Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna şi clubul „Mama şi copilul” din Sfântu Gheorghe au stabilit un parteneriat în vederea derulării proiectului „Părinţii împreună”, care are ca scop prevenirea delincvenţei juvenile.
Toth Sigismund, şeful Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Covasna, a declarat miercuri pentru AGERPRES că proiectul a avut ca punct de plecare solicitările venite din partea elevilor care au considerat oportun ca tema delicvenţei juvenile şi pericolul victimizării minorilor să fie prezentate şi părinţilor.
„Noi am prezentat o serie de expuneri în cadrul unităţilor de învăţământ, iar elevii ne-au sugerat că ar fi bine dacă am dezbate aceste teme şi cu părinţii lor, prin urmare ne-am propus să organizăm lunar câte o întâlnire la care vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai altor instituţii cu atribuţii în domeniul prevenirii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor (…) Am primit semnale pozitive din partea unor părinţi şi sperăm că se vor găsi mai mulţi părinţi interesaţi care să-şi facă timp o oră pe lună pentru a participa la aceste întâlniri”, a spus Toth Sigismund.
Printre subiectele ce vor fi abordate se vor număra siguranţa rutieră, prevenirea consumului de droguri, violenţa în şcoli şi siguranţa pe internet. Toth Sigismund a menţionat că se va insista asupra acestui ultim subiect, deoarece „în spatele unui profil frumos pe un site de socializare se pot ascunde intenţii periculoase”, iar părinţii pot preveni eventualele capcane întinse copiilor lor.
„Ar fi bine dacă calculatorul ar fi amplasat într-o încăpere comună din locuinţă unde copiii care navighează pe internet să poată fi supravegheaţi mai uşor, se pot instala filtre de control pentru a se vedea ce site-uri sunt accesate, dar foarte importantă este comunicarea dintre părinte şi copil (…) De cele mai multe ori persoanele cu intenţii rele, rău-voitoare exploatează tocmai această lipsă de comunicare, intră pe internet în legătură cu copiii, îi bombardează cu informaţii nepotrivite vârstei lor, încearcă să le câştige încrederea şi în cele din urmă le pot solicita tot felul de informaţii legate de date personale, adresă, număr de telefon, conturi bancare, parole, iar consecinţele pot fi dintre cele mai grave”, a adăugat Toth Sigismund.
Lansarea proiectului „Părinţii împreună” va avea loc pe data de 25 septembrie, începând cu ora 17,00, în sala „Gabor Aron” a Bibliotecii Judeţene din Sfântu Gheorghe. Acţiunea se înscrie în cadrul campaniei „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES