Ioana – Bogdana Munteanu este absolventa clasei a VIII-a de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. În ciuda polemicilor cu privire la subiectele nepotrivite, în special la Limba română, Ioana este singura elevă din judeţul Covasna care a reuşit performanţa de a obţine media 10 la Evaluarea Naţională de anul acesta.

Cu o modestie debordantă, Ioana se caracterizează ca fiind o elevă ca oricare alta, căreia îi place să fie înconjurată de prieteni şi familie. Se visează actriţă sau psiholog, însă ştie că mai are timp de gândire, având în vedere că în toamnă păşeşte pentru prima oară în colegiu în calitate de liceancă.

Ce a simţit eleva de nota 10 la Evaluarea Naţională? Te aşteptai la aceste rezultate?

Nu mă aşteptam, mai ales la limba română, pentru că am abordat diferit subiectul. Din câte am înţeles, toţi colegii mei au scris ceva la compunerea despre textul literar, iar eu am avut cu totul altă părere, am fost Gigi-Contra (zâmbeşte). Eu am înţeles cumva mesajul şi mie mi s-a părut foarte bun, scurt, la obiect. Dar a ieşit bine şi cred că asta a şi fost important.

Care este reţeta succesului şi cum arăta programul tău de pregătire? Ai mai avut timp şi pentru distracţie?

Da, la mine e mereu timp de distracţii. Îmi place că ştiu să îmbin învăţatul cu pauzele şi am intrat în examene relaxată. Cred că asta a fost cheia. Am dat tot ce am putut şi nu am avut emoţii.

Am auzit că ai participat şi la olimpiade. Ce poţi să ne spui despre rezultatele obţinute?

Am participat la etapele judeţene şi la fizică, engleză, matematică şi română, dar se remarcă cea de limba română, unde am ieşit a II-a pe judeţ. Am mers mai departe la un concurs naţional transcurricular de intepretare şi lectură „Ionel Teodoreanu”.

Consideri că ai făcut sacrificii pentru rezultatele bune pe care le-ai obţinut de-a lungul timpului şi la Evaluarea Naţională?

Sacrificii? Nu le-aş putea numi aşa. A fost muncă depusă, dar nu am depus-o cu silă.

Cât de mult a contat ajutorul părinţilor tăi?

Foarte mult! Ei sunt cei care m-au îndrumat. Ei au zis: „Pune burta pe carte!” şi eu le-am ascultat sfatul. Nu pot să zic că îmi pare rău, fără ei…

Ce au însemnat cei patru ani de gimnaziu pentru tine, cum te înţelegi cu colegii, cu profesorii şi cum te raportezi la clasa ta?

Cu profesorii mă înţeleg foarte bine, am avut relaţii foarte bune cu ei, cu colegii de asemenea; am legat prietenii care nu cred că or să fie rupte de timp. Cei patru ani de gimnaziu au însemnat foarte mult. Ei mă definesc, practic.

Ce planuri de viitor ai şi, să nu zicem „Ce vrei să te faci când vei fi mare?”, ci „Ce carieră vrei să urmezi?”

Liceul îl voi continua tot aici, la matematică-informatică, informatică intensiv. La facultate încă nu m-am hotărât, dar m-am gândit la psihologie sau actorie, dar după aceea am zis că îmi trebuie mai multe şanse pe viitor. Ca şi actor nu câştigi aşa de bine, şi atunci poate o să urmez o facultate din Politehnică.

Revenim puţin la subiectele de la Evaluarea Naţională. Unii consideră că materia a fost prea stufoasă, prea greoaie, iar la română, în mod special, au spus că subiectul nu a fost adecvat. Totuşi tu ai luat 10 şi se vede că se poate. Care este părerea ta cu privire la dificultatea materiei şi subiectelor?

La matematică subiectele mi s-au părut accesibile, la limba română ce e drept, mi s-au părut mai grele. Mesajul era mai greu de înţeles, dar nu imposibil şi oricum, putea fi interpretat diferit. Probabil unii nu au putut să-l intepreteze cum trebuie, pentru că au fost prea stresaţi, poate şi-au dat prea mult interesul, poate nu şi l-au dat deloc.

Şi la subiectul cu întâlnirea cu scritorul contemporan, cum te-ai transpus în acea situaţie?

În ultimul timp citesc Tudor Chirilă, pentru că este unul dintre scriitorii mei preferaţi. E şi contemporan şi am zis să scriu despre el. Mi-a fost foarte drag şi am ştiut automat ce să scriu.

Care sunt pasiunile tale? Cum îţi petreci timpul liber?

Timpul liber mi-l petrec cu prietenii şi cu familia. Ce fac eu când nu sunt cu prietenii şi cu familia? Scriu proză, ascult muzică, mă uit la seriale.

Ai scris şi la revista şcolii?

Încă nu. Mă pregătesc pentru anul care vine. Vreau să mă dedic şi debate-ului, am planuri mari.

Ce sfat ai pentru colegii tăi mai mici?

Să înveţe în continuare, să nu se lase de carte pentru că distracţiile vin la timpul lor. Este timp pentru distracţii, dar toate la timpul lor.

Câteva cuvinte şi pentru profesorii care te-au îndrumat…

Am avut relaţii foarte bune cu majoritatea profesorilor şi le mulţumesc pentru că m-au îndrumat, alături de familie şi toţi ceilalţi.

***

De cum am întrebat-o despre eleva de nota 10, doamna dirigintă Dumitraşcu Florentina a avut numai cuvinte de laudă,. A spus că în ciuda faptului că nu iese în evidenţă, Ioana este o elevă care se dedică activităţilor pe care le face, studiului şi învaţă foarte bine. „Este un copil foarte echilibrat, este foarte inteligentă şi un copil deosebit. Întotdeauna a avut rezultate foarte bune şi lucrări surprinzătoare. Ştie să-şi folosească inteligenţa, învaţă logic, nu toceşte şi rezultatele pe care le-a avut în cei patru ani de gimnaziu sunt dovada muncii ei. Întotdeauna a avut media anuală foarte bună, anul acesta a avut 9.94, pentru că a avut o singură medie de 9. Are o modestie pe care nu o au mulţi şi chiar dacă nu iese în evidenţă, când citeşti o lucrare de-a ei, se vede că acolo s-a pus foarte mult suflet, logică şi inteligenţă.”, a spus diriginta elevei de nota 10.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail