. . Covasna (1)Un clasament al parlamentarilor, pe județe, în funcție de indicele activității parlamentare, realizat în cea de-a patra ediție a Indicelui agregat al Activității Parlamentare, în luna august (a.c.),  plasează Covasna pe ultimele locuri.

Potrivit unui raport primit la redacția „Mesagerul de Covasna”, cu o medie ponderată a principalelor activități parlamentare (IAP) ale județului, de 25.47, Covasna se plasează pe locul 40 la nivel național în ceea ce privește activitatea parlamentară.

În fruntea clasamentului, pe județul Covasna, se află deputatul Márton Árpád-Francisc, din partea UDMR, cu un număr total de 60 de inițiative legislative, dintre care peste 15 legi promulgate, 306 luări de cuvânt, 11 declarații politice, 28 de întrebări și interpelări, o moțiune semnată, și cu un indice al activității parlamentare de 101 puncte.

„Am avut în jur de 20 de legi promulgate din câte știu, peste 10 sigur, nu știu dacă au ajuns până la 20. (…) Sincer, nu țin astfel de socoteli cantitative, mă interesează calitatea. Din păcate foarte multe dintre proiectele de legi care ar fi fost foarte importante pentru întreaga țară nu au reușit să fie adoptate de Parlament. În mod evident cele mai importante au fost cele legate de alegeri, atât cele locale cât și cele parlamentare, cât și legea partidelor, finanțarea partidelor, deci acestea sunt dintre cele mai importante legi promulgate. Dintr-un alt punct de vedere însă, cred că ar fi fost foarte important să reușim să se adopte o mulțime de proiecte de legi care țin pe undeva de statul de drept și drepturile omului, cum ar fi o lege de interpretare a ceea ce se înțelege prin fostele proprietăți bisericești, o lege de punere în vigoare a prevederilor Cartei Europene a Limbilor Minoritare și Regionale, în ceea ce privește justiția în România. Alte proiecte de legi legate de modificarea regiunilor de dezvoltare care sunt supraponderale și ineficiente, evident legea privind statutul minorităților naționale, la care am fost doar printre cei care au lucrat la ea, nu sunt inițiatorul ei, este un proiect al Guvernului Tăriceanu, și o sumedenie de legi legate de articole din Codul penal și Codul de procedură penală care au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională și care ar trebui să fie puse de acord cu cele scrise de Curtea Constituțională. Acestea, zic eu, că sunt cele mai importante proiecte de legi, evident m-am raliat și la alte proiecte de legi, având caracter social sau cultural, dar cred că din punct de vedere al structurii acestei societăți acestea ar fi cele mai importante, ca să avem un stat așezat, democratic.” – a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, deputatul UDMR Márton Árpád-Francisc.

Acesta spune că zilele următoare își va depune solicitarea pentru candidatura la alegerile din acest an: „Încerc să candidez, în zilele care urmează îmi voi depune, conform regulamentului nostru adoptat de Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU), candidatura la Organizația Județeană. (…)”.

Pe locul al doilea se află parlamentarul PNL Obreja Marius-Lucian, cu un total de 39 de inițiative legislative, 55 luări de cuvânt, 4 declarații politice, 15 întrebări și interpelări, 8 moțiuni semnate și un indice al activității parlamentare de 29.3 puncte. Locul trei, cu un indice al activității parlamentare de 20.3, este ocupat de Fejér László-Ődőn din partea UDMR. Potrivit raportului, acesta a avut 39 de inițiative legislative, 17 luări de cuvânt, 3 declarații publice, 25 de întrebări și interpelări, și nicio moțiune semnată.

Deputatul Horia Grama ocupă locul al patrulea în clasamentul realizat în cea de-a patra ediție a Indicelui agregat al Activității Parlamentare.  Președintele PSD Covasna figurează cu un total de 51 de inițiative legislative, 13 luări de cuvânt, două declarații politice, două întrebări și interpelări, o moțiune semnată, și cu un indice al activității parlamentare de 19.35.

„În general am avut o activitate parlamentară pe care eu o cataloghez ca fiind bună, în sensul că orice inițiativă sau orice propuneri legislative am avut, le-am susținut și am încercat să le susțin până la capăt ca să devină legi. Sigur că din totalul inițiativelor, puține devin legi de obicei, pentru că trebuie să întrunești o majoritate și este foarte greu. Am avut o activitate în general susținută în Parlament, am condus și Comisia, am fost și în Biroul Permanent al Parlamentului ca chestor, am fost și vice-lider al Grupului și e normal să mă situez pe poziția aceasta atâta timp cât eu zic că mi-am făcut treaba.” – ne-a declarat președintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama.

Întrebat, de asemenea, dacă intenționează să își depună candidatura pentru un nou mandat la alegerile Parlamentare, acesta a declarat: „Da, candidez. Mi-am depus candidatura și la Organizația Județeană, am și discutat, este acceptată și urmează să o trimitem și la Organizația Centrală.”

În raport mai sunt menționați parlamentarii Klárik László-Attila (UDMR), cu un indice al activității parlamentare de 11.5; Păun Nicolae (Minorități), cu un indice de 10.3; Márko Attila-Gabor (UDMR), cu 10.15; și Olosz Gergely (UDMR), cu un indice al activității parlamentare de 1.9.

Potrivit aceluiași raport, pe primul loc la nivel național se plasează județul Vaslui, cu o medie ponderată a principalelor activități parlamentare (IAP) ale județului, de 101.13. Aici, în fruntea clasamentului se află parlamentarul PSD Ciuhodaru Tudor, cu un total de 172 de inițiative legislative, 1411 luări de cuvânt, 1188 declarații politice, 203 întrebări și interpelări, 9 moțiuni semnate și un indice al activității parlamantare de 673.3. La polul opus, cu cu o medie ponderată a principalelor activități parlamentare (IAP) de doar 19.66, pe locul 43 la nivel național se află județul Mehedinți.

Sursa: A patra ediție a Indicelui agregat al Activității Parlamentare, realizat de Ana-Maria Ungheanu și Ana-Maria Iatcu, august 2016.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail