Recent, scriam că Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita,  dădea de înțeles că Ungaria ar trebui să sprijine financiar inițiativele economice ale întreprinzătorilor maghiari din România, fapt ce ar putea fi interpretat ca o discriminare față de antreprenorii de alte naționalități. Mai mult, cred că nici practicile anticoncurențiale din Uniunea Europeană nu permit astfel de ajutoare, dar nefiind un specialist în așa ceva nu-mi permit să spun mai multe.

În schimb, ceea ce gura păcătosului Borboly Csaba  grăia, în 19 mai a.c. s-a și întâmplat: Magyar Levente, secretar de stat responsabil de diplomația economică în cadrul Ministerului pentru Relații Economice și Afaceri Externe de la Budapesta a anunțat la Târgu Mureș lansarea „primului program-model” cu un fond-cadru în valoare de 1 miliard de forinți, destinat „edificării comunităților maghiare” din zona de câmpie a județului Mureș. Secretarul de stat ungar a subliniat că „nu este vorba despre o intervenție temporară, ci acest sprijin va reprezenta un pilon stabil al politicii naționale, sprijin care va sluji edificarea din punct de vedere economic a comunităților maghiare”. În plus, oficialul ungar a promis că statul vecin va putea sprijini afaceriștii maghiari din Transilvania cu până la 100 miliarde de forinți, programele de finanțare urmând să se deruleze prin fundația UDMR, „Pro Economica”, înființată special pentru asta și condusă de Kozma Monika. Cei doritori să primească până la 4,5 milioane de forinți ajutor nerambursabil (pentru care trebuie să dețină și o contribuție personală de 25%) au la dispoziție o lună,  începând cu data de 15 iunie, în care să/și depună proiectele (și, probabil, copia după pașaportul unguresc) la sediul fundației.

Trecând peste discriminările ce se nasc din derularea unui astfel de program, am putea spune că este chiar bine ca să intre în România „sutele de miliarde de forinți” promise de oficialii ungari dezvoltării micilor afaceri din Transilvania. Mass-media de limba maghiară a prezentat acest sprijin ca pe un program de stimulare a dezvoltării „regiunilor izolate”, pe această logică sperând și noi, cei din județul Covasna, că în viitorul apropiat chiar și conjudețenii noștri maghiari mult „mai izolați” (nu vreau să jignesc pe nimeni, dar dacă Mureșul este izolat, trag concluzia că aceia din extremitatea fostului imperiu sunt și mai și) vor putea beneficia de acest program.

Și pentru a nu-i discrimina pe români, propunem ca și Guvernul Grindeanu să deruleze un proiect similar în județele „izolate” din centrul țării, prin alocarea unor sume pentru întreprinzătorii care nu au dublă cetățenie ce doresc să înființeze mici afaceri și să creeze locuri de muncă. Sau asta nu ar mai fi corect din punctul de vedere al lui Kelemen Hunor și al UDMR?

Ștefan T.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail