Foto: Mesagerul de Covasna

Reprezentanții Inspectaratului Teritorial de Muncă ( ITM) Covasna revin cu informații privind obligațiile angajatorilor/angajaților precum și cu măsuri pe care le pot implementa angajatorii, astfel încat să fie protejată atât sănătatea și securitatea salariaților lor cât și afacerea lor.

„Subiectul coronavirus (Covid-19) este unul amplu dezbatut la nivel global, fiind în centrul atenției ca urmare a amplului impact social și economic pe care îl genereaza. Covid-19 este o problemă globală, noi cazuri de contaminare fiind confirmate în fiecare zi. Riscul asociat Covid-19 pentru persoanele din EU/EEA si UK este considerat moderat către crescut, pe baza probabilității de transmitere și a impactului bolii. Având în vedere caracteristicile epidemiologice observate, se presupune că oricine este susceptibil, deși pot exista factori de risc care cresc susceptibilitatea în fața bolii.

În acest context este esențială cunoașterea prevederilor legale incidente și a măsurilor pe care le pot implementa angajatorii, astfel încat să fie protejată atât sănătatea și securitatea salariaților lor cât și afacerea lor.

În vederea prevenirii accidentelor de muncă, a bolilor profesionale sau a îmbolnăvirilor în toate aspectele legate de muncă, angajatorii au obligația de a întocmi un plan de prevenire și protecție compus din măsuri tehnice, igienico-sanitare și organizatorice, bazat pe evaluarea riscurilor precum și de a asigura echipamentele individuale de protecție care sã îndeplinească cerințele de securitate si sănătate în muncă specifice locului de muncă.

Atât angajatorii cât si angajații/lucrătorii au obligația să ia toate măsurile care se impun pentru prevenirea infectării angajaților/lucrătorilor cu virusul COVID -19. Angajatorii au obligația de a prelucra angajaților principalele măsuri necesare a fi întreprinse: spălarea mânilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool; utilizarea măștilor de protecție de către persoanele bolnave; evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute. De asemenea, este recomandată evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate, acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut, dezinfectarea periodicã a suprafetelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool. Totodată, angajatorii trebuie sã aibă în vedere dispozițiile legale conform cărora măsurile privind securitatea, sănătatea si igiena în muncă nu comportă, în nicio situație, obligații financiare pentru lucrători. În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină, conform reglementărilor legale în vigoare. Este bine de știut și faptul că Inspectoratul Teritorial de Muncă Covasna va verifica în continuare, cu responsabilitate, modul în care angajatorii respectã prevederile legale în vigoare, în domeniile de competentă.

În plus, angajatorii au obligația să puna la dispoziție dezinfectanți, să asigure curățarea suprafețelor cu produse pe bază de alcool, să asigure ventilarea adecvată a zonelor de lucru, utilizarea pe cât posibilă a mijloacelor tehnologice de comunicare, ca alternativă la întâlnirile de serviciu fizice (teleconferințe), precum și munca la distanță, daca este posibil.

În măsura în care este fezabil, societățile pot asigura transportul salariaților lor către și de la muncă, în vehicule dezinfectate, pot limita călătoriile în interes de serviciu în zone cu risc de contaminare și interzice călătoriile în zonele roșii.

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor și recuperării capacității de muncă, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină, conform reglementărilor cuprinse în O.U.G.nr. 158/2005, privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, precum și în normele de aplicare a prevederilor acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui CNAS nr. 15/1311/2018, cu modificările și completările ulterioare.” –se arată în comunicatul de presă semnat de Ördög Lajos, inspector șef al ITM Covasna, transmis către redacția Mesagerul de Covasna.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail