Jocurile cu măști sunt obiceiuri arhaice și pastorale cu o veche tradiție, care au loc cu prilejul sărbătorilor de iarnă. „Jocul Ursului” se numără printre aceste obiceiuri, care se mai practică și astăzi în multe sate și după cum putem vedea, chiar și în zone urbane, între ajunul Crăciunului și ajunul Anului Nou, îndeosebi în Moldova, de către o ceată de urători.

Ceata urătorilor care merg cu ursul este alcătuită din urători deghizați în urs, ursari, fluierari, toboșari, fiecare dintre ei interpretând un anume rol. Obiceiul a pătruns și în județul Harghita, datorită legăturilor cu Moldova. Zilele acestea am surprins „Jocul urșilor” pe străzile din Miercurea Ciuc și Toplița.

Din mitologie

În mitologia românească, ursul este investit cu multiple virtuți apotropaice (protectoare), terapeutice și meteorologice. Mai demult, există chiar credință că un nou născut, dacă era dat cu grăsime de urs pe corp, la prima spălare, câștigă forță și norocul ursului. Cei bolnavi sau speriați erau afumați cu părul jumulit din blană salbaticiunii, sau se mai obișnuia că cei debili fizic sau bolnaviciosi să fie „botezați”, căpătând numele de Urs sau Ursul, pentru alungarea bolilor și morții, ritualul fiind unul diferit de cel creștin. Încă din Evul Mediu există atestări că urșii erau folosiți pentru vindecarea durerilor lombare: este vorba de călcatul ursului (erau urși dresați special pentru a face masaj cu picioarele).

Mircea Eliade nota: „Asemenea ceremonii sunt încă populare în Balcani, în România mai ales, în timpul celor 12 zile din Ajunul Crăciunului, până la Bobotează. La origine, acestea erau ceremonii în legătură cu întoarcerea periodică a morților și comportau tot felul de măști animale – cal, capra, urs”.
– – –
Note și video, Cosmina Marcela Oltean
https://www.facebook.com/mncro/videos/1123185976064352
– – –
Foto 1, Ursar din Moldova, foto Alecsandra Raluca Dragoi
Foto 2, Carte poștală – Editura „CARTEA ROMÂNEASCĂ” București, 1945
Foto 3, Carte poștală – Editura Ad. Maior & D. Ștern București, 1945

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail