Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe, care şi-au anunţat participarea la „Noaptea Muzeelor”, ce va avea loc sâmbătă, 18 mai, oferă publicului posibilitatea de a vizita gratuit expoziţiile de bază, de a asista la concerte şi proiecţii de filme, precum şi de a participa la diverse jocuri istorice şi ateliere de creaţie.
Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, aflat în subordinea Ministerului Culturii, prezintă expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni Ciuc Dâmbul Cetăţii”, ce reuneşte vestigii arheologice, reconstituiri ale unor locuinţe, complexe rituale, vetre de foc, cuptoare de ars ceramica şi un profil stratigrafic al sitului arheologic, cu explicaţii privind specificul culturilor din care provin acestea.
Evenimentul va avea loc între orele 17 şi 22 iar în program sunt cuprinse şi două concerte: primul, susţinut de trupa rock Twice Louder din Târgovişte, va începe la ora 18, iar al doilea va începe la ora 19 şi va fi susţinut de trupa MoniAcustique din Sfântu Gheorghe, care invită publicul la o „Călătorie muzicală prin Europa”. Muzeografii vor organiza, totodată, diverse jocuri distractive şi ateliere creative, precum şi un curs de scriere cu pană.
În „Noaptea muzeelor”, cei interesaţi vor putea vizita gratuit, între orele 17 şi 21, Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din municipiul Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, care funcţionează ca secţie externă a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe.
Aici vor putea vedea expoziţia permanentă de etnografie locală, precum şi expoziţia temporară „Zestrea minerală a României”, prezentată de Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare, care cuprinde mineralele descrise pentru prima oară în România, dar şi câteva dintre cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul ţării noastre.
Muzeul Cinegetic din Sfântu Gheorghe va fi deschis sâmbătă, între orele 17 şi 22, iar programul cuprinde atât prezentarea colecţiei, cât şi proiecţii de filme despre natură.
„Vino să descoperi lumea fascinantă a vânătorii şi a pasionaţilor de vânătoare într-o atmosferă deosebită. Intrarea este liberă”, au scris gazdele pe Facebook.
Muzeul cinegetic, inaugurat în primăvara anului 2013, cuprinde o bogată colecţie de trofee, arme de vânătoare, documente şi fotografii, majoritatea provenind din colecţiile particulare ale unor vânători din zonă. Printre exponate pot fi văzute cel mai mare trofeu de cerb din România, vânat în anul 2011, un urs capturat de Nicolae Ceauşescu în judeţul Covasna, un trofeu de râs medaliat cu aur, care a fost expus în 1971 la Expoziţia mondială de la Budapesta, şi un crocodil de Nil, în lungime de peste patru metri.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES