An explosion is seen following missiles landing at what is believed to be Ain al-Asad Air Base in Iraq, in this still image taken from a video shot on January 8, 2020. Iran Press/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. IRAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN IRAN. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL CHANNEL.

La cinci zile după eliminarea generalului Qassem Soleimani, Iranul a declanşat miercuri riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionează soldaţi americani, comentează AFP.

Potrivit Pentagonului, peste 12 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil.

Aceste raiduri, revendicate de Teheran, marchează o schimbare ce provoacă temeri legate de o escaladare regională sau chiar un război deschis, chiar dacă liderii american şi iranian au părut că doresc să calmeze imediat jocul.

Într-un mesaj pe Twitter pe un ton deosebit de calm şi liniştitor, preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că „evaluarea pagubelor şi a victimelor este în curs. Până în prezent, totul este bine!”. „Voi face o declaraţie mâine (miercuri) dimineaţă”, a mai scris liderul de la Casa Albă.

 

La rândul său, şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a afirmat că ţara sa a efectuat şi a „terminat” în cursul nopţii represalii „proporţionale”. „Nu căutăm escaladarea sau războiul”, a insistat el.

Agenţia federală a aviaţiei americane (FAA) le-a interzis avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul şi Golful Persic.

Cursul petrolului a crescut cu peste 4,5% miercuri dimineaţă la bursele din Asia.

Gardienii Revoluţiei iraniene, armata ideologică a Republicii Islamice, au sfătuit Washingtonul să îşi recheme trupele americane desfăşurate în regiune „pentru a evita noi pierderi” şi au ameninţat că vor lovi Israelul şi „guvernele aliate” ale Americii.

Tirurile au intervenit la puţin timp după încheierea funeraliilor generalului Qassem Soleimani, asasinat vineri la Bagdad împreună cu irakianul Abu Mehdi al-Muhandis, lider al Hashd al-Shaabi, coaliţie ce regrupează paramilitari pro-Iran integraţi forţelor de securitate irakiene.

„Rachete balistice lansate deschis dinspre Iran asupra unor ţinte americane, este o nouă fază”, a apreciat un specialist în grupările armate şiite, Phillip Smyth, reamintind că până în prezent Teheranul avea tendinţă să răspundă prin intermediul unor facţiuni, fără revendicări.

Dacă Donald Trump a îndepărtat clar marţi orice intenţie de a părăsi Irakul, unii aliaţi occidentali ai SUA au anunţat retragerea lor parţială, alimentând temerile de a vedea tensiunile actuale sabotând lupta împotriva jihadiştilor.

O retragere a trupelor americane „ar fi cel mai rău lucru care i s-ar putea întâmpla Irakului”, a declarat liderul administraţiei de la Washington, insistând asupra pericolului pe care îl reprezintă în ochii săi pentru această ţară impozantul vecin iranian.

„La un moment dat, vom pleca”, „dar acest moment nu a sosit”, a subliniat el.

Aproape în acelaşi timp, secretarul apărării, Mark Esper, insista într-o conferinţă de presă că politica Statelor Unite nu s-a schimbat: „Nu părăsim Irakul”.

Aceste luări de poziţie au fost provocate de o „eroare” a administraţiei americane care a trimis luni o scrisoare autorităţilor irakiene în care informa că se va retrage din Irak şi urmează să îşi repoziţioneze forţele în următoarele zile şi săptămâni.

Marţi, premierul irakian demisionar Adel Abdel Mahdi a confirmat că a primit o scrisoare „semnată”, „tradusă” şi „foarte clară” din partea comandamentului american care anunţa o retragere militară din Irak.

 

***

 

Premierul irakian a fost informat de Iran în legătură cu atacul împotriva militarilor americani

 

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a primit un mesaj verbal din partea Iranului în care a fost înştiinţat că riposta sa la uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani este „iminentă şi în curs”, a anunţat miercuri într-un comunicat purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Bagdad, potrivit Reuters.

Teheranul i-a spus lui Abdul Mahdi că va ţinti doar locaţii unde sunt prezenţi soldaţi americani, însă nu a specificat aceste locaţii, a adăugat purtătorul său de cuvânt.

Abdul Mahdi a mai fost contactat telefonic de SUA, în timp ce rachete iraniene au căzut peste aripa americană a bazei Ain al-Assad din provincia Anbar şi a bazei aeriene Harir din Erbil, a mai spus acesta.

Nu s-au raportat decese în rândul militarilor irakieni sau ale coaliţiei militare conduse de SUA.

 

***

 

Forţele SUA din Siria, în alertă după atacul iranian asupra bazelor din Irak (ONG)

 

Forţele americane aflate în estul Siriei sunt în alertă după atacul iranian din zorii zilei de miercuri asupra a două baze din Irak, efectuat ca represalii la uciderea de către SUA a comandantului Qassem Soleimani, transmite EFE, citând organizaţii neguvernamentale.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat miercuri că forţele americane de la est de Eufrat sunt in „alertă continuă, aşteptându-se la eventuale operaţiuni iraniene ca răspuns la asasinarea lui Soleimani”.

ONG menţionată, cu sediul în Regatul Unit şi care dispune de o amplă reţea de colaboratori pe teren, a relevat că avioanele SUA survolează intens zona râului Eufrat, în provincia Deir Ezzor, pentru a supraveghea „orice mişcare”.

Directorul grupului de activişti Deir Ezzor 24, Omar Abu Leila, a semnat că în zorii zilei de miercuri, după atacul iranian, coaliţia internaţională de luptă contra SI, condusă de SUA, a survolat intens zona din apropierea frontierei irakiene.

În acea zonă de frontieră sunt prezente de asemenea miliţii iraniene, la vest de Eufrat, susţinute de guvernul sirian şi care traversează cu uşurinţă graniţa cu Irakul prin Al Bukamal.

Între 500 şi 600 de soldaţi americani se află în estul Siriei, alături de Forţele Democrate Siriene (FDS), o alianţă condusă de kurzi, pentru a preveni reapariţia SI în zonă, precum şi pentru a proteja câmpurile petroliere.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că atacul asupra unei baze cu prezenţă americană în Irak „nu este suficient” ca răzbunare şi că este necesară expulzarea trupelor acestei ţări din regiunea Orientului Mijlociu, o cerere formulată şi de şeful grupării şiite libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah.

 

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail