Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Mihai Viteazul” al județului Covasna a făcut public bilanțul activităților desfășurate în ultimele 8 luni. Inspectorul șef al ISU Covasna a vorbit despre dotările tehnice de intervenție ale instituției dar și despre prevenția în caz de cutremur. . .

isu-bilantÎn pragul „Zilei Pompierilor din România”, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vinerea trecută, inspectorul şef al ISU Covasna, Gyorgy Alfons a prezentat, printre altele, o evaluare a activităţilor desfăşurate de către instituție în primele 8 luni ale anului curent, a vorbit despre dotarea cu tehnică de intervenție a inspectoratului dar și despre protecţia populaţiei împotriva cutremurelor. Acesta a declarat că din punct de vedere al intervențiilor, anul acesta a fost un an mai liniștit.

„Am constatat că noi, ca pompieri, nu avem toate echipamentele necesare (…)”

Potrivit analizei statistice date publicităţii în cursul zilei de vineri de către ISU Covasna, în primele opt luni ale anului (în perioada 01 ianuarie – 31 august) au avut loc 1.439 intervenții în situații de urgență.

„Anul acesta față de alți ani putem să spunem că a fost mult mai liniștit din punct de vedere al intervențiilor dar puțin mai agitat din punct de vedere al pregătirii, din cauza evenimentului de la București (incendiul de la club „Colectiv” – n.red), care a adus o serie de măsuri. (…) Cea mai mare intervenție pe care am avut-o și a reieșit de acolo și lipsa unor capacități și capabilități, mă refer la partea de securitate a personalului pe care îl conduc, a fost un accident rutier în care a fost implicat niște acid sulfuric. În jur de 3 tone de acid sulfuric: două recipiente de câte o tonă, care au avut niște defecțiuni la capacul de umplere / golire. Dintr-unul s-a deversat aproximativ 50% acid sulfuric, iar din celălalt aproximativ 20%. Al treilea recipient a rămas intact spre bucuria noastră. Pot spune că toată concentrarea de forță și de mijloace, inclusiv cele de supraveghere și dirijare a circulației din partea Poliției dar și din partea altor organe cum ar fi Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu, au fost prezente și bineînțeles că am colaborat foarte bine. (…) Am reușit să ridicăm recipientele și să le punem în siguranță în așa natură încât să fie ridicate de către firma care a făcut transportul. Nu am avut victime, ăsta a fost un lucru bun, în schimb acolo am constatat că noi, ca pompieri, nu avem toate mijloacele sau mai bine zis echipamentele necesare. Avem niște costume cumpărate prin Consiliul județean, costă foarte mult, dar din păcate a cam trecut și termenul de valabilitate, sau termenul prin care se mai pot utiliza în condiții de siguranță. Așa că vom încerca la anul, tot prin Consiliul Județean, dar am înțeles că și Inspectoratul General în momentul de față are un program prin care să ne doteze încet încet cu echipamente și materiale necesare pentru o intervenție la substanțe periculoase. Eu sper că la anul vom rezolva și această mică problemă.” – a explicat col. Gyorgy Alfons.

„Pentru orice situație suntem pregătiți”

Tot în decursul primelor 8 luni ale anului, Pompierii din cadrul ISU Covasna au intervenit pentru înlăturarea unor bolovani de pe un drum național aduși de inundații de pe versanți, dar și la degajarea unei porțiuni de cale ferată blocată, de asemenea, de aluviuni.

„Am mai avut un eveniment, un fenomen natural – sau mai bine zis două inundații. Ultima a fost un cod roșu, am avut probleme în zona începând cu Malnaș, Bixad, și inclusiv Baraolt. Un fenomen pe care de mult nu l-am mai văzut nici eu. Efectiv viitura a adus de pe versanți bolovani pe care nu puteai să îi ridici cu mâna de pe mijlocul drumului. Mi-a plăcut operativitatea domnului primar de la Bățanii Mari care a venit cu un utilaj și a reușit să degajeze, măcar în mare, dar bine, o parte din DN pe direcția Baraolt – de la Micfalău de la barieră încolo. Am avut în noaptea aceea cinci trenuri în gară, cu peste 300 de persoane, care au stat blocate din cauza aluviunilor care au alunecat de pe versant, între Malnaș Băi și Bixad, pe o porțiune de aproximativ 1500 de metri. Totul a fost luat la lopată, nu se poate intra acolo cu utilajele. Cu degajarea căii ferate și cu restricția de 5 kilometri s-a trecut după ora 04:30 dimineața, de seara de la orele 21:00. (…) Am dus apă și personalul de prim ajutor în fiecare gară, am trecut din vagon în vagon, în fiecare tren. (…) Am vorbit și cu domnul prefect și ne-am interesat și la Regională, pentru a degaja cât mai mult din calea ferată și bineînțeles pentru a pune în mișcare trenurile cu persoane. Alte intervenții deosebite nu am mai avut anul acesta și sperăm să nu fie, e mai bine să fie liniște pentru toată lumea.” – a mai relatat col. Gyorgy Alfons.

Conform analizei statistice pe primele 8 luni ale acestui an, în zona de competenţă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna s-au produs un număr de 80 incendii, cele mai multe dintre acestea fiind generate de instalații electrice defecte, apoi de coşuri de fum, burlane defecte sau necurăţate. Din cele 80 incendii, 57 au fost lichidate de către structurile de intervenţie din cadrul inspectoratului, 19 incendii au fost lichidate în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, 1 incendiu a fost lichidat de două subunităţi în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, iar 3 incendii au fost lichidate de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea,  potrivit statisticii, în perioada analizată, în raionul de competență al Detașamentului de pompieri Sfântu Gheorghe au avut loc 44 de incendii, dintre care 33 au fost lichidate de personalul profesionist din cadrul structurii, 10 în cooperare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Boroșneu, Zagon, Bodoc, Covasna, Baraolt, Bixad și Chichiș iar un altul de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Vârghiș.

În ceea ce priveşte intervenţiile SMURD, conform statisticii, în perioada analizată punctele de lucru SMURD din cadrul ISU Covasna au acţionat pentru rezolvarea a 1236 cazuri medicale, dintre care 175 au fost rezolvate în cooperare cu personalul Serviciului de Ambulanță Județean, și la alte 10 intervenții pentru descarcerare.

***

Apă, fluier, telefon, o lanternă și îmbrăcăminte groasă – iată ce trebuie să facem în caz de cutremur:

Tot în cadrul conferinței de presă de la sfârșitul săptămânii trecute, inspectorul șef al ISU Covasna a vorbit și despre „fobia” actuală a populației: teama de un eventual cutremur devastator. Acesta a explicat care sunt câteva dintre măsurile pe care cetățenii trebuie să le ia în caz de dezastru: „Fobia oamenilor, în momentul de față, este că o să avem un cutremur. Degeaba facem fel și fel de sisteme care să ne anunțe cu 30 de secunde înainte, nu știu cine e antrenat – eu antrenam militarii în termen, am lucrat cu ei și nu reușeau în 30 de secunde să se echipeze, numai după un antrenament de 4-5 săptămâni, zi și noapte. (…) Sunt niște măsuri și au mai fost popularizate de către noi, dar lucrul cel mai simplu este să ai apă, un telefon, o lanternă, un fluier, o îmbrăcăminte mai groasă, (…) iar locul respectiv să fie de așa natură încât în cazul în care cad obiecte din încăperea respectivă, dulapul de exemplu, să nu te lovească. În cazul în care cad elemente ale construcției, la fel, trebuie să rămână un loc de siguranță în care să poți să supraviețuiești, cum ar fi spațiul dintre perete și pat, spațiu unde te poți rostogoli și să stai acolo, sau între două paturi.”

„Dumneavoastră trebuie să descoperiți unde puteți cel mai bine să vă adăpostiți în propria locuință”

Inspectorul a făcut referire la câteva dintre metodele în care ne putem adăposti în siguranță în caz de cutremur, însă a recunoscut că metodele nu sunt întotdeauna sigure și diferă de la caz la caz, iar singurii care pot stabili cel mai bine care sunt locurile sigure ale locuinței sunt chiar locuitorii. Acesta spune că este nevoie și de noroc pentru a scăpa din astfel de situații.

„Acum este o luptă, ce e mai bine: să te bagi sub masă sau să stai lângă masă? Unii au demonstrat că în momentul în care cade un element  pe o masă, aceasta se turtește și te face „plăcintă”, și au ajuns la concluzia că e mai bine să te așezi lângă masă. Elementul, în momentul în care cade, formează un spațiu și îți lasă loc, deci ai posibilitatea să mai supraviețuiești. (…) Alții au dovedit că acele picioare ale mesei nu se rup în totalitate, acum depinde și din ce este făcută acea masă: că are elemente metalice, că are elemente din lemn, că e lemn stratificat și care rezistă mai mult. Acestea toate trebuie pregătite, dar nu pot eu să intru în casa dumneavoastră, ci dumneavoastră trebuie să descoperiți unde puteți cel mai bine să vă adăpostiți. E și elementul de grindă, și elementul de stâlp, știți cum este, se prăbușește partea exterioară, (…) dar depinde din ce este făcut blocul respectiv. Sunt blocuri care sunt făcute din plăci sudate, cu elemente sudate exterior și interior, sunt din cărămidă cu stâlpi, deci sunt stâlpi de rezistență inclusiv pe orizontală și verticală, și între goluri este pusă cărămidă care poate să se prăbușească oricând, pentru că nu este un element portant. În astfel de cazuri te ascunzi sub o grindă, stai lângă un stâlp. Trebuie să ai și noroc pe lângă toate acestea…”

Gazul este primul care trebuie întrerupt în astfel de situații!

„Într-un bloc este foarte important ca gazul să fie întrerupt prima dată. (…) Apa e bună dacă ai rămas de exemplu blocat undeva. Câte o picătură de apă din scurgerea conductelor te poate ține în viață câteva zile, însă aceasta în exces, într-un loc unde poate ajunge să băltească, te poate îneca. Vedeți cum este, dacă luăm plusurile și minusurile, avantajele și dezavantajele, nicăieri nu ar fi sigur, dar trebuie să îți creezi un loc cât de cât sigur.” – a spus col. Gyorgy Alfons.

Acesta a mai explicat că gravitatea unui cutremur nu este dată neapărat de gradul acestuia: „Poate să fie și de gradul 8 pe scara Richter, să țină 3 secunde și să nu se întâmple nimica, și poate să fie de gradul 4 și să țină un minut. Deci nu întotdeauna gradele contează în ceea ce privește efectul asupra unor clădiri. Poate să fie de gradul 8 și să dureze 3 secunde, s-a terminat, nu se întâmplă nimic, și vine unul de gradul 4 care te mișcă un minut. Vă dați seama, ca o bucată de sârmă: dacă ai mișcat-o un minut se va rupe.”

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail