. . Guvernul a alocat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, peste 2 milioane de lei pentru localitățile unde podurile şi drumurile au fost avariate în urma inundațiilor din vara acestui an.

micfalau-dupa-inundatiiPe data de 12 octombrie (a.c.) Guvernul a adoptat o Hotărâre cu privire la alocarea unor sume din Fondul de rezervă al Guvernului pentru obiectivele de infrastructură afectate de calamitățile naturale din vara acestui an. Potrivit HG 752/2016, județului Covasna i-a fost alocată suma de 2.268.000 lei, pentru obiectivele de infrastructură afectate, măsura vizând în total 14 Unități Administrativ Teritoriale (UAT), adică două orașe și 12 comune. Localitățile vizate sunt municipiul Sfântu Gheorghe, orașul Baraolt, și comunele Belin, Bățani, Brăduț, Brețcu, Mereni, Ojdula, Sânzieni, Bixad, Micfalău, Brateș, Turia și Boroșneu Mare. Atât prefectul județului Covasna, cât și președintele Consiliului județean Covasna spun că suma alocată de Guvern este cu circa o treime mai mică decât cea care a fost inițial solicitată pentru aceste lucrări.

„Ploile însoţite de furtuni au produs pagube însemnate în judeţ, pagube care necesită măsuri imediate de remediere. Din sumele alocate recent de Ministerul de resort, administraţiile publice locale vor putea efectua reparaţiile necesare. Aceasta este de fapt o finanţare parţială, dar şi aceasta constituie un ajutor financiar. Acele localităţi ale căror bugete nu permiteau alocarea sumelor necesare pentru repararea pagubelor cauzate de fenomenele meteorologice, au beneficiat şi de sprijinul Consiliului judeţean Covasna. Pentru comuna Brateş a fost alocată suma de 200.000 lei, destinată lucrărilor de reparare a podului din Telechia, iar comuna Brăduţ a beneficiat de un sprijin financiar de 75.000 lei pentru repararea şcolii din localitate. De asemenea, şi la Bodoc a fost deteriorată şcoala, iar pentru repararea acesteia am acordat suma de 65.000 lei. Aceeaşi sumă a fost alocată şi comunei Barcani unde inundaţiile au distrus drumul, respectiv podeţele. Sprijinul financiar actual alocat de Guvern reprezintă aproximativ 33 % din suma care a fost solicitată de aceste localităţi şi care se poate considera, în condiţiile actuale, o sumă destul de corectă. Desigur, suma întreaga ar fi fost mai binevenită, însă, în general, putem fi mulţumiţi” – a declarat preşedintele Consiliului judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Fondurile primite de la Guvern, vor fi repartizate între cele 14 unități administrativ teritoriale din județ. Astfel, municipiul Sfântu Gheorghe va primi 452 mii lei pentru repararea podului de peste Olt, oraşul Baraolt 648 mii lei, comunele Băţanii Mari și Ojdula câte 111 mii lei, Belin 46 mii lei, Brăduţ 7 mii lei, Breţcu 43 mii lei, Mereni 83 mii lei, Sânzieni 8 mii lei, Bixad 89 mii lei, Micfalău 55 mii lei, Turia 221 mii lei, Boroşneu Mare 220 mii lei şi Brateş 174 mii lei.

„Dacă finanţarea de la minister nu va fi suficientă în una dintre localităţi, pentru repararea podurilor, iar Primăria respectivă nu va putea acoperi costul lucrărilor, atunci bineînţeles judeţul va veni în sprijinul acelei localităţi, pentru că nu vrem să irosim această finanţare parţială acordată. Întotdeauna încercăm să ajutăm acolo unde sunt probleme, astfel, pe parcursul săptămânii viitoare vom aloca din Fondul de rezervă al judeţului câte o sumă mai consistentă comunelor Zagon şi Breţcu pentru repararea podurilor” – a mai precizat Tamás Sándor.

În orașul Baraolt riscul de inundații va scădea considerabil

Prefectul județului Covasna, Sebastia Cucu a declarat, în cursul zilei de ieri, că Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) efectuează lucrări de sistematizare a râului Baraolt, fapt ce va duce la o scădere considerabilă a riscului de inundații.

„Am făcut o vizită pe teren, la Baraolt, unde erau în desfășurare lucrări de sistematizare a râului Baraolt, în amonte de oraș și în afara localității. Acolo am avut problemele mai importante în vară, iar acum acel șantier s-a mutat chiar în orașul Baraolt și se realizează acele lucrări destul de ample de sistematizare a cursului, de cormatare și fixare a albiei. Cred că la momentul la care acea lucrare va fi finalizată, riscul de inundație în orașul Baraolt va scădea considerabil, poate chiar spre zero.” – a declarat prefectul județului Covasna. Acesta a mai precizat că lucrările sunt finalizate în proporție de peste 70%.: „În aval de oraș au fost finalizate, în amonte mai erau câțiva kilometri, iar în oraș sunt la început lucrările. Din ce am văzut eu și după cum pot aprecia, cam un kilometru s-a lucrat.”

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail