dar prin intermediul limbii esperanto, a internetului și a telefonului mobil, autorul comunică eficient şi rapid cu lumea întreagă și are acces la cele mai importante și diverse surse de informare.
Având la bază o solidă pregătire în domeniile filologiei, filosofiei, pedagogiei şi psihologiei, pregătire încununată cu o bogată experiență de dascăl și formator a atâtor generații de elevi, îmbogățită de cunoașterea nemijlocită a realităților culturale și de civilizație din numeroase țări de pe toate continentele, vizitate cu prilejul participării la manifestările esperantiste, și de contactul cu importante personalități culturale și științifice din întreaga lume, profesorul Mihai Trifoi a devenit un apreciat profesionist, publicist şi om de cultură.
Materialele de presă semnate de Mihai Trifoi poartă amprenta conștiinței unui intelectual român care și-a propus ca prin scrisul său să redea societății în care s-a născut și s-a format o parte din tezaurul de înțelepciune acumulat de-a lungul vieții. Articolele sunt scrise, nu de pe poziții partizane, singurul mesaj care se desprinde din acestea este cel al interesului național și al progresului culturii, într-o societate aflată într-un accelerat proces de globalizare și secularizare. Cititorii vor recepta, cu siguranţă, in mod pozitiv, mesajul opiniei scrise şi în acest volum de către autor. Vor fi şi cititori care poate vor considera excesive informațiile culese din presa tabloidă despre „fața urâtă” a societăți românești, așa cum, credincioșii creștin-ortodocși, cu siguranță că vor avea serioase rezerve față de unele rezolvări propuse de filozoful danez Martinus Thomsen. Dar, trecând peste aceste aspecte punctuale, în ansamblul său, ne aflăm în fața unui volum de publicistică de o certă valoare intelectuală, cu un conținut de o mare diversitate și valoare informativă, cu un mesaj care îndeamnă la reflecție și responsabilitate individuală, comunitară, națională și internațională. Sincere felicitări autorului, precum și tuturor celor care au făcut posibilă apariția volumului de față.
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU