Banca Națională a României (BNR) și guvernul, indiferent de orientarea politică, nu au renunțat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului, se arată în discursul guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu, susținut la cea de-a XXIV-a ediție a Simpozionului „Cristian Popișteanu”, și publicat pe site-ul instituției.

„Nici BNR, nici guvernul român, indiferent de orientarea ideologică, nu au renunțat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului Băncii Naționale a României. Reamintesc doar că de-a lungul celor două decenii interbelice guvernul de la București nu a încetat să aducă această problemă pe agenda întâlnirilor bilaterale desfășurate la Copenhaga, Londra, Varșovia, Geneva etc.”, a spus Isărescu

El a adăugat că, în practica relațiilor dintre băncile centrale, funcționează cutuma încrederii reciproce.

„Astfel, în condițiile grele ale celui de-al Doilea Război Mondial, BNR a primit la rândul său un tezaur în depozit, trei tone de aur aparținând Băncii Poloniei, aur pe care l-a restituit integral și necondiționat la sfârșitul războiului. În același timp, vă reamintesc că România a permis și a sprijinit, în septembrie 1939, evacuarea întregului tezaur de aur aparținând băncii centrale din Polonia — 83,5 tone, precum și a bunurilor din patrimoniul cultural și artistic al acestei țări, în pofida amenințărilor Germaniei. România a respectat tratatul său de alianță cu Polonia, plătind, însă, cu viața prim-ministrului de la acea dată, Armand Călinescu, asasinat la câteva zile după trecerea tezaurului polonez prin România, la 21 septembrie 1939″, a menționat guvernatorul BNR.

În plus, șeful BNR a reamintit că  . . se împlinește un secol de la plecarea tezaurului românesc, iar Banca Națională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail