Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna a prezentat ieri date privind pregătirea anului școlar 2015-2016 în ceea ce privește rețeaua școlară,  populația școlară și proiectul planului de școlarizare. Inspectorul Școlar General din cadrul ISJ Covasna, doamna  Keresztely Irma, a declarat că în județul Covasna nu rămâne niciun copil în afara  sistemului de învățământ, indiferent de limba  în care dorește să studieze în anul școlar 2015- 2016”.

. . În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, Inspectorul Școlar General al ISJ Covasna, doamna Keresztely Irma, a prezentat date privind pregătirea anului școlar 2015-2016 în ceea ce privește rețeaua școlară,  populația școlară și proiectul planului de școlarizare.

„Am finalizat o lucrare de mare anvergură și anume pregătirea anului școlar 2015-2016 din punct de vedere al rețelei școlare, al populației școlare și al proiectului planului de școlarizare, cu toate implicațiile pe care acesta le va avea asupra învățământului preuniversitar covăsnean (…). Trebuie să accentuez că Inspectoratul Școlar nu este  administrație publică locală. Prin urmare,  în deciziile pe care le luăm, noi ne bazăm  pe studii, analize, diagnoze și consultări foarte riguroase conform legislației în vigoare, dar nu facem dezbateri publice și nu facem campanii electorale (…). Experții și profesioniștii lucrează pe astfel de activități și pe astfel de studii și diagnoze și pe baza acestora se naște proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar următor. Noi am început lucrările pentru  finalizarea acestui proiect în octombrie 2014 și l-am finalizat definitiv la sfârșitul lunii ianuarie 2015. Este depus la Ministerul Educației și este  acceptat. Prin urmare, propunerile noastre putem considera că vor fi aprobate atât la nivelul Guvernului, cât și la nivelul Ministerului Educației. Conducerea ISJ își asumă toată responsabilitatea privind fundamentarea cifrelor de școlarizare. În județul Covasna nu rămâne niciun copil în afara  sistemului de învățământ, indiferent de limba  în care dorește să studieze în anul școlar 2015- 2016”, a explicat doamna inspector general Keresztely Irma. Aceasta a arătat că în fundamentarea cifrelor de școlarizare se elaborează un studiu care trebuie să conțină toate criteriile impuse de Legea Educației Naționale, printre care se numără criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul socio –economic:

„În fundamentarea cifrelor de școlarizare, noi trebuie să elaborăm un studiu care să conțină toate acele criterii  care sunt impuse  de Legea Educației Naționale, și anume: criteriul legislativ, deci încadrarea în  numărul de posturi, efective de elevi pe grupe, constituirea formațiunilor de studii; criteriul economic – încadrarea  în  bugetul alocat pentru  județ în fiecare an; criteriul demografic – evoluția populației școlare, a copiilor născuți  din județ; criteriul geografic – zonarea județului, efective pe zone; criteriul socio-economic – trebuie să oferim locuri în școală tuturor copiilor, indiferent de proveniența lor socială, mediul social din care provin și o ofertă educațională diversificată, care să răspundă tuturor nevoilor județului, atât din punct de vedere al dezvoltării învățământului profesional și tehnic, cât și din punct de vedere al accesului la ”A doua șansă” al copiilor care au depășit vârsta corespunzătoare a anilor de studiu  și programe remediale, învățământ seral, frecvență redusă (…)”, a mai spus inspectorul general al ISJ Covasna, care a precizat că în acest studiu, obligatoriu trebuie să se regăsească și cercetarea sau sondajul realizat  de către Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică (CJAP) la nivelul județului, din punct de vedere al orientării școlare și profesionale a elevilor din clasele a VIII-a.

Astfel, acest sondaj a fost realizat la nivelul județului, în luna noiembrie. Chestionarul a fost completat online, la ora de informatică, pe parcursul a două săptămâni.

 

167 elevi vor să-și continue studiile în alt județ

Conform rezultatelor sondajului, numărul elevilor care și-ar dori să își continue studiile într-un alt județ, este 167. Dintre aceștia, 103 sunt elevi de la secția română și 64, de la secția maghiară. Datele arată că marea majoritate a acestor elevi ar opta pentru o carieră militară  și ar dori să continue studiile la  școala militară din Breaza, sau o altă parte ar dori să continue studiile într-una dintre  specializările oferite în școlile din Brașov.

Rezultatele chestionarului arată că opțiunile variază în funcție de zonele județului. Astfel, la Sfântu Gheorghe aproximativ jumătate dintre elevii chestionați optează pentru profilul  teoretic vocațional, respectiv tehnic – profesional. La fel și la Târgu Secuiesc. La Baraolt, interesul față de învățământul teoretic și vocațional a scăzut la o treime, iar la Întorsura Buzăului, majoritatea  copiilor existenți în clasa a VIII-a ar opta pentru forma de învățământ teoretică.

Sondajul arată că pentru filiera tehnică optează 18,7% dintre elevii investigați; pentru filiera teoretic –vocațională optează 51,9% dintre cei chestionați, iar pentru filiera profesională optează 29, 4 % dintre elevi.

 „Ceea ce este concludent în urma aplicării acestui chestionar este că în ultimii trei ani, interesul față de  învățământul liceal teoretic și vocațional nu a scăzut, ci a rămas peste 50%. Ceea ce s- a schimbat radical odată cu reînființarea învățământului profesional de trei ani este că pentru învățământul profesional și tehnic, care se  poate realiza ori la liceul tehnologic,  deci la nivel  liceal, ori la școală profesională, acolo s-a diminuat consistent interesul elevilor de clasa  a VIII-a față de liceul tehnologic (…). Prin urmare, s-a inversat interesul în cadrul acestei categorii față de învățământul profesional. Învățământul profesional și în rândul elevilor începe să prindă interes și acesta e manifestat prin opțiunea pe care au completat-o în chestionar. (…)” , a spus inspectorul general al ISJ Covasna, doamna Keresztely Irma.

Aceasta a amintit că acest sondaj răspunde doar unuia dintre criteriile la care trebuie să răspundă studiul privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru anul școlar următor și că ținând cont și de celelalte studii realizate  și  criterii enumerate anterior, echipa ISJ a ajuns la anumite rezultate, în urma finalizării  consultărilor și a avizării din partea Comitetului Local  de Dezvoltare în Parteneriat Social:

 „Am enumerat anterior la câte criterii trebuie  să răspundă studiul nostru privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru anul școlar următor. Acesta a fost  doar unul dintre criterii, deci, opțiunea elevilor (…). Prin urmare, ținând cont și de celelalte studii realizate  și  criterii pe care le-am enumerat, la ce rezultate  a ajuns echipa ISJ în urma finalizării  consultărilor și a avizării din partea Comitetului Local  de Dezvoltare în Parteneriat Social: la liceu, zi, am propus 48 de clase, din care 24 clase filiera teoretică, reprezentând în cadrul liceului 50 procente, 17 clase filiera tehnologică, reprezentând 35, 41% și 7 clase filiera vocațională, reprezentând 14, 59%, deci vorbesc de liceu zi. Și am propus 24 clase la școala profesională de trei ani. Deci, total la nivelul județului, pentru clasele a IX-a în anul școlar 2015-2016, avem propuse 72 de clase la zi, din care teoretic vocațional sunt 31 clase, reprezentând un procent de 43,05%, iar învățământul profesional și tehnic, 41 de  clase, reprezentând un procent de 56,95%”, a spus inspectorul general, doamna Keresztely Irma.

Județul are nevoie de meseriași

Aceasta a precizat că s-a reușit înclinarea balanței către învățământul profesional și tehnic și a menţionat că şi în ţările din Uniunea Europeană balanţa înclină spre şcolile profesionale:

”Trebuie să accentuez că am reușit să înclinăm balanța către învățământul profesional și tehnic, din punct  de vedere al proiectării cifrelor de școlarizare (…). Noi, cu greu putem acționa asupra mentalității părinților și a copiilor. În județul Covasna, în continuare se preferă învățământul teoretic. Din păcate, învățământul profesional cu greu este acceptat (…). Județul are nevoie de meseriași, de profesioniști în anumite domenii de activitate, fără de care, economia județului nu poate fi dezvoltată sau chiar în unele cazuri, relansată. Fără o economie stabilă, județul Covasna nu va face progres (…). Prin urmare, toate aceste criterii sunt legate între ele și efortul trebuie să fie de susținere a învățământului profesional și trebuie să fie un efort comun (…)”, a spus inspectorul general al ISJ Covasna.

În ceea ce privește clasele de liceu, doamna inspector general a arătat că la linia de predare română, la nivel județean se pot constitui în total 21 de clase,  cu 588 de locuri, iar la linia maghiară, sunt propuse în total 51 clase, cu efectiv de 1428 locuri.

„La linia de predare română, avem următoarele clase propuse – vorbesc de nivel județean – : teoretic: 8  clase cu 224 locuri, vocațional: o clasă cu 28 locuri, liceu tehnologic: 5 clase cu 140 de locuri și învățământ profesional: 7 clase cu 126 locuri. Deci, la linia de predare română se pot constitui în total 21 de clase,  cu 588 de locuri, reprezentând din punct de vedere al numărului de clase un procent de 29,16%. Același procent de 29% reprezintă și ponderea elevilor existenți la linia română de studiu, în clasele a VIII-a la nivelul județului. La linia maghiară: liceu teoretic: 16 clase cu 448 locuri; vocațional, 6 clase, cu 168 de locuri, liceu tehnologic, 12 clase cu 336 locuri, învățământ profesional 17 clase cu 476 locuri. Total linia maghiară 51 clase, cu efectiv de 1428 locuri, reprezentând un procent de 70,84%. În total, pe județ, oferim pentru absolvenții claselor a VIII-a, 2016 locuri la zi. Acest număr depășește cu mult numărul de  referință al elevilor care în mod cert rămân în județ și își continuă studiile (…). Deci, nu putem afirma nici pentru linia română, nici pentru linia maghiară că nu ar fi suficiente  locuri pentru continuarea studiilor. Ceea ce este mult mai alarmant este faptul că pe de-o parte abandonul școlar, pe de alta, plecarea din județ în alte  județe, a elevilor absolvenți de opt clase, contribuind la diminuarea  populației școlare care efectiv își continuă studiile la licee, va crea și va produce, și în anul școlar următor, clase sub efective sau chiar  clase care nu se vor realiza”, a mai spus inspectorul general Keresztely Irma.

În ceea ce privește rețeaua școlară, datele ISJ Covasna arată că în anul școlar 2015-2016, în total vor fi 84 de entități cu personalitate juridică:

 „Legea Educației Naționale nr. 1 prevede că organizarea rețelei școlare se realizează la nivelul administrațiilor publice locale, la inițiativa Consiliului Local. Ei propun rețeaua școlară Inspectoratului Școlar, spre acordarea avizului favorabil, după care se reintroduce în ședința Consiliului Local și se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local. Hotărârea este comunicată în original Inspectoratului Școlar, noi centralizăm la nivelul județului și înaintăm Ministerului Educației și Cercetării Științifice.  Pe baza acestor solicitări pentru acordarea avizului conform, în  anul școlar 2015- 2016 vom avea următoarea situație, din punct de vedere al unităților cu personalitate juridică: 79, cu finanțare de la bugetul de stat,  ceea ce înseamnă prin Consiliul Județean și prin Consiliile Locale. Vom avea unitate cu personalitate juridică  în domeniul învățământului particular; este  vorba  despre o școală postliceală sanitară care funcționează – FEG Education – la Târgu Secuiesc, și pe lângă aceste unități de învățământ cu personalitate juridică  vor funcționa: Inspectoratul Școlar Județean, Casa  Corpului Didactic, Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe și Clubul Sportiv Școlar. Deci, în total vom avea 84 de entități cu personalitate juridică”, a arătat inspectorul școlar general, doamna Keresztely Irma.

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail