Joi, 1 iunie 2023, Muzeul de Artă Brașov împlinește 33 de ani de existență ca instituție de sine stătătoare. Evenimentul este sărbătorit loc la sediul instituției de pe Bulevardul Eroilor nr. 21 printr-o serie de activități creative, tururi ghidate, ateliere, jocuri dedicate familiilor, prezentări de carte ilustrată în prezența autorilor și a ilustratorilor, proiecții. Alexandra Ilnițchi-Ardelean, referent pentru Comunicare și Relații Publice, ne-a informat că Muzeul de Artă a fost înființat în anul 1949 ca secție a Muzeului Regional Brașov și s-a constituit ca instituţie de sine stătătoare la 1 iunie 1990 prin desprinderea din Muzeul Județean Brașov a Secției de Artă. Cu prilejul evenimentului menționat, joi, 1 iunie 2023, între orele 12-20, vizitatorii vor fi încurajați să participe la o serie de activități menite să facă arta și domeniile creative mai accesibile, într-o manieră distractivă și interactivă, luînd parte la tururi ghidate, ateliere, jocuri dedicate familiilor, prezentări de carte ilustrată în prezența autorilor și a ilustratorilor, proiecții.
Program atractiv pentru părinți și copii
12.00 – 14.00: Atelier „Ce pot să fac eu?” cu artista Ana-Maria Gălețeanu
12.00 – 16.00: Desene cu creta pe asfalt cu Sînziana Dumitrescu
14.00 – 17.00: Face painting cu Raluca Cozma (”Black Bird Art”)
14.30 – 15.30: „Detectivi în artă” pentru echipe de părinți și copii cu Andreea Pocol
15.00 – 15.30: Tur ghidat pentru copii și adulți în expoziția „Predicțiile pământului. Despre gândirea și practica ecologică” cu Alexandra Ilnițchi-Ardelean
17.00: Prezentări de cărți ilustrate pentru copii în parteneriat cu Editura ”Creator”.
19.00: Lansarea Canalului de Youtube și proiecții video
Prezent în rețelele sociale (Facebook, Instagram LinkedIn), Muzeul de Artă Brașov lansează acum și Canalul propriu de Youtube. Prin intermediul materialelor video, instituția urmărește familiarizarea publicului cu evenimente culturale, artiști, tehnici și aspecte educativ-creative.Pentru iubitorii de frumos menționăm că în ultima zi de miercuri din fiecare lună se organizează tururi ghidate gratuite în Galeria de Artă Românească. Printre lucrările aflate în Expoziția de bază se află creații ale marilor artiști români Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Hans Mattis-Teutsch, Mișu Popp, Elena Popea și mulți alții. Participarea la un tur ghidat reprezintă o ocazie de apropiere a publicului cu istoria artei și de a interacționa direct cu un specialist care să răspundă tuturor întrebărilor. Accesul se face pe baza biletului de vizitare a expozițiilor, tariful pentru bilet fiind de 9 lei, cu reduceri aplicate pentru diferite categorii de vizitatori.
Horia C. Deliu