Un control al Curţii de Conturi efectuat anul trecut la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna, care a vizat perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013, a arătat că în judeţul Covasna medicii îşi văd de treaba lor”.

Comparativ cu alte judeţe unde medicii prescriu reţete pe CNP-urile unor persoane decedate cu zecile sau chiar sutele, în cunoştinţă de cauză, în Covasna lucrurile stau altfel. Potrivit conducerii CAS Covasna, în judeţ nu a fost înregistrat niciun astfel de caz, în schimb, controlul Curţii de Conturi a scos la iveală faptul că, în perioada de referință, farmaciile au eliberat şapte reţete, după ce beneficiarii au decedat. „Niciun medic nu a scris rețetă pe un CNP al unui decedat. Vă daţi seama că dacă se scria aşa ceva,  era caz penal. Deci, nu se pune problema. Au fost nişte probleme pur tehnice ale farmaciei care nu a avut azi toate medicamentele, a zis familiei să lase reţeta că mâine o să le aibă, între timp omul a murit de azi pe mâine, familia nu a zis nimic şi s-a eliberat  reţeta. Farmacistul nu putea să o introducă atunci când i-a dat un medicament, pentru că reţeta se închide doar atunci când e toată cantitatea eliberată. Deci, la eliberare a fost problema, nu la prescriere”, a declarat ec. Dragoş Tatu, director executiv Direcţia Relaţii Contractuale din cadrul CAS Covasna.

În acelaşi context, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna a declarat că problemele de comunicare dintre instituţii atrag după sine aceste nereguli de natură tehnică, printre care şi cea prezentată mai sus: „O altă problemă ar fi tocmai comunicarea deficitară interinstituţională care, dacă ar fi mai operaţională,  nu s-ar mai ivi cazuri de care aţi adus vorba cu cele 7 reţete ale unor persoane decedate. Pe de altă parte,  privind aceste cazuri, farmacia are dreptul şi obligaţia de a elibera orice reţetă prescrisă de un medic. (…) Din păcate se mai întâmplă şi astfel de cazuri, dar din fericire în judeţul nostru sunt puţine”, a explicat farm. Szabo Peter.

Prejudiciul creat prin  eliberarea acestor reţete a fost de doar 1.720 de lei, sumă ce a fost recuperată de la farmacii, la scurt timp, potrivit declaraţiilor făcute de directorul CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu.

Tot în cadrul aceluiaşi control, Curtea de Conturi a verificat dacă au existat cazuri în care pacienţilor internaţi la spitale li s-au prescris reţete, înainte de luna iunie. „Până  la 1 iunie, strict legal, nu aveai voie să îi scrii reţetă unui pacient internat, chiar dacă  el era internat la ortopedie cu piciorul rupt dar, în același timp,  era pacient oncologic care lua medicamente de 10.000 de lei pe lună. El fiind cu piciorul, spitalul era pus în situaţia în care, în mod normal şi legal, trebuia să- îi dea medicamentele alea de 10.000 de lei. Iar de la 1 iunie se permite ca pacientului internat să I se prescrie reţetă. Înainte erau nişte anomalii”, a explicat ec. Dragoş Tatu. În acestcaz, au fost depistate şi confirmate  303 reţete eliberate pentru 245 de pacienţi, de către 87 de furnizori prescriptori, valoarea totală a sumei decontată de către CAS Covasna fiind de 34.106 de lei. Până la data de 24 octombrie a anului trecut,  toate sumele decontate au fost  imputate şi recuperate. „Sumele acestea reprezintă 0,01% din valoarea medicamentelor decontate pe un an – 3,6 milioane de lei pe lună, adică 43 de milioane pe an”, a mai spus Ghiţă Drăgoiu.

Maricela Dan

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail