…Și a fost remarcabilul eveniment artistic din zilele trecute. Mai precis, a avut loc în 10 martie 2022, în Sala Mare a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Brașov, unde s-a derulat, în organizarea Filarmonicii locale, Concertul Simfonic–Eveniment susținut de unul dintre cei mai mari artiști ai muzicii clasice – violoncelistul leton, Mischa Maisky. Publicul descătușat de povara restricțiilor impuse de Pandemie a venit în număr foarte mare, Sala „Patria” unde au loc concertele Filarmonicii dovedindu-se neîncăpătoare.
Pornind de la acest fapt memorabil de cultură, este momentul să evocăm un succes profesional deosebit ce vizează amintita entitate muzicală. Anume recunoașterea binemeritată a activității din anul trecut a Filarmonicii brașovene, instituția fiind declarată „Organizația Culturală a Anului 2021” primind și „Premiul pentru Concertul Anului”.
Cele două izbânzi au fost marcate printr-o Ceremonie de Decernare ce a avut loc recent în cadrul Galei Premiilor în Cultură la Brașov. Manifestarea a fost organizată de „Consorțiul Cultural Corona”, iar onorantele distincții acordate Filarmonicii Brașov s-au numit „Premiul pentru Organizația Culturală a Anului 2021”, precum și „Premiul pentru Concertul Anului”. Acesta din urmă a vizat colaborarea dintre Orchestra simfonică (dirijată de maestrul Cristian Oroșanu) și formația bucureșteană de rock alternativ „Vița de Vie”, concert realizat în cadrul proiectului „Amplify Concerts” al Filarmonicii, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Premiile au fost alese ca urmare a votului publicului, dar și al unui juriu de specialitate.
Așa după cum ne-a relatat Iosif Trif, PR al Filarmonicii brașovene, anul trecut a fost unul foarte bogat pentru prestigioasa instituție muzicală din Țara Bârsei. Noul manager al Filarmonicii din luna noiembrie 2020 – este vorba de tânărul pianist Ioan-Dragoș Dimitriu – a propus și finalmente s-a realizat un adevărat tur de forță în anul 2021 având loc peste 160 de evenimente muzicale (raportate la 365 de zile înseamnă aproape un eveniment la două zile și jumătate). Concertele au fost extrem de diverse, ca stil și concept. Anul trecut a început în plină perioadă de Pandemie cu o serie de concerte digitale (atât ”live” cât și înregistrate). Fapt remarcabil este că instituția nu și-a întrerupt activitatea nici măcar o săptămână în întreaga perioadă de „lockdown”. Mai mult chiar, prin transmisiile on-line, concertele au ajuns la un mare număr de melomani din toată lumea, așa cum rezultă din comentariile favorabile primite.
Să mai spunem că artiștii Filarmonicii s-au remarcat și prin prezențe în diverse locuri inedite, cum ar fi Poiana Narciselor sau la Ziua Olimpică de la Șirnea. Orchestra simfonică a cântat alături de formații rock la Sala Sporturilor, dar a efectuat și tunee la București (în cadrul Festivalului George Enescu) și în alte orașe din țară.
Pe perioada verii s-au realizat numeroase manifestări, recitaluri în aer liber, majoritatea în Piața Sf. Ioan, dar și în alte cartiere din orașul de sub Tâmpa, într-un efort de a apropia comunitatea din zonă și numeroșii turiști aflați în tranzit de muzica de calitate. Genurile au fost diverse, de la jazz, la muzică de film, dar și muzică veche, ba chiar și sonorități lejere! În organizarea unor evenimente Filarmonica a colaborat cu Ambasadele Statelor Unite, Elveției și Croaței, și a susținut „Zilele Culturii Maghiare din Brașov”. De asemenea, a existat o bună conlucrare cu „Bienala Albastră”, fiind organizată propria Expoziție fotografică în foaierul Sălii „Patria”.
Pe parcursul anului precedent Filarmonica Brașov a continuat realizarea de concerte educative pentru copii, ce se bucură de mare interes. Totodată, au avut loc o serie de concerte de muzică contemporană, gen aproape inexistent pe plan local. Publicului i s-au oferit programe muzicale deosebite, uneori extrem de complexe, propulsând astfel Filarmonica brașoveană în rândul instituților muzicale importante din țară și chiar din străinătate. Momentele speciale vor continua și în 2022. Iată un exemplu: de curând, pe scena Sălii „Patria” melomanii au putut vedea în componența Orchestrei patru saxofoane sau două harpe, lucru care nu s-a mai întâmplat la Brașov din anii…1980.
În continuare sunt programate o serie de evenimente artistice de mare reverberație, cum a fost și Concertul de joi-seara al marelui muzician Mischa Maisky, despre care am relatat la începutul articolului. Un fapt îmbucurător este că biletele se vând ca „pâinea caldă”, Sala Mare fiind aproape mereu ocupată la capacitate maximă.
…În Discursul de Acceptare a Premiilor, managerul Ioan-Dragoș Dimitriu a menționat că rezultatele deosebite din ultima vreme ale Filarmonicii se datorează muncii deosebite depuse de întregul personal, instituția rămânând deschisă în continuare la colaborări și idei care să promoveaze CALITATEA în cultură și artă.
Felicitări și urări de noi izbânzi, stimați muzicieni!
Horia C. Deliu