IohanisPreşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, prin vocea consilierului de stat Sandra Pralong, în care a punctat faptul că pentru România, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală. 

„Păstrarea identităţii româneşti, nevoia de a învăţa şi de a te ruga în limba ta, trebuie să ne preocupe zi de zi, nu doar în momente ca acesta, iar contribuţia dumneavoastră este crucială deoarece reprezentaţi vocea comunităţilor de români. Mesajul meu este simplu: Pentru România, protecţia drepturilor persoanelor aparţinând comunităţilor româneşti este vitală, iar statul român are nevoie de parteneriatul dumneavoastră pentru a vă putea sprijini, la rândul său, în mod eficient. O democraţie consolidată se bazează pe respect reciproc, pe toleranţă şi dialog inter-cultural şi inter-etnic, iar diversitatea culturală este sursă de creativitate. România reprezintă astăzi, din acest punct de vedere, un model, recunoscut ca atare în Europa şi nu numai, drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale fiind pe deplin protejate”, se precizează în mesajul transmis de preşedintele României.

Klaus Iohannis i-a îndemnat pe românii din afara graniţelor să fie uniţi şi să-şi facă vocea auzită, atât în relaţia cu ţările în care trăiesc, cât şi în relaţia cu autorităţile române.

„În egală măsură, atenţia noastră se îndreaptă către respectarea drepturilor românilor care trăiesc în afara graniţelor. Ştiu că mulţi dintre dumneavoastră se confruntă cu provocări şi ştiu cât de importantă este afirmarea propriei identităţi. Împărtăşim o mare responsabilitate pentru conservarea valorilor româneşti, culturale, etnice, lingvistice şi religioase şi ne dorim ca românii din toate statele să le poată exprima pe deplin. Cred că împreună – autorităţile prin acţiune diplomatică şi dumneavoastră, reprezentanţii comunităţilor româneşti prin participare civică – putem construi un parteneriat prin care să protejăm drepturile persoanelor a căror inimă bate româneşte. Vă îndemn să fiţi uniţi şi să vă faceţi vocea auzită – în relaţia cu autorităţile ţărilor ai căror cetăţeni loiali sunteţi, dar şi în relaţia cu autorităţile române”, se mai arată în mesajul prezentat de consilierul de stat Sandra Pralong.

Preşedintele României le-a mulţumit participanţilor la lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului pentru energia cu care susţin „viitorul Basarabiei / Republicii Moldova” şi a punctat faptul că „înainte de orice, Republica Moldova are nevoie de un stat de drept consolidat şi de o guvernare performantă, în spirit european, cu rezultate tangibile pentru cetăţenii săi”. De asemenea, Klaus Iohannis a mai arătat în mesajul adresat participanţilor la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului că „reforma şi apropierea de Uniunea Europeană reprezintă cea mai sigură cale ca acest stat (nr: Republica Moldova) să îşi înfăptuiască destinul şi menirea istorică”.

În context, consilierul de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor, din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Sandra Pralong, a subliniat că este pentru prima oară „de când România are români departe de frontierele României, sau mai aproape, în vecinătate”, când un preşedinte al României a declarat românii din afara frontierelor drept o prioritate strategică, o prioritate naţională.

„Şi asta nu e puţin lucru, pentru că această declaraţie se umple de fapte, de proiecte şi de acţiuni zi de zi, fie că ele sunt făcute de Guvern, fie că ele sunt făcute în Parlament, în Justiţie, în societatea civilă sau, evident, în cadrul Administraţiei Prezidenţiale”, a afirmat Sandra Pralong.

Consilierul de stat a mai subliniat faptul că românii din vecinătate, din Balcani şi din comunităţile istorice, reprezintă punţi de legătură între state, ceea ce este foarte important în actualul context geopolitic „atât de complicat”, iar românii care trăiesc şi muncesc peste hotare „au o expertiză şi o experienţă  şi nişte deprinderi care sunt valoroase pentru statul român”, şi i-a invitat „să fie parte din proiectul de transformare a României”.

La lucrările Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului participă 100 de cursanţi aparţinând comunităţilor româneşti din jurul României, precum şi din comunităţile multietnice şi pluriconfesionale din ţară, precum şi membri ai societăţii civile, care vor dezbate problemele românilor din afara graniţelor, dar şi pe cele ale românilor din Harghita şi Covasna.

Tema evenimentului este „Statul român şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”, iar organizatorii acestei ediţii sunt Centrul Cultural Topliţa, împreună cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, Institutului Cultural Român, Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, al Primăriei şi Consiliului Local Voşlăbeni.

AGERPRES . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail