. . La împlinirea a 50 de ani de viaţă  şi 25 de ani  de  colaborare cu Filarmonica braşoveană cunoscutul dirijor japonez Daisuke Soga, statornic prieten al publicului  din România, în general, şi din zona noastră, în special,  va sărbători aceste evenimente prin…muncă. Adică, se va afla  joi, 26 noiembrie 2015, la pupitrul Orchestrei  Simfonice a Filarmonicii  pentru a susţine un Concert Extraordinar Aniversar în Sala „Patria” de la ora 19,00.

 

Program deosebit

 

După cum ne-a relatat colaboratoarea noastră de specialitate, Adina Carp, secretar  muzical al Filarmonicii braşovene,  programul deosebit  de interesant ales pentru momentul festiv a stârnit deja un mare interes în rândul melomanilor. El cuprinde    Yasushi Akutagawa „Musica per orchestra simfonica”; Ludwig van Beethoven Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră („Imperialul”), solist Horia Maxim; Wolfgang Amadeus Mozart „Serenata Notturna”, solisti Roxana Curtgeafar,  Alexandru Hamzea, Marton Jakab şi…Daisuke Soga; George  Enescu Rapsodia a II-a şi Rapsodia I.

 

 O personalitate  stimată  în ţara noastră

 Ne face plăcere să  prezentăm  pentru cititorii ziarului nostru câteva elemente din biografia  muzicianului nipon, o personalitate  stimată  în ţara noastră. Daisuke Soga s-a născut  pe 14 de noiembrie  1965  la Osaka, beneficiind  încă din copilărie  de educaţie muzicală, luând în particular lecţii de pian, clarinet şi contrabas. Între anii 1984 – 1987 a  studiat la  Academia „Toho -Gakuen” din Tokio, iar apoi a venit în România, urmând  Conservatorul  „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, unde a studiat contrabasul cu  profesorul Ion Cheptea.

A frecventat diverse cursuri de măiestrie, fiind  îndrumat de muzicieni reputaţi ca  Bernard Haitink, Giuseppe Sinopoli, Ilya Musin, Uros Lajovic, Seiji Ozawa, Masahiko Tanaka, Tadashi Mori, devenind în timp un adevărat profesionsit al baghetei. Aşa a ajuns ca  în noiembrie 1990 să fie invitat prima oară de Filarmonica din Braşov, iar de atunci a revenit mereu să dirijeze în municipiul de sub Tâmpa.

A câştigat Premiul I la Concursurile Internaţionale pentru tineri dirijori de la  Besançon în 1993 şi „Kirill Kondrashin” în 1998. Pe  parcurs  a colaborat cu multe orchestre din Japonia, Europa şi America de Sud.  În vara anului 1996 a fost ales dirijor permanent al Orchestrei Festivalului Internaţional din Tanglewood, Statele Unite ale Americii.

Începând din  2005 este  dirijor principal la „Tokio New City Orchestra”, iar din 2006 deţine acelaşi post important  la Festivalul de Muzica Londrina din  Brazilia.

Legatura dintre maestrul Daisuke Soga şi România este deosebit de puternică,  fiind invitat să dirijeze în mod  frecvent de Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Orchestra Naţională Radio România  şi Filarmonica Braşov. În 2013 a fost invitat în semn de preţuire  să dirijeze Concertul Festiv prilejuit de  inaugurarea  Sălii „Patria”,  spaţiu modern oferit de către Primărie Filarmonicii braşovene. Să mai precizăm că Daisuke Soga a devenit Cetăţean de Onoare al oraşelor  Braşov şi  Londrina, din Brazilia.

În ultima vreme  maestrul  este apreciat nu doar ca dirijor, ci şi ca un compozitor de succes, lucrările sale  fiind interpretate atât  în Japonia, cât şi în Italia, Statele Unite, Brazilia şi România.

Domnia sa a realizat înregistrări la casa de discuri „Delta Classics”. Pentru a sprijini efortul de înlăturare a urmărilor devastatorului Cutremur din Estul Japoniei de acum câţiva ani,  muzicianul a iniţiat un proiect umanitar la nivel internaţional.

 

„România este a doua mea patrie !”

 

Pentru a întregi poretretul artistic al ilustrului personaj, să cităm o afirmaţie de suflet a sa. Iată ce-i declara printre altele  jurnalistei  bucureştene Alina Erimia cu ceva vreme în urmă pretigiosul muzician: „De fiecare dată  a fost o plăcere să dirijez pe scenele româneşti. Publicul este foarte cald şi foarte receptiv. Întotdeauna m-am simţit aici ca acasă. Pentru mine România este a doua mea patrie!”

Frumoasă şi emoţionantă confesiune, Maestre, care vă onorează!

 

Pianistul  Horia Maxim

 Născut în anul 1971,  Horia Maxim  este  considerat  unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale. Privitor la studii, acestea au fost începute la Liceul de muzică „George Enescu” din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Mircea Costache şi finalizate cu Diploma de Masterat a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, avându-i ca profesori de pian pe Delia Pavlovici şi Dan Grigore. A participat apoi la cursuri de măiestrie pianistică în Austria şi Germania.

S-a afirmat ca un valoros muzician  după  Revoluţie, abordând un repertoriu vast, atât ca solist concertist colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor prestigioşi dirijori cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini, în diferite ansambluri camerale.

Măiestria sa  artistică a fost apreciată în recitaluri şi concerte susţinute în importante săli  din Germania, Austria, Italia, Spania, Argentina şi Japonia.  Repertoriului  solistic al  pianistului  Horia Maxim  cuprinde concerte de Mozart (KV 466 şi 488), Beethoven (nr. 2, 3, 5), Brahms (nr. 1), Ceaikovski (nr. 1), Grieg, Rahmaninov (nr. 2 şi 3), R. Strauss (“Burlesca”), Ravel (nr. 1 şi 2), în timp ce programele camerale oferite publicului (pentru pian solo, duo, trio etc.) conţin lucrări de mare anvergură pianistică, începând cu Bach şi Haendel, continuând cu Liszt şi încheind cu cei mai apreciaţi compozitori contemporani.

Laureat al multor concursuri naţionale şi internaţionale, Horia Maxim a realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, interpretând, printre altele, un număr semnificativ de lucrări în primă audiţie.

În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfăşoară o activitate pedagogică susţinută, fiind profesor titular la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. În această calitate a fost invitat în dese rânduri să facă parte din juriile unor importante concursuri naţionale şi internaţionale.

 

Urmează o seară magică…

Cu siguranţă că joi, 26 noiembrie a.c., atunci când îşi va serba pe scenă într-un mod firesc pentru un muzician de talie ienternaţională  frumoasa vârstă  a Jubileului dar şi  un sfert de veac de  colaborare cu Filarmonica braşoveană mister Daisuke Soga le  va oferi o seară magică numeroşilor săi admiratori (printre care se numără  şi autorul acestor însemnări, aşa cum i-am declarat-o atunci când ne-am cunoscut), un Concert Simfonic Extraordinar Aniversar alcătuit cu multă inspiraţie, ce va pune în valoare măiestria interpretativă a mai multor instrumentişti de talent.

…Le dorim succes protagoniştilor, iar Maestrului  îi adresăm la final  o urare bilingvă: „La Mulţi Ani!” şi “Otanjobi Omedeto Gozaimasu”, mai precis…おめでとう!!!

 

                                                                                                     Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail