România a avut rezultate foarte bune la Olimpiada de vară de la Moscova din 1980, cucerind 25 de medalii, dintre care 6 de aur şi 6 de argint, şi realizând 203 puncte.
Sportivii noştri s-au clasat pe locul al şaselea în clasamentul pe puncte şi în cel pe medalii, precum şi pe locul al şaptelea în clasamentul pe medalii de aur.
La startul acestei competiţii, delegaţia României a aliniat 239 de sportivi, dintre care 76 de femei. S-a participat la 18 sporturi, dintre cele 21 incluse în programul olimpic şi la 134 din cele 203 probe. Ca şi la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice, desfăşurată la Montreal, gimnastica a fost sportul care ne-a adus cele mai mari satisfacţii, prin cele 7 medalii, dintre care 2 de aur şi 3 de argint, precum şi 44,5 puncte.
Eroina delegaţiei noastre a fost, din nou, Nadia Comăneci, care a cucerit două medalii de aur, una la bârnă şi una la sol, şi argintul la individual compus şi în proba pe echipe, alături de Rodica Dunca, Emilia Eberle, Melita Ruhn şi Dumitriţa Turner.
La masculin, gimnaştii noştri au avut cea mai bună evoluţie din istoria participării lor la întrecerile olimpice de până atunci, clasându-se pe poziţia a patra în ierarhia pe echipe. Dan Grecu s-a aflat pe locul al nouălea la individual compus şi pe locul al şaselea la inele.
La atletism, sportivii români au ocupat un loc patru şi două locuri şase.
Ca şi la ediţiile precedente ale JO, printre sporturile care şi-au adus o contribuţie importantă la afirmarea sportului olimpic românesc s-a aflat kaiac-canoe. Cu cele 5 medalii obţinute, dintre care una de aur, sportivii ”flotilei de aur” s-au situat printre primele trei ţări la această ramură de sport. Ivan Patzaichin a cucerit din nou o medalie de aur, împreună cu Toma Simionov, în proba de canoe dublu 1.000 m, iar cu Petre Capusta, la canoe dublu 500 m, a cucerit medalia de argint. Vasile Dîba s-a clasat pe locul al treilea la kaiac, îmbogăţind palmaresul României cu încă o medalie. De asemenea, kaiacul de 4 – băieţi (Vasile Dîba, Nicuşor Eşanu, Ion Geantă, Mihai Zafiu) a cucerit o medalie de argint. Tot la kaiac, fetele au mai obţinut medalii de bronz atât în proba de simplu, cât şi în cea de dublu. În clasamentul pe naţiuni, la această ramură de sport, România s-a situat pe locul al treilea, după RDG şi URSS.
La lupte, ţara noastră a fost prezentă cu 20 de luptători, câte 10 pentru fiecare stil. Dintre aceştia, 12 s-au clasat în primele şase locuri, cucerind o medalie de aur, una de argint şi una de bronz şi un total de 34,5 puncte. După argintul cucerit la Montreal, la categoria 68 kg, luptătorul Ştefan Rusu a urcat, la Moscova, pe treapta cea mai înaltă a podiumului la greco-romane, la aceeaşi categorie.
Rezultatele înregistrate la canotaj, până la Moscova, fuseseră modeste, cu o singură medalie de bronz obţinută şi 9 puncte. De data aceasta, însă, bilanţul canotajului a fost de trei medalii, dintre care una de aur, 32 de puncte şi locul al treilea în ierarhia ţărilor participante. Aurul olimpic a fost câştigat de Sanda Urichianu Toma, la simplu vâsle (1x).
La tir sportiv, proba de 25 m pistol viteză, performanţa trăgătorului Corneliu Ion a fost remarcabilă. Într-o luptă epuizantă cu Jurgen Wiefel (RDG) şi austriacul Gerhard Petrisch, după trei manşe de baraj, Corneliu Ion a reuşit să-i depăşească şi să cucerească titlul olimpic.
Handbaliştii români au obţinut medalia de bronz, iar proba masculină de volei ne-a adus tot o medalie de bronz. La volei s-a participat atât cu echipa masculină, cât şi cu cea feminină.
Au câştigat aurul pentru România: Nadia Comăneci, gimnastică (bârnă, sol), Ştefan Rusu, lupte greco-romane (cat. 68 kg), Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Canoe-2, 1.000 m, Sanda Toma, canotaj (1x), Corneliu Ion, tir (pistol viteză).
Argintul a fost cucerit de Vasile Dîba, Nicuşor Eşanu, Ion Geantă, Mihai Zafiu, toţi Kaiac-4, 1.000 m, Ivan Patzaichin şi Petre Capusta la Canoe-2, 500 m, Nadia Comăneci, Rodica Dunca, Emilia Eberle, Anca Grigoraş, Melita Ruhn şi Dumitriţa Turner la gimnastică artistică (echipe), Nadia Comăneci, gimnastică artistică (individual compus), Emilia Eberle, gimnastică artistică (paralele), Constantin Alexandru, lupte greco-romane (cat. 48 kg).
Medaliile de bronz au fost adjudecate de Dumitru Cipere, box (cat. 54 kg), Valentin Silaghi, box (75 kg), Ion Bîrlădeanu, K-1, 1.000 m, Vasile Dîba, K-1, 500 m, Olga Homeghi, Valeria Răcilă, canotaj (2 vâsle), Angelica Aposteanu, Elena Bondar, Florica Bucur, Maria Constantinescu, Ana Iliuţă, Rodica Frântu, Rodica Arba-Puşcatu, Elena Dobriţoiu, Marlena Zagoni, toate la canotaj (8+1), Anghelache Donescu, Petre Roşca, Dumitru Velicu, călarie (dresaj echipe), Melita Ruhn, gimnastică artistică (sărituri), Melita Ruhn, gimnastică artistică (paralele), Ştefan Birtalan, Iosif Boros, Adrian Cosma, Cezar Drăgăniţă, Marian Dumitru, Cornel Durău, Alexandru Folker, Claudiu Ionescu, Nicolae Munteanu, Vasile Stângă, Lucian Vasilache, Neculai Vasilică, Radu Voina, Maricel Voinea (toţi handbal), Vasile Andrei, lupte greco-romane (cat. 100 kg), Petre Dicu, lupte libere (cat. 90 kg), Marius Căta-Chiţiga, Corneliu Chifu, Laurenţiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Virgil Manole, Florin Mina, Cornel Oros, Nicolae Pop, Constantin Sterea, Nicu Stoian (volei).
AGERPRES
Sursa foto: olympics.com