Deși vehiculată în presa covăsneană existența unui astfel de serviciu, urgențele stomatologice sunt rezolvate numai de câțiva medici stomatologi, contra-cost, în cabinetele lor particulare, conform unui program stabilit de ei înșiși.
Cu toate că, timp de mai bine de douăzeci de ani, s-au tot purtat discuții pentru înființarea unui cabinet stomatologic în cadrul Unității de Primiri Urgențe de pe lângă Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”, acest lucru nu s-a putut materializa din diverse motive: de la lipsa unei legislații complete care să prevadă acest lucru, până la lipsa fondurilor, la lipsa spațiului, ori la lipsa disponibilității medicilor stomatologi de a executa servicii de gardă, inclusiv pe timpul nopții. Totuși, în 2007, Ministerul Sănătății publice a emis Ordinul 1076, privind conducerea și organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor, care prevede ca în structurile de primiri urgență U.P.U. din cadrul spitalelor regionale și județene de urgență să funcționeze și cabinete de medicină dentară. Acestea ar trebui să asigure tratamentul urgențelor medico-dentare precum hemoragiile, inflamațiile ori durerea. „După rezolvarea urgențelor, urmărirea evoluției pacientului și a efectuării tratamentului de lungă durată se face într-un cabinet de medicină dentară, altul decât cel care face parte din structura U.P.U.”, mai prevede Ordinul 1076/2007. Potrivit aceluiași Ordin ministerial, la nivelul fiecărui județ trebuie să funcționeze un singur cabinet de medicină dentară de urgență, în cadrul Unității de Primiri Urgențe din structura spitalelor regionale sau județene de urgență din reședința de județ respectivă, care se finanțează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății Publice.
Cabinetul pentru urgențe stomatologice este prevăzut în proiectul de reorganizare al U.P.U.
Președintele filialei Covasna a Colegiului Medicilor Dentiști, dr. Antalka Huba-László, a venit cu precizări cu privire la înființarea cabinetului stomatologic de urgență, în cadrul U.P.U.: „În spitalele de urgență trebuie să funcționeze și va funcționa un cabinet stomatologic de urgență, dar aceasta se va întâmpla atunci când va termina spitalul reorganizarea. Cabinetul este inclus în planul reorganizare al U.P.U., iar când va fi identificat un spațiu definitiv, vom putea începe dotarea lui, precum și activitatea. (…) Noi așteptăm terminarea reorganizării U.P.U. și sperăm că vom avea un cabinet acolo. Avem deja echipamentul, suntem pregătiți. Am făcut o ședință comună cu medicii stomatologi, ei au donat ustensilele și urmează să pornim acest program, în special cu medicii tineri. Problema este a spațiului, care trebuie să prezinte siguranță, pentru că vorbim de program de noapte, când pot apărea persoane agresive. Deci acest spațiu trebuie să fie adecvat din mai multe puncte de vedere.”
Potrivit acestuia, „remunerarea medicilor stomatologi care vor face gărzi ține de organizarea spitalului. Ei vor fi angajați cu contract de către instituție. Sunt fonduri speciale pentru U.P.U., nu din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, ci separate, care includ și urgențele stomatologice. Există o listă publică, ce conține lucrările acoperite de Casa de Asigurări. În orice caz, pentru minori sunt decontate cam toate procedurile.”
În ceea ce privește opțiunea medicilor stomatologi cu practică privată de a-și prelungi programul de lucru, dr. Antalka Huba-László a adăugat: „Legea nu prevede nici o obligație în ceea ce privește programul cabinetelor particulare. La momentul actual, orice acțiune de prelungire a programului de lucru (a medicilor stomatologi – n. red.) – în special sâmbăta și duminica – este o acțiune individuală făcută benevol.”
Și managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof”, Andras Nagy Robert, a confirmat faptul că se are în vedere înființarea unui cabinet pentru urgențe stomatologice, în cadrul secției U.P.U, în urma reorganizării acesteia. Dar punerea în aplicare a acestui plan va mai dura, întrucât termenul de depunere a proiectului pentru obținerea fondurilor pentru modernizarea secției de primiri urgențe este aprilie 2018, iar abia după această dată se vor începe demersurile pentru implementarea sa. „În proiectul nou, ce se va realiza din fonduri europene, se va amenaja și un cabinet pentru urgențe stomatologice. Deocamdată, principala problemă este spațiul. Noi am amenajat acum vreo 3-4 ani de zile acest spațiu, pe baza discuțiilor avute cu președintele Colegiului Medicilor Dentiști, după care nu s-a mai făcut nimic. Noi am avut nevoie de acel spațiu pentru urgențe pediatrice și am desființat acel cabinet stomatologic (care nu era dat în folosință din cauza lipsei medicilor stomatologi – n. red.). În momentul în care va fi suficient spațiu pentru desfășurarea activității U.P.U. – mă refer la proiectul ce are termen de depunere luna aprilie 2018 – în cadrul acestui proiect se va avea în vedere și punerea în funcțiune a unui cabinet stomatologic pentru urgențe. Între timp vom rezolva și problema lipsei medicilor.”, a declarat Andras Nagy Robert.
Românii nu pun prea mare accent pe igiena și pe sănătatea orală
Conform statisticilor, România se află printre codașele Europei în ceea ce privește igiena dentară. Mulți români, în special din mediul rural, nu depășesc consumul unui tub de pastă de dinți pe an, iar periuța de dinți o schimbă chiar și după câte doi-trei ani la rând.
Potrivit datelor statistice privind sănătatea orală în România şi la nivel European, furnizate de către Ministerul Sănătății în anul 2017, precum și ale unui studiu realizat de GSK Consumer Healthcare în anul 2014 s-a concluzionat că: “majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacţiune socială, văzându-l ca un act estetic (aşa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieşi din casă), decât unul pentru propria sănătate.” Peste 45% au declarat că îşi periază dinţii mai puţin de 2 ori pe zi, în timp ce 10% se spală pe dinţi doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional (mai puţin de o dată/săptămână).
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Centrul Național de Sănătate Publică Iași, Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, a elaborat o „Analiza de situaţie”, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, în 20 martie 2017. Aceasta cuprinde atât date statistice la nivel național și european, dar și planuri de măsuri pentru îmbunătățirea situației sănătății orale a populației.
În document se atrage atenția asupra posibilității determinării populației să efectueze cel puțin o vizită la stomatolog pe an: „Trebuie avut în vedere că în unele ţări este obligatorie vizita la medicul dentist o dată pe an sau chiar la fiecare şase luni pentru ca persoanele asigurate să continue să beneficieze de asigurarea medicală. Pentru România, motivele ultimei vizite la medicul dentist au fost controlul de rutină sau tratamentele de curăţare (27%), tratamentul de rutină (31%) şi tratamentul de urgenţă (40%)”
Referindu-se la responsabilizarea populației cu privire la propria lor stare de sănătate orală, președintele filialei Covasna a Colegiului Medicilor Dentiști, dr. Antalka Huba- László, a declarat că „(…) dintele nu începe să doară noaptea – el dă semne cu cel puțin o săptămână înainte. Deci aici este o neglijență masivă din partea populației, nemaivorbind de faptul că fiecare om ar trebui să se prezinte o dată la 6 luni al un control. 80% din oameni nu fac acest lucru. O consultație la 6 luni costă 30-40 de lei. Dacă nici atât nu valorează sănătatea omului…Putem vorbi de lipsa unui program de permanență, dar cum rămâne cu populația care își neglijează sănătatea și nu își face controalele la timp, nu doar în acest domeniu, dar și în celelalte?” Acesta a apreciat însă necesitatea unui cabinet stomatologic de urgență, care să acopere strict cazurile prevăzute de lege, situații care nu țin neapărat de neglijență, cât de hazard, cum ar fi traumatismele.
În județul Covasna își desfășoară activitatea suficienți medici stomatologi
În județul Covasna își desfășoară activitatea 111 medici stomatologi, fiecare dintre aceștia deservind aproximativ 2000 de pacienți. Dr. Antalka Huba-László a ținut să sublinieze și importanța înscrierii fiecărei persoane, fie că are sau nu probleme stomatologice, în evidențele unui medic dentist, care să poată urmări starea de sănătate orală a pacientului, ajutând astfel la prevenirea agravării eventualelor probleme de sănătate. Cu toate acestea, mulți pacienți preferă să practice „traseismul” stomatologic – transferul frecvent de la un medic stomatolog la altul, invocând cel mai adesea tarifele practicate de medici. Acești pacienți nu iau în calcul faptul că întreruperea continuității unui tratament poate afecta calitatea întregii lucrări, dar și faptul că viziunea unui medic stomatolog asupra unei lucrări poate să nu coincidă cu a altuia, fiindu-i uneori recomandat pacientului să reia toate procedurile de corectare a unui defect stomatologic.
În ceea ce privește cabinetele stomatologice școlare, la ora actuală mai funcționează în Sfântu Gheorghe patru astfel de unități, iar la Întorsura Buzăului s-au demarat procedurile pentru angajarea unui medic stomatolog, la cabinetul stomatologic din cadrul Liceului Teoretic „Mircea Eliade”.
Ca și medicii de familie, și stomatologii se confruntă cu veșnica problemă a birocrației: pe lângă toate avizele și autorizațiile pe care trebuie să le obțină pentru deschiderea unui cabinet stomatologic, un dentist trebuie să fie la zi cu evidențele contabile, cu fișele de pacienți, cu declarațiile către Finanțele Publice, documentație stufoasă, prevăzută de o legislație încâlcită și consumatoare de timp prețios, care ar putea fi folosit în executarea actului medical. Din fericire, în special pentru medicii tineri, filiala Covasna a Colegiului Medicilor Stomatologi beneficiază de serviciile unui jurist, care stă la dispoziția dentiștilor cu toate informațiile necesare bunei desfășurări a activității cabinetului stomatologic, din punct de vedere legal.
Oana-Mihaela Costache