Cele trei ambulanţe au fost repartizate la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului
După 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în ţara noastră, în judeţul Mureş, vineri a avut loc, la Sfântu Gheorghe, inaugurarea oficială a acestui Serviciu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ladislau Rittli, a Secretarului de stat din MAI, Mihai Capră, dar şi a mai multor oficialităţi locale.
Cele trei ambulanţe, în valoare de aproximativ 120 de mii de euro fiecare, au fost preluate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, urmând ca una să funcţioneze la Sfântu Gheorghe, una la Târgu Secuiesc şi una la Întorsura Buzăului.
La ianugurarea oficială ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat: „Serviciul de SMURD şi-a dovedit eficienţa încă de la înfiinţarea lui, acum foarte mulţi ani, la Târgu Mureş şi la Oradea (…) Nu trebuie să vorbesc despre valoarea acestor servicii în salvarea vieţii omeneşti. Vreau doar să subliniez că în decursul anilor aceste servicii au avut mii şi mii de intervenţii. Aceste structuri acordă asistenţă medicală în timpul transportului, ca şi serviciul de terapie intensivă într-un spital. Ministerul Sănătăţii vrea să dezvolte, în anul următor, aceste structuri. Ca urmare, pe lângă faptul că noi mai dezvoltăm aceste structuri în încă 4 judeţe, mai cumpărăm maşini în cadrul unui contract cadru în următorii ani. Este vorba despre 300 până la 1000 de maşini, în funcţie de banii de care va dispune Ministerul Sănătăţii”.
Prezent la acest importat eveniment, prefectul județului Covasna, Gyorgy Ervin, a declarat: „Dacă pornim de la premisa că nimic nu e mai presus de viaţa omenească, atunci pot spune că începând de astăzi (n.r.- vineri), începem în judeţ o nouă eră. Pot să spun că e un moment istoric, deoarece, cu cele trei maşini sosite începem înfiinţarea celor 3 centre SMURD. Iar acest lucru, spun eu, e doar începutul, dar am toată speranţa că în curând vom primi o mașină şi pentru zona Baraoltului. Eu îmi doresc ca cele 3 maşini să fie tot timpul gata de plecare, cu personal pregătit, dar să avem nevoie de ele, cât mai rar”.
Deși își anunțase prezența la inaugurarea SMURD de la Sfântu Gheorghe, ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, nu a mai venit, acesta fiind reprezentat de Secretarul de stat al MAI, Mihai Capră. Oficialul a subliniat faptul că, deşi structurile Ministerului au trecut printr-un proces dificil de restructurare, capacitatea operativă a instituţiilor nu a avut de suferit: „Pentru noi, Ministerul Administraţiei şi Internelor, este o dovadă că, deşi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ca de altfel, toate structurile Ministerului, au trecut printr-un proces destul de dificil şi de dureros de restructurare, capacitatea operativă a instituţiilor nu a avut de suferit. Faptul că astăzi suntem în măsură să inaugurăm acest serviciu, este o dovadă în acest sens”, a explicat Mihai Capră. Acesta a ţinut să sublinieze că SMURD nu va face concurenţă Ambulanţei, ci va fi un serviciu complementar, ambele fiind parte a sistemului integrat de urgenţă.
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna s-a angajat să construiască, în prima parte a anului viitor, câte o staţie de ambulanţă modernă pentru cele trei autospeciale, care vor funcţiona în Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului. „Iată că judeţul Covasna a intrat în reţea SMURD, iar eu cred că am realizat un deziderat venit atât din partea populaţiei, cât şi din partea autorităţilor locale. Eu cred că este un început foarte bun”, a spus preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.
Ana Alina Costache