Foto credit: Cristian Vasile

Aventura celor patru călăreţi a început pe 31 iulie, când au plecat din Izvorani – acolo unde este ferma lui Vali Vasilescu – pe traseul Piscu, Crivina, Stejari. Drumul parcurs, de 35 de kilometric, s-a dovedit anevoios, mai ales în zona mlaştinilor din Ilfov, însă echipa s-a bucurat de peisajul superb oferit de pădurea dintre Crivina şi Stejari.

Data de 1 august a adus o nouă zi de peripeţii pentru cei patru şi caii lor. După ce au trecut prin Munţii exploataţi ai Prahovei, echipa s-a văzut în faţa unui impas major: „Ne-am blocat la Câmpina pe o limbă de pământ între râu și calea ferată. Aveam doar două opțiuni: să ne întoarcem sau să trecem printr-un tunel pe sub calea ferată prin care frizienii (n.r.- cal olandez cu înălțimea de  152  cm şi greutatea de 500 de kilograme) nu încăpeau, fiind prea înalți. Am trecut cu ceilalți cai, am pus izoprenele pe greabănele cailor ca să nu se lovească, frizienii au înțeles și s-au lăsat pe vine din genunchi, ca să încapă, și am trecut. Mă gândesc să îi învăt să facă târâș…”, a relatat instructorul Valentin Vasilescu,  pe pagina sa de socializare.

După o binemeritată pauză de trei zile, echipa pe şa a plecat spre Breaza – Teşila prin Comarnic şi Secăria. Se pare că drumul de la Secăria la Teşila a fost dificil, în special datorită îngrădirilor păşunilor. Din cauza întârzierilor, după cei 100 de kilometri parcurşi, aceştia nu au mai ajuns la tabără, aşa cum plănuiseră, aşa că au înnoptat în curtea unei pensiuni, unde au găsit foarte mare înţelegere din partea proprietarului.

Marţi, în Săcele, judeţul Braşov, cei 15 au fost puşi în faţa unei mari provocări date de poliţe. O astfel de poveste se mai aude doar în jurul focului de tabără, însă temerarii nu s-au lăsat şi au continuat ceea ce au început: „Patria ursului pe Valea Doftanei. Nu ne-am întâlnit cu el. Am ieşit la Săcele, unde ne-au lovit veştile proaste – ne aflam în vecinătatea uneia dintre cele mai periculoase zone, iar poliţia ne-a spus să nu trecem pe acolo neînsoţiţi de ei. Să nu trecem seara pe acolo, că rămânem fără cai, dar nici să nu rămânem acolo peste noapte că ne mănâncă ursul. Na dilemă! Am sunat nişte prieteni din Braşov, au venit să petreacă noaptea cu noi la foc, să fim mai mulţi. Am căutat un loc de tabără ca în vestul sălbatic, apărată din trei părţi de prăpastie şi am pus liniii cu oale pe intrări ca să ne anunţe dacă vine ursul. Noapte liniştită, în rest, hahaha…”, a mai relatat Valentin Vasilescu pentru cei care îi urmăresc cu sufletul la gură.

Foto credit: Cristian Vasile

Pe data de 6 august, din cauza atenţionării poliţiei braşovene şi a escortei pe care aceasta a pus-o la dispoziţia celor 15, echipa a luat startul zilei mai târziu decât s-a preconizat, aşa că până la sfârşitul zilei au ajuns la Prejmer. Aici, ferma 163 Plopi i-a cazat pentru a se odihni după trecerea munţilor.

O zi mai târziu, pe 7 august, călăreţii au ajuns în frumosul nostru judeţ. După ce au trecut pe lângă Chichiş, prin Ilieni şi pe lângă Sfântu Gheorghe, echipa s-a oprit la ferma de vite din Ghidfalău, Primo Cezar. Cei patru „plimbăreţi” au putut aprecia ospitalitatea pentru care judeţul nostru este recunoscut în toată ţara, declarându-se extrem de impresionaţi de gestul făcut de gazdele lor. „Am intrat azi în județul Covasna. Plin de căprioare. Incredibil de multe. Ne-a udat și prima ploaie și ne-am întâlnit și cu Oltul. Când a dat ploaia am căutat un adăpost pentru cai. Nem tudom în stânga și în dreapta, bineînțeles. Asta până am ajuns la ferma de viței Primo Cezar. Oamenii ne-au oferit parcarea lor pe post de grajd, ne-au dat de mâncare, de băut chiar și cheile de la fermă să putem să facem duș. Cheile de la fermă, oferite unor drumeți necunoscuți. Nu mai am nimic de zis”, a povestit Valentin Vasilescu.

Administratorul fermei Primo Cezar SRL, doamna Diana Florescu, s-a declarat foarte impresionată de proiectul întreprins de cei patru, punându-le la dispoziţie un acoperiş deaspura capului pentru o noapte. „Noi am făcut ce am putut. Din păcate, nu am putut să îi primim în interior pentru că noi avem o fermă de carantină şi nu avem voie cu alte animale, dar am încercat să facem ce am putut. Chiar dacă nu am reuşit să stau de vorbă cu ei pentru că avem treabă în momentul respectiv, cineva din echipa noastră a avut un pic grijă de ei, şi sper că destul de bine. Mă bucur dacă a fost aşa. Am fost de-a dreptul impresionată de ceea ce fac, şi sper să mai poposească pe la noi”, a spus aceasta.

Drumeţii au plecat de la fermă, săptămâna trecută, vineri, cu planuri mari de a ajunge la Iaşi în perioada următoare.

Excursia celor patru călăreţi alături de cei opt cai şi trei câini va continua prin toată ţara. Tot traseul şi toate aventurile de care aceştia au parte sunt transmise de către Discovery România, putând fi vizualizate la adresa: http://www.discovery.ro/romania-din-saua-calului/

Valentin Vasilescu

Foto credit: Cristian Vasile

Călătoria celor 15 se va întrerupe, săptămâna acesta,  pentru a participa la Festivalul de Artă Medievală Ştefan cel Mare” din Suceava, care se desfășoară în periaoad 14-17 august.

Valentin Vasilescu are 15 ani de experienţă în domeniu şi este membru The Taurus World Stunt Academy. A lucrat la diverse proiecte în ţări Europene (Belgia, Lithuania) cât şi în afara Uniunii Europene (Israel, Dubai). Este instructor de echitaţie, alpinist şi scafandru NAUI.
În 2004 a înfiinţat OPG (Oval Production Group), o companie specializată în consultanţă de cascadorie care lucrează în toate domeniile audiovizualului, conform site-ului său oficial www.stunts.ro

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail