Cu doar două zile înainte de trecerea dintre ani, la Sfântu Gheorghe a fost realizată, în premieră, o sculptură din gheață de circa o tonă, reprezentând „balaurul” – creatura mitologică pe care ocrotitorul spiritual al municipiului, Sfântul Gheorghe l-a doborât.

Anul 2016 – „Anul imaginii”, a încheiat seria evenimentelor cultural-tematice, inițiate de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe. Astfel, potrivit reprezentantei Biroului de Imagine din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Veres Nagy Timea, Municipalitatea a decis să marcheze finalul celor patru ani tematici într-un mod inedit: „Ne-am gândit că o sculptură din gheață ar fi mai potrivită pentru că este vizuală,  este ceva unic, nu prea vedem așa ceva, nu numai în Sfântu Gheorghe, ci aproape nicăieri în țară.”.

Foto: Silviu Ipatioaei- M.d.C

Foto: Silviu Ipatioaei- M.d.C

Sculptura, înaltă de peste doi metri, a fost realizată din 12 blocuri de gheață, aduse de la Constanța, și a fost amplasată în piața centrală a municipiului Sfântu Gheorghe. Aceasta a fost dezvăluită publicului joi, 29 decembrie, iar în ciuda temperaturilor schimbătoare, s-a păstrat destul de bine. Cel care a realizat statuia se numește Iulian Tănase, un artist originar din România, care și-a început cariera în anul 2001, în Statele Unite ale Americii, unde a activat timp de doi ani. În 2003 acesta s-a stabilit la Londra, unde un an mai târziu a înființat IceArt United Kingdom. La scurt timp s-a decis să se întoarcă în țară, iar în 2006, pe piața autohtonă a apărut în premieră singura companie de sculpturi în gheață, „IceArt UK”.

„În 2006 am început cu sculpturile în gheață în România, în prealabil am lucrat în Marea Britanie timp de trei ani, și specializarea a fost făcută în Statele Unite. Acolo am deprins pentru prima dată lucrul în gheață, cu dălți, drujbe și diferite alte scule. Proiectul de la Sfântu Gheorghe  a fost gândit cumva de comun acord cu Primăria și cu Consiliul local, (…) am convenit să facem o piesă mai mare, mai impresionantă. Are peste 2,30 metri, este făcută din peste o tonă din gheață, doar dragonul, și în plus, în fața ei am avut și o sculptură executată live, din patru blocuri de gheață, reprezentând anul nou, 2017. La dragon am lucrat în atelier, cam 12 ore continuu, l-am demontat ulterior în piese mai mici ca să îl putem transporta aici. Am ajuns dimineață, l-am pus la loc ca pe un puzzle, după care seara, de la ora 18:00, am făcut live sculptura „2017”. A fost destul de multă lume, a fost o atmosferă frumoasă.”, a declarat reprezentantul IceArt România, Tănase Iulian.

Durata de viață a unei piese depinde foarte mult de dimensiunile acesteia, și de mediul în care este expusă. În medie, o sculptură la dimensiunile unui bloc de gheață își păstrează forma aproximativ șapte ore, chiar și expusă într-un mediu cald. Potrivit reprezentantului IceArt, în cazul în care temperaturile nu vor crește peste limita normală a acestei perioade, și dacă nu vor exista persoane care să distrugă în mod deliberat sculptura, aceasta ar putea rezista chiar și luni întregi.

„Este o plăcere și este ceva special. (…) În momentul în care e altceva decât gheața, ca de exemplu o sculptură din stică sau plastic, nu mai avem același efect, adică este în permanență același lucru, fără nicio schimbare. Gheața, în momentul în care intervine dușmanul ei numărul unu – căldura, începe să se topească, își schimbă formele, la fiecare secundă se modifică tot, are alte dimensiuni, devine mai fluidă, totul se schimbă, asta este frumusețea gheții. (…) Primele cuvinte ale oamenilor sunt: „Chiar este din gheață?”. Lumea vine, pune mâna, încearcă, toți vor să vadă dacă este într-adevăr gheață.”, povestește acesta.

Sculptura în gheață devine o tradiție și în România

Foto: Silviu Ipatioaei- M.d.C

Foto: Silviu Ipatioaei- M.d.C

Artistul spune că deși în Statele Unite ale Americii sau în alte zone din lume, sculptura în gheață are mai mare succes, fiind la mare căutare mai ales când vine vorba de organizarea evenimentelor, în ultimii ani românii au început să aprecieze acest gen de artă, și să solicite serviciile companiei IceArt: „Începe să devină și la noi o tradiție, nu la fel de mare ca în SUA sau Europa. Ca exemplu, în Europa există firme consacrate, de 40-50 de ani, în America poate chiar și mai mult. Nu există nuntă sau eveniment în America fără o piesă din gheață, probabil că majoritatea au observat în filme, chiar și la evenimente corporate, că există câte o sculptură din gheață, dar și în România au început. Numai noi (IceArt România – n.red.) suntem de cel puțin 10 ani pe piața din România, a început să se formeze o tradiție. Chiar și înainte să ne consacrăm ca firmă în România, am adus de la firma noastră din Marea Britanie, cu camionul congelat, gheață pentru evenimentele de aici. Practic de prin 2003 am început aici.”

Gheața folosită de companie în cadrul diverselor evenimente este produsă în studiourile IceArt, iar pentru obținerea unui bloc de gheață clar sunt necesare aproximativ patru zile, apa fiind purificată de patru filtre. Durata de execuție a unui proiect variază foarte mult în funcție de complexitatea lucrării, de la câteva ore, până la câteva săptămâni în cazul unui proiect foarte mare.

„Este o gheață pe care o producem noi, în atelier propriu, cu mașini de gheață și utilaje specifice, dar se poate folosi și altfel de gheață. Trebuie să fie o gheață formată într-un timp îndelungat, în continuă mișcare. Se poate folosi și gheață naturală, din anumite râuri de prin Norvegia, Suedia, dar este mult mai costisitor și mult mai greu.”, explică artistul, care mai spune că arta sculpturii în gheață reprezintă, pentru el, o combinație între talent, tehnică și „puțină experiență”, întrucât zilnic pot fi învățate lucruri noi.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail