Nouă restaurante din municipiul Sfântu Gheorghe şi-au anunţat participarea la „Joia gurmanzilor”, o acţiune organizată pentru a patra oară de Asociaţia unităţilor hoteliere şi de alimentaţie publică (SVESZ) în scopul perpetuării unui străvechi obicei legat de postul Paştelui, dar şi pentru atragerea unui număr mai mare de clienţi.
Toate cele nouă restaurante vor oferi pe data de 7 februarie reduceri de 50% la meniurile a-la-carte. Reducerile nu se vor aplica băuturilor, comenzilor livrate la domiciliu şi nici „Meniului zilei” care are oricum un preţ redus.
Grubisics Levente, unul dintre organizatori, a declarat ieri, pentru AGERPRES că „Joia gurmanzilor” reia o tradiţie legată de postul Paştelui când oamenii mâncau pe săturate înainte de Lăsata secului. Acesta a menţionat că „Joia gurmanzilor” se bucură de un succes tot mai mare de la un an la altul, atât în rândul patronilor, cât şi al localnicilor.
„În primul an au participat cinci restaurante, în următorii doi s-au înscris şapte restaurante, iar acum vor fi nouă, respectiv Kolcza, Tribel, Irish Pub, Park, Ganesa, Szent Gyorgy Pince, Rezkakas, Libertis şi Bastion (…) Nu am făcut o statistică, dar putem spune că în anii precedenţi, de „Joia gurmanzilor” au intrat în unele restaurante de 10 ori mai mulţi clienţi decât într-o zi obişnuită”, a spus Grubisics Levente.
Preşedintele SVESZ, Kovacs Istvan a declarat că „Joia gurmanzilor” nu aduce gazdelor nici un beneficiu financiar pe moment, însă pe termen lung le-ar putea aduce noi clienţi.
„Oamenii vin cu plăcere, unii chiar ne-au sunat să ne întrebe când organizăm „Joia gurmanzilor’. Beneficii să ştiţi că pe moment nu avem, pentru că majoritatea restaurantelor lucrează cu adaos de sută la sută, iar la 50% clientul achită de fapt doar valoarea produselor pe care le consumă. Dar, totuşi, organizăm această zi ca să păstrăm tradiţia, dar şi pentru a încuraja cât mai multă lume să vină la restaurant, chiar şi pe cei cu venituri modeste. Nu chiar toţi, dar majoritatea clienţilor revin”, a spus Kovacs Istvan.
Potrivit organizatorilor, „Joia gurmanzilor” se bucură de un mare succes în Ungaria, unde anul trecut au participat la această acţiune aproape o mie de restaurante.
Persoanele vârstnice din Sfântu Gheorghe îşi amintesc că pe vremuri, în joia dinaintea intrării în Postul Paştelui oamenii mâncau pe săturate pentru că de a doua zi şi până la Înviere nu mai aveau voie să mănânce de frupt, adică lapte, adică lapte, ouă şi carne, iar comercianţii lăsau din preţ ca să nu rămână cu marfa în stoc.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES