Elevi  și cadre didactice din mai multe unități de învățământ din județul Covasna  au luat parte la activitățile desfășurare în cadrul  campaniei  cu tema „JANDARMII ALĂTURI DE ELEVI!” .  Activitățile acesteia au cuprins și perioada alocată programului ”Școala Altfel”.

Potrivit informațiilor transmise către redacția noastră de reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Covasna se menționează că orele, de tip interactiv,  s-au desfăşurat prin discuţii libere cu elevii.

Potrivit reprezentanților IJJ Covasna, cele mai  frecvente întrebări  ridicate de elevi au fost următoarele: Unde se duc banii din amenzile aplicate, cu ocazia constatării contravenţiilor?; Când aplică jandarmii avertisment si când aplică amendă contravenţională?; Ce comportament ar fi recomandat să aibă o persoană când este interceptată de patrula de ordine publică?; Dacă nu am buletinul la mine şi nu dau date de identificare, oare scap de amendă?; Ce materii trebuie să învăţ pentru a ajunge Jandarm?; Cât timp durează școlarizarea în instituţiile militare de Jandarmii?; Dacă îmi place ceea ce fac în cadrul Jandarmeriei Covasna?

Potrivit informațiilor IJJ Covasna, scopul general al prevenirii faptelor antisociale este de a contribui la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, de a-și aduce aportul la educarea populației și, în special, a tinerilor în spiritul respectării legilor, prevenind manifestările violente sau de altă natură antisocială. Diminuarea actelor de violență și indisciplină în rândul elevilor și al elevilor față de personalul didactic și nedidactic. Îmbunătățirea modului de comportare și comunicare al elevilor din învățământul preuniversitar pe timpul prezenței în școală. Îmbunătățirea disciplinei în școală și reducerea / eliminarea evenimentelor negative/deosebite.

Aceeași sursă arată că . . obiectivul general al prevenirii faptelor antisociale este de a stimula, promova și dezvolta instrumente și metode, teoretice și practice, necesare creșterii gradului de ordine și siguranță publică, educării populației în spiritul respectării legilor și, nu în ultimul rând, consolidarea încrederii cetățenilor în Jandarmeria Română.

Jandarmeria Covasna, desfășoară acțiuni de prevenire a criminalității, a pregătirii anti-infracționale atât a elevilor cât şi a cadrelor didactice. Creşterea gradului de informare a elevilor cu privire la consecinţele juridice ale unor comportamente antisociale. Conştientizarea elevilor cu privire la comportamentele care pot avea ca rezultat transformarea acestora în victime ale unor fapte antisociale. Încrederea elevilor în Jandarmeria Română. Informarea elevilor cu privire la modalităţile de sesizare a unor eventuale fapte antisociale de care au luat la cunoştinţă sau cărora le-au căzut victime.

Obiectivele specifice vizează creșterea nivelului de conștientizare a elevilor cu privire la implicațiile pe care le are asupra viitorului lor comiterea de fapte de natură penală;  sporirea nivelului de informare a elevilor referitor la principalele fapte antisocial care pot fă săvârșite de către aceștia;  un aport semnificativ de imagine adus Jandarmeriei Române prin implicarea în prevenirea delicvenţei juvenile şi a violenţei în unităţile de învăţământ preuniversitar; sporirea încrederii cetăţeanului în capacitatea Jandarmeriei de a se constitui un garant al drepturilor şi libertăţilor fundamentale; dacă un elev este bine informat, societatea va avea de câştigat.

 

PREVENIREA VIOLENȚEI ÎN SPORT  

Activitățile au vizat și diminuarea actelor de violență și/sau a comportamentului necivilizat a spectatorilor unei competiții sportive.

Obiective specifice au cuprins diminuarea/stoparea violenței în incinta arenelor sportive sau în zona imediată a acestora;  informarea participanților la manifestările sportive cu privire la faptele de natură penală și contravențională care pot fi săvârșite.

   

„În noiembrie 2013, cu paşi mărunţi am început campania cu câteva clase din cadrul şcolii Nicolae Colan şi am fost plăcut surprinşi de interesul elevilor cât şi al cadrelor  didactice din şcoală, apoi am continuat în aprilie-mai 2014 în cadrul aceleiaşi şcoli cu încă 3-4 clase. Acesta a fost începutul şi după reacţia elevilor, a fost un început bun, am simţit motivaţia de a continua şi de a face un plan de abordare a unor noi instituţii de învăţământ din judeţul nostru. Putem lăuda deschiderea directorilor dar, şi a cadrelor didactice de a ne primi şi a ne acorda sprijin  în desfăşurarea acestor acţiuni preventiv-educative. Totodată, am simţit la elevi o foarte mare nevoie de a cunoaşte ce înseamnă a fi jandarm, dar şi lucruri noi despre prevederile legale . Elevii au înţeles că de la o simplă violenţă verbală se poate ajunge la violenţă fizică cu urmări mai grave sau mai puţin grave.”  arată iIJJ Covasna

Campania cu tema „JANDARMII ALĂTURI DE ELEVI!” s-a desfășurat în  următoarele unități de învățământ: Şcoala Gimnazială din localitatea Hăghig, toate clasele; Şcoala Gimnazială Mikes Kelemen,  din localitatea Zagon: toate clasele; Şcoala Primară George Coşbuc, din localitatea Zagon; toate clasele; Şcoala Primară Belin Vale, din localitatea Belin, toate clasele; Şcoala Gimnazială Boloni Farcas Sandor din localitatea Belin, toate clasele; Şcoala Gimnazială din localitatea Zăbala, toate clasele; Şcoala Gimnazială Varadi Jozsef din Sf. Gheorghe, parţial; Şcoala Gimnazială Nicolae Colan din Sf. Gheorghe, parţial; Şcoala Gimnazială Nery Szent Fulop din localitatea Sf. Gheorghe, toate clasele; Colegiul Naţional Mihai Viteazul din municipiul Sf. Gheorghe, parţial; Liceul de Arte „Plugor Sandor” din localitatea Sf. Gheorghe, toate clasele; Liceul Tehnologic „Apor Peter”  din localitatea Tg. Secuiesc, toate clasele; Liceul Teoretic Mircea Eliade din localitatea Întorsura Buzăului, toate clasele; Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din localitatea Întorsura Buzăului, toate clasele; Liceului Baroti Szabo David  din localitatea Baraolt, parţial; Şcoala Gimnazială Mihail Sadoveanu Întorsura Buzăului, parţial.

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail