. . Numărul companiilor în insolvență a scăzut, în primele trei luni din acest an, cu 20,11% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 2.304, însă cel al radierilor și al dizolvărilor aproape s-a dublat, susține președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu.

„Înmatriculările de persoane fizice și persoane juridice la finalul lunii martie erau de 32.335, în creștere cu 9,4% față de aceeași perioadă din 2015. În ceea ce privește suspendările, avem 6.149, în creștere cu 42,7%, la dizolvări sunt 10.453, cu 92,65% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar la radieri — 38.648, în creștere cu 89,58%. La insolvență, avem 2.304 companii, în scădere cu 20,11%. Dacă ne uităm pe două chestiuni majore — dizolvările și radierile — vedem o creștere de aproape 100%. Statistica nu arată o problemă a insolvenței, dar ceea ce trebuie să ne îngrijoreze sunt dizolvările și radierile”, a afirmat, ieri, Jianu, într-o conferință pe teme economice.

Reprezentantul IMM-urilor a prezentat și alte probleme cu care se confruntă mediul de afaceri din România, printre acestea fiind menționate discuțiile cu privire la Legea salarizării în sectorul bugetar.

„Noi am cerut foarte clar ca aceasta să aibă în prim plan creșterea economică și de unde vin resursele pentru a plăti salariile sporite. Să nu asistăm la o debalansare în economie și să devină mai interesant să lucrezi la stat decât în privat”, a subliniat Jianu.

De asemenea, el a propus ca sistemul de impozitare a clădirilor nerezidențiale să revină la formula din vechiul Cod Fiscal, pentru că, deși noul sistem are și efecte benefice, s-a trecut dintr-o extremă în alta, iar acum sunt afectați contribuabilii onești.

Totodată, președintele CNIPMMR susține că organele statului ar trebui să folosească mai mult latura prevenției în ceea ce privește relația cu întreprinzătorii.

Pe de altă parte, Florin Jianu a tras un semnal de alarmă cu privire la absorbția fondurilor europene pentru exercițiul financiar 2014-2020.

„Dacă în exercițiul financiar 2007 — 2013, când nu aveam nicio experiență în absorbție, cu excepția fondurilor de preaderare, în anul doi de implementare deja aveam call-uri (apeluri — n. r.) deschise și fonduri implementate, în acest moment, pentru IMM-uri, nu este nicio linie de finanțare deschisă, deși Programul Operațional Regional are o întreagă axă pentru mediul de afaceri. Am văzut că ieri s-au deschis două axe pe Programul Capital Uman. Oamenii de afaceri din țară ne-au transmis că nu acelea sunt problemele mediului de afaceri.Avem acolo de-a face cu o sintagmă destul de ciudată, se intitulează „populație non-rromă”. Este o sintagmă nouă pe care o aud în România. Eu cred că altele sunt problemele acestei țări, ale mediului de afaceri — și pe acestea trebuie să ne concentrăm”, a subliniat președintele CNIPMMR.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail