Ieri, 24 iunie, domnul Ioan Șeitan, veteran de război, din Întorsura Buzăului, a aniversat un secol de viață. Momentul a fost marcat printr-o festivitate ce a avut loc la domiciliul său, în prezența familiei, prietenilor și autorităților locale și județene -reprezentanţi ai Centrului Militar Judeţean Covasna, ai Primăriei Întorsura Buzăului, ai Filialei Județene Covasna a Asociației Naționale a Veteranilor de Rãzboi și nu numai. 

. .

Anul 2015, declarat Anul Veteranilor de Război este un an special pentru veteranii de război, cu o dublă semnificaţie: se împlinesc 7 decenii de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi 25 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

În acest context, ieri, când domnul Ioan Șeitan, veteran de război, din Întorsura Buzăului a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani, a fost organizată o festivitate prin care centenarul întorsurean a fost sărbătorit: „Festivitatea de astăzi de aniversare a domnului Șeitan este încadrată într-un context mai larg, generat printr- o Hotărâre de Guvern prin care anul 2015 a fost declarat An al veteranilor de război. Deci, anul acesta este Anul veteranilor de război. În acest context, Centrul Militar, cu sprijinul autorităților locale (…), am  hotărât să aniversăm câțiva dintre veteranii care mai există în județ. Am început cu domnul Șeitan, la împlinirea vârstei de 100 de ani, vom continua luna viitoare cu domnul Banciu, la Sita Buzăului, care, la fel, împlinește 100 de ani”,  a declarat ieri comandantul Centrului Militar Județean Covasna, domnul Colonel Gheorghe Lupu.

În deschiderea evenimentului, referindu-se la veteranii de război, primarul orașului Întorsura Buzăului, domnul Leca Băncilă, a declarat: „ Ei sunt astăzi comori de semnificație (…). Poate ar trebui să fim conștienți că avem obligații față de ei și față de țară! (…) Sunteți comorile noastre și ne bucurăm de prezența dumneavoastră astăzi și întotdeauna în viața noastră”, le-a transmis primarul, sărbătoriților Anului Veteranilor de Război.

În cadrul evenimentului, domnul Ioan Șeitan a fost avansat în gradul de sublocotenent (rtg.), fiindu-i înmânat și livretul militar care atestă noul grad.

Sărbătoritul a primit apoi diplome de excelență, diplome de merit, o plachetă aniversară,  o medalie aniversară şi multe felicitări şi urări de bine, din partea oficialităților prezente. În cadrul acțiunii de aniversare i-a fost înmânat și mesajul de felicitare din partea Ministrului Apãrãrii Naționale.

La eveniment  au fost prezenți și alți doi veterani de război: Mircea Crăciun  și Constantin Prundar, care, de asemenea, au primit diplome de excelență, în semn de prețuire și respect pentru participarea la cel de-al doilea război mondial.

Președintele  Asociației Veteranilor de Război – filiala Covasna, Col.(r.) Ioachim Grigorescu, a precizat că în luna iulie va fi sărbătorit, la Sita Buzăului,  veteranul Gheorghe Banciu, care va împlini 100 de ani, și a amintit că, în toamnă, un alt veteran din Baraolt, va împlini un secol de viață.

„Sunt oameni care poartă cu ei o istorie întreagă și sunt lucizi, pot povesti (…) și, gândiți-vă,  au prins războiul, prizonierat, suta de ani…”, a spus Președintele  Asociației Veteranilor de Război – filiala Covasna, Col.(r.) Ioachim Grigorescu.

Prim-vicepreşedinte A.N.V.R. Covasna, Mr.(r) Robert-Tiberiu Rusznak, a declarat, la rândul său, că este impresionantă memoria de lungă durată a acestor veterani centenari. „(…) E impresionantă memoria aceasta de lungă durată. Poate uită ce au făcut ieri sau alaltăieri, dar își aduc aminte ceea ce i-a marcat în tinerețe, mai ales că, la vremea respectivă, ei plecaseră să lupte pentru niște idealuri. În primul rând, doreau să întregească țara (…)”, a declarat Prim-vicepreşedinte A.N.V.R. Covasna, Mr.(r) Robert-Tiberiu Rusznak.

În tinerețe a plecat și domnul Ioan Șeitan la război, în luna iunie. Iunie este luna în care s-au petrecut multe evenimente importante din viața sa: „În luna iunie am plecat în război…în luna iunie m-am născut, în luna iunie am fost rănit (…)”, a spus Ioan Șeitan.  A participat în cel de-al Doilea Rãzboi Mondial la campaniile din Crimee şi Caucaz alături de Divizia 4 Munte. A fost împușcat, rănit la picior. S-a târât cu greu într-o tufă și a început să se roage:„ Striga <<Doamne, Ajută-mă!>> și rugându-se, au venit rușii și l-au luat, l-au dus prima dată în Rusia, și apoi l-au trimis la București și a stat în București doi ani”, a povestit nepoata domnului Șeitan.

Om credincios, domnul Ioan Șeitan  i-a ajutat mereu pe cei din  jurul său, i-a plăcut să ofere, să ajute, iar Dumnezeu i-a oferit timp: „ Este foarte credincios. Eram mici și el se ruga în casă, de vuia casa… așa se ruga. Și se ruga pentru toți și acum tot așa face. A ajutat foarte multă lume”, a spus nepoata domnului Ioan Șeitan.

 „Noi am crescut așa cu el, ca și cum ar fi fost tata, că parcă venim și la tata ca și la el și la el venim ca și la tata. A iubit copiii ca și când ar fi fost ai lui și îi e drag orice copil vede. Îl iubesc foarte mult și mă rog pentru el!”, a mai mărturisit nepoata sa.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail